Miss7 Blog

Jedi, kleči, voli: Kako se napokon udati za pravog muškarca

Srdačan pozdrav i isprike što me nije bilo prošli tjedan (za slučaj da ste primijetili) - bila sam na operaciji pa nisam mogla tipkat jer sam imala dren u glavi (i intervenilu u veni, što je jednako nelagodno). Nije mi ništa, imala sam neku kost koju je trebalo uklonit, oprostite ako ovo čitate uz ručak i odjednom ste izgubili apetit. Iako zapravo, ČESTITKE ako ste izgubili apetit, to većina nas želi početkom godine. 

Postoji mogućnost da ću vam jednom detaljnije reć o čemu se radi - bez gadnih pojedinosti - ali danas nije taj dan iz nekoliko razloga. 

Prvo, jer želim da cijeli proces završi, a trenutno još nije. 

Drugo, jer imamo puno važnijeg posla, a jedan od najvažnijih je da se naučimo prilagodit željama i potrebama molitelja na trgu. Možda će vam past na pamet da se mi ne moramo prilagođavat njima i bit ćete potpuno u pravu, ali to ne znači da se ne smijemo malo zabavit putem. 

Treći razlog je to što me i dalje malo boli glava, a ako mene boli glava, zašto ne bi i vas? 

Prije par godina sam na internetu pronašla jedan spektakularni vodič iz 20-ih koji ženama objašnjava kako da lakše pronađu muža - i spase se od tragičnog života u kojem nemaju nekog tko će im otvorit teglicu krastavaca. Ne iz 1920-ih, iako će vam se na momente sigurno činit da je baš od tad, nego iz 2020. – zove se “11 navika koje imaju prave dame”.

Možda ste ga već vidjeli (vidjeLE) kod mene, ali sad je najbolji trenutak da ga ponovimo jer klečavci sve više okupiraju prostor i važno je da smo spremne na vrijeme. 

Dobro došli u seminar “11 navika koje imaju prave dame” - obavezno ga čitajte tek nakon što ste pospremile kuhinju, skuhale ručak i napravile sve ostale “ženske” stvari, under his eye.

Krenut ćemo odmah, znam da ste nestrpljiVA, ali ne prije nego što vas upozorim da od ovog što slijedi možete dobit potres mozga. Neću ispravljat greške koje se pojavljuju u tekstu jer postoji opasnost da ćete onda bit lošije dame, a to nitko ne želi. 

Let’s go.

1. Prave dame neće zapaliti cigaretu na ulici (ili dok voze automobil, jednom rukom). Ako dama puši, ono je rezervirano za sjedenje i/ili neku prostoriju.

Zaboravite sve gluposti koje ste ikad pročitali na kutijama cigareta, tipa da pušenje izaziva rak, infarkt ili da može ubiti vaše nerođeno dijete – realno, nije bitno ako dobijete rak pluća, bitno je da na vašem sprovodu ljudi mogu govorit: “Bila je divna žena, uvijek je pušila sjedećki, uvijek u 'nekoj' prostoriji.“ Ali ajde, da budemo fer, u ovim pravilima barem smijemo vozit auto i bit u raznim prostorijama koje nisu kuhinja – zasad.

2. Prava dama ne nosi tonu ekstenzija i make-upa. Ove žene cijene prirodniji i njegovani izgled. Ne nose tonu šljokica i nakita. Decentni, elegantni i kvalitetni nakit odaje dojam graciozne žene.

Oće netko posthumno javit Kraljici Elizabeti da nije dama? Ja ću dotle javit autoru ovih “pravila” da je u špilu života dama puno slabija karta od karte unicorn, a ne možeš bit unicorn bez šljokica.

3. Prave dame nemaju tetovaže na vidljivim dijelovima tijela. Zato i jesu dame. To je za njih intimna stvar.

Prekrižite, dakle, točku jedan i dva – ipak smijete pušit na cesti i dok vozite auto (jednom rukom), vjerojatno je ok i da imate tonu ekstenzija i šljokica, samo je bitno da vam “per aspera ad astra” nije na vidljivom mjestu. ZATO ste dama.

4. Prave dame se uvijek odazivaju s “molim”, a ne sa “što je”. Osnovna kultura je jako bitna.

Tako je, zato ona gospođa koja je golim rukama napala vuka i rekla “ae reko štaje” nikad neće biti prava dama. Doduše, da mu je rekla “ae reko MOLIM”, vjerojatno bi bila mrtva, pa treba odvagnut je li bolje bit mrtva dama ili živa žena koja to nije. Prava dama zna da zapravo nema dileme.

5. Prave dame su uvijek pristojno odjevene. Ni previše “nabudženo”, ni previše prosto obučene. Jednostavno, fino izgledaju u svim prilikama.

Tako je, rekao je onaj striček svećenik da žene ne smiju izazivat odjećom, a svećenici nikad ne lažu. Sigurno znate za onu teoriju zavjere koja kaže da odijelo ne čini čovjeka, ali nemojte se zaigrat s idejom da je dama čovjek. Dama je dama, a za damu vrijede ista pravila kao za pizzu – uvijek mora izgledati fino (i po mogućnosti ne imat ananas na sebi). “Ali što ako samo idem do kontejnera bacit smeće?” Sredi se svejedno, ne samo zato što tako kaže vodič za dame nego i zato što ćeš u suprotnom sigurno srest nekog tko ti se sviđa. Plus, pravim damama smeće baca butler.

