Miss7 Blog
Mrijana Perinić

Jesi li slobodna žena? Što te sprječava da budeš ono što jesi?

Imam jednu prijateljicu, koju ćemo za potrebe ovog bloga nazvati Petra. Premda sam joj nedavno rekla da ću pisati o njoj, što je rezultiralo širenjem zjenica na njenim ogromnim plavim očima, uz zbunjeno pitanje: Ma o čemu, molim te lijepo? 

- Pa o tebi, kako u potpunosti živiš svoju slobodu- bio je moj konačan odgovor, na što se ona samo nasmijala, što sam sebi u glavi prevela kao prešutnu autorizaciju. 

Petra je mala žena, velikog apetita za životom. Mišićava u tijelu, blaga u retorici. Vedra, nasmijana, dinamitna. Znate one ljude koji isijavaju energijom? E, takva je Petra. Pametna, obrazovana, načitana i svakako talentirana za sve i svašta. Protočna, fluidna, ali opet odgovorna i stabilna. Zrela, po potrebi djetinjasta. Prije bih rekla - zaigrana. Beskrajno kreativna, ali i razumna. I da ne zaboravim, u svemu što radi izuzetno uspješna.

Ona kada radi, radi samo ono što voli, i to do krajnjih granica. I da se razumijemo, od toga sasvim ugodno živi i solidno zarađuje. Ona kada stvara, nešto mimo svoj redovnog posla, toliko se tome preda, ostavljajući za sobom nesvakidašnje kreacije, da se ja svaki put začudim kako na svijetu postoji netko s tako briljantnim umom. Ona kada svoje talente istražuje, nema tu srama, već se poput radoznalog djeteta baca u neke nove dimenzije, nevino se pitajući „Što tu ima zabavnog za mene?“ Ona kada uživa, to radi bez imalo krivnje i grižnje savjesti, a kada ju ja nazovem, sva iznervirana jer sam sinoć neku glupost napravila, iz njenih usta nikada neće izaći pokuda, a bome niti kritika. Ona kada voli, o da, tada voli. Svom silinom duše i toplinom svoga srca. Ali kada te jednom ostavi, više ti se, dragi moj, nikada ne vraća.

Kod nje nema osrednjosti. Sivila. Dosade, ni monotonije. Prosjek je ne zanima. Trojka je živcira. Štoviše, umara. Pali je život, u cijeloj svojoj punini, sa svim usponima i padovima.

Kada pomislim na Petru, javlja mi se neupitna asocijacija na čistu slobodu. Ona u meni rezonira sve ono divlje, neukroćeno, neopterećeno. Njeno ime mi je sinonim za lakoću postojanja. Vidim je kao pticu u letu, prepuštenu samo vjetru i njegovom smjeru kretanja. 

Nju ne zanimaju nikakve regule, kontrole i pravila. Ne, nema djece, niti je ikada htjela rađati. Jednostavno, ne želi. Ne, nema ni muža, ali ima zato partnera kojeg obožava i koji ju tretira i drži kao kap vode na dlanu. Ne kao razmaženu princezu, već kao ravnopravnog partnera. I najvažnije od svega, nju nimalo ne zanima ona slavna "Šta će svit reći?" i u tome je najveća ljepota njenog postojanja. 

Što me navodi na razmišljanje - koliko misliš da si slobodna žena? Možda jesi realizirana, ali jesi li slobodna, opuštena, smirena, zadovoljna? Možda imaš super posao, odlično zarađuješ, imaš zdravu djecu, muža kojeg voliš… no, živiš li sebe u potpunosti? Ili se samo uvjeravaš da živiš? Jesi li svoja? Budi iskrena.

Reći ću ti što po meni znači biti SLOBODNA ŽENA:

- ona koja sama bira što će u životu raditi, i neće biti vođena novcem, već čistim osjećajem i višim znanjem da to što radi i voli cijelim svojim bićem.

