Miss7 Blog

Je li žena ženi opasna vučica ili vjerna družica?

Neki kažu da je žena ženi najveća neprijateljica, dok se drugi pak čude toj izjavi uvjereni kako je žena ženi najbolja životna suputnica. Rekla bi da je istina oboje, ovisno o životnom iskustvu.
Je li ti se ikada dogodilo da te bliska prijateljica izda? Prevari? Kaže jedno, napravi drugo? Obeća, a ne napravi? Ogovara te? Namješta ti? Kaže da ti želi najbolje, a radi ti najgore? U moru neupitnog povjerenja, dubokih razgovora, povjerljivih ispovjedi, ugodne bliskosti, međusobne podrške i razumijevanja - odjednom te dočeka NOŽ. Tanