Miss7 Blog

Kako možemo dodatno zaraditi? Čime se sve možemo baviti sa strane?

Ako ne možemo (više) smanjivati troškove, nema druge nego moramo početi (više) zarađivati. Kako?

Znam ženu iz susjedne zemlje koja je napravila džem i prodaje ga u New Yorku u ekskluzivnom dućanu.

Znam žene koje žive od svog bloga, znam ženu koja ima odličan biznis od čišćenja stanova i ureda već godinama, znam ženu koja prodaje prirodnu kozmetiku s malog hrvatskog otoka po cijeloj EU, znam ženu koja je od odlaska na tržnicu i kuhanja napravila ozbiljan biznis koji će uskoro strelovito rasti van granica zemlje, a znam i ženu koja odlično živi od uređivanja vrtova i balkona.  

Dva odlična svjetska primjera za koja smo možda svi čuli su Sara Blakely koja je napravila Spanx (da ona je smislila one steznike s kojima izgledamo jedan konfekcijski broj manje i ujednačenih oblina) i Miky Agraval – žena iza brenda Thinx, donjeg rublja za žene za vrijeme menstruacije. Mikina priča s TED talka me baš oduševila kad sam je prvi puta čula. Znate ono kad tek dobijete menstruaciju, uvijek ona prva kap kad procuri, e baš tad nemate uložak jer ne znate kad će ta sekunda - zato je ona smislila gaćice za te dane. Da možemo opušteno pričekati početak menstruacije. I od toga napravila svjetski biznis i dobar dio profita daje nazad u lokalne biznise u siromašnim zemljama čije su vlasnice žene.

Ok, ne možemo sve biti Sara ni Miky, pa ni Lea koja prodajem džem u New Yorku.

Ali možda možemo čuvati djecu, šetati pse, pomoći njegovati starije osoba, biti osobe za pomoć u kuhinji, spremačice; podučavati druge, nuditi individualne fitness treninge, masirati, nuditi savjete o prehrani naravno ako imamo ta znanja. Sve je to dio poslova koje svako društvo treba.

A što kažete na posao tajnog kupca, ja sam od svoje strasti prema šopingu u mladosti i željom za boljim odnosom prema kupcima izgradila svoj prvi uspješan biznis i prodala ga. A sve je krenulo tako da su me plaćati da kupujem, putujem i jedem po restoranima i spavam po vrhunskim hotelima te ocjenjujem uslugu. I dan danas to postoji i možete raditi za niz agencija honorarno.

Ako to znamo raditi, možda možemo biti i community manager za neke brendove.

Možda i mikro influencer, food, travel ili sl. bloger (bar je danas jednostavno pokrenuti blog i krenuti pisati) ili otvoriti svoj YT kanal, kreirati web stranicu/portal na temu koja nas zanima pa živjeti od oglašavanja i dr.

Ako znamo pisati, možemo zarađivati kao kolumnist, a možemo i napisati knjigu i sami je izdati pa i na Amazonu, samo nebo je granica.

Možda znamo dobro fotografirati pa i to možemo raditi.

Jesam li spomenula majstore, dakle razne građevinske radove? Ok, nitko ne bi pomislio da žene bojaju stan i vrše razne popravke po kući, ali znam i takvu ženu koja je organizirala muškarce da sve to rade, a ona je kući s dvoje male djece i samo sve nadgleda i naplaćuje. Biznis raste kao lud.

Ako vam ništa od ovih ideja nije sjelo, možda možete nešto raditi od doma svojim rukama, neke suvenire, torbice (znam ženu koja ručno izrađuje torbice i prodaje ih preko web shopa) ili nakit (takvih žena je pun Instagram).

Gledajte koji problem ljudi imaju s jedne i što vi volite i znate raditi s druge strane.

I ne zaboravite, naš talent je nekom drugom lekcija koju je spreman platiti. Ono što je nama SAMO pet minuta, nekom možda može riješiti velik problem.

Priča o uspjeha iz suludih ideja je pregršt. I u svijetu i u našoj zemlji.

Možda iz hobija napravite biznis, možda samo zaradite neki dodatni novac i pokrpate kućni budžet.

A možda samo budete sretniji jer ispunjavate svoj kreativni potencijal i koristite talente koje ste dobili.

A sreća je sama po sebi najveći uspjeh, zar ne?

 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva
 

Photo: Privatni album/Olja Runjić

Komentari 0