6. Prave dame se nikad ne svađaju. One imaju stav: Svađa ne rješava ništa i ne donosi ništa pozitivno.

Drugim riječima, prave dame nikad nisu iskusile čari pomirbenog seksa, što nama tetoviranim antidamama u šljokicama zvuči kao grozna sudbina, ali prave dame od podražaja ionako vjerojatno preferiraju poeziju. Jel vam sad malo jasnije zašto se ženama koje prijavljuju nasilje često ne vjeruje i pita ih se što su napravile da su zaslužile silovanje i/ili batine? Tako je, ne zato što su se našle na putu silovatelju ili nasilniku, nego zato što nisu dame. Potvrdilo hrvatsko pravosuđe. 

7. Prave dame nikad ne psuju. Nikad nećete čuti od prave dame ružnu ili uvredljivu riječ. To je njima ispod časti.

Apsolutno se slažem sa svim navedenim, zato ni ja – iako imam tetovaže na vidljivim mjestima i smeće bacam u poderanoj trenirci – NIKAD ne psujem niti koristim ružne, uvredljive riječi. Tu i tamo, kad se baš jako naljutim, pokleknem i eventualno kažem nešto tipa “jedite topla govna”, ali to je više gastronomski prijedlog nego psovanje. Zato što sam dama. 

8. Prave dame nikad neće dopustiti sebi da budu u društvu nekulturnih osoba, bilo muških, bilo ženskih. Ona se sklanja od njih jer ne podržava takvo ponašanje.

Tako je, kad je netko nekulturan, SKLONI SE. Ako imaš nekulturnog šefa ili kolegu, a velike su šanse da imaš, daj otkaz. Ako si u avionu i netko kaže “fuck”, skoči kroz izlaz u slučaju nužde - ako ovo nije nužda, ne znam što je. Ovo ne piše ni u jednoj knjizi iz povijesti, ali svaku važnu promjenu u svijetu su donijele prave dame koje su se sklanjale.

9. Prava dama uvijek lijepo miriše. Ne pretjerano, ali uvijek miriše. Uvijek na sebi ima neki pristojan parfem i sa stilom.

Za razliku od antidama koje se NAMJERNO oznoje u tramvaju i žena iz kategorije “cualquiera” koje kuhaju ručak pa povremeno znaju mirisat na filanu papriku, prava dama na sebi UVIJEK ima “pristojan parfem i sa stilom”. Ako ste u kategoriji pravih dama (ili antidama) koje su završile barem 4 razreda osnovne škole i pitate se kako je moguće da postoji rečenica “pristojan parfem i sa stilom”, prestanite se zamarat glupostima jer se od zamaranja glupostima čovjek brže znoji, a dama pogotovo. 

10. Prava dama ima ponosno držanje. Ravna leđa i siguran stav odlika je dostojanstva.

Pozdrav svim ženama koje nikad neće bit prave dame jer imaju sise i žive u svijetu s funkcionalnom gravitacijom. 

11. Prava dama ne nosi mnogo nakita. Suptilne enaušnic, neki tanji prsten i ogrlica, odaju utisak nježne i krhke žene.

(Ono kad naručiš naušnice s AliExpressa pa ti stignu “suptilne enaušnic”.) 

Utisak krhke i nježne žene je ključan faktor u optimizaciji kvalitete života. To što te jednom mjesečno kolju jajnici, a ti normalno hodaš svijetom, to što radiš isti posao za manje novaca od muškarca, to što možeš izgurat 5 kila djeteta iz sebe i za par dana ić u šetnju dok neki muškarci traže bolesničko pomazanje jer im curi nosić – to su sve sitnice koje NITKO NE MORA ZNAT. Posao prave dame je da svima pokaže da je nježna i krhka.

Nadam se da ste zapisale ovih 11 predivnih smjernica koje će vam napokon omogućit pristojan život i sa stilom.

Seminar ćemo završiti uz kratku “molitvu” od 6 točaka koje su autori dodali na kraj teksta. Zašto samo nisu napisali tekst o 17 navika pravih dama, nitko ne zna, ali moguće je da se prava dama umori nakon 11 pročitanih stavki jer je nježna i krhka.

Mogla sam ovo i izostavit, ali od viška glava ne boli, pod uvjetom da nije višak ekstenzija, šljokica ili nakita.  

Prava dama uvijek zna što hoće a šta ne. Osim kad treba odlučit hoće li u istoj rečenici koristit “što” ili “šta.”

Prava dama uvijek kaže molim i hvala. Molim vas odjebite iz moje maternice, hvala?

Prava dama nije nadmena, ona je jednostavno dostojanstvena. Nadmena znači bahata, ali prava dama uvijek koristi kompliciraniju riječ jer to odaje dojam intrinzične multidimenzionalnosti. 

Prava dama nije ohola, ona je suzdržana. Sa suptilne enaušnic i pristojan parfem i sa stilom.

Prava dama ne laže, ona samo ne iznosi uvijek svoje mišljenje. Blessed be the fruit, may the Lord open.

Prava dama ne želi da izgleda kao netko drugi, ona ima svoj stil i manire. Jel to znači da ipak smijem tetovirat kineski znak za riječ “dama” na vidljivo mjesto i da se smijem “nabudžit” šljokicama? Sve ste mi sad zakomplicirali, osjećam da se počinjem znojit (i sa stilom).

Čestitamo, uspješno ste završili seminar za prave dame, sad se možete udat za čovjeka koji kleči. 

Riječ je Gospodnja? Naravno da nije.

 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva 

Photo: Karmen Božić
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • melkor

    apsolutna si carica kombinacija ozbiljne teme i humora je odlična, kao i svaki put pozdrav