- ona koja je svjesna da u konačnici ima samo sebe, ali svejedno ima duboko povjerenje u svijet oko sebe.

- ona koja sluša svoju unutarnju mudrost, intuiciju, šesto čulo, jer zna da je taj glas nepogrešiv.

- ona koja zna da ima pravo na pogrešku, bez potrebe za dodatnim dramatiziranjem i samokažnjavanjem, jer zna da je i ona samo čovjek.

- ona koja se ne srami svojih mana, nesigurnosti i mrlja, i koja ih ne kamuflira lažnim fasadama i namontiranim osmjesima, sa neutaživom žeđi da ti se svidi pa da je onda i odobriš.

- ona koja ne bježi od svojih kompleksa u svijet perfekcionizma, kojim pokušava grčevito kontrolirati, nametati ili forsirati samo svoja viđenja.

- ona koja te ne želi impresionirati lažnom slikom o sebi, već ti na pladanj servira svoju ranjivost, s*ebanost, u svakom slučaju -autentičnost.

- ona koja je u doticaju sa svojim emocijama. I premda je i boli, na "ti" je sa bijesom ili tugom, jer zna da je to samo njena priča, koja kada se konačno isprocesuira daleko manje štete napravi, nego da se godinama trpa pod prašnjavi tepih.

- ona koja se nužno ne mora udati, da bi se osjećala da nekome pripada.

- ona koja nužno ne mora roditi, da bi dala svu ljubav ovog svijeta.

- ona koja se može i želi poseksati s kim god to poželi, bez da se osjeća da je laka žena.

- ona koja jasno i glasno izgovara ono što stvarno misli i osjeća.

- ona koju ne pere krivnja kada podigne glas i zauzme se za sebe. 

- ona koja ti bez problema u lice kaže NE!

- ona koja se ne zamara selom, već mu bez pardona lansira srednji prst. 

- ona kojoj njen život itekako ima neki viši smisao.

- ona koja živi, radi i diše svoju svrhu pomažući drugima.

- ona koja je jednom riječju - usklađena.

Po meni samo ona koja živi u skladu sa samom sobom je slobodna. Udana, neudana, rastavljena, singl - svejedno. Ona radi, živi i ponaša se samo i isključivo kako ona to istinski želi.

Je l' se pronalaziš u ovom rečenicama? Barem u pola od njih? U trećini? Ili barem u jednoj rečenici? Ako ne, onda znaj da ti sloboda upravo sada kuca na vrata, a ti joj, zbog nekog svog razloga, i dalje ne otvaraš. Možda misliš da slobodu nisi ni zaslužila? Jesi li je ikada za stvarno i okusila?

Mi smo često u nesvjesnim simbiotskim odnosima, i to ne nužno s našim roditeljima, već se grčevito vežemo uz naše partnere, poslove ili projekte. Imamo osjećaj da bez toga nečega ili nekoga ne vrijedimo, zbog čega teško puštamo, a još teže se separiramo. Od svojih bližnjih tražimo odobrenja i dajemo im reporte, potvrđujući tako osobnu vrijednost, koja ovisi o njihovom kimanju glavom.

Što sam ja bez svog posla? Projekta? Partnera? Djece? To si ti. Da ti, i nitko dugi. 

Pitanje je: vrijediš li kao osoba bez svega toga? Ako misliš da vrijediš, i nisi na nikoga ili na ništa navezana, onda si ti, draga moja, slobodna žena. 

Baš kao moja Petra s početka priče, za koju mislim da je navezana jedino na svjesnu odluku da u svakom trenutku svog života bude ono što stvarno i jest.

 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva

 

Photo: Pixsell/Sandra Šimunović
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vi

    gđica marijana, očito nemate ni muža ni djece pa o svemu pričate onako....idi mi, dođi mi.....nema ništa slobodnije niti ljepše imati muža koji te voli i obrnuto, a o djeci se ne može niti diskutirati jer tu je sva ljubav.....sloboda ... prikaži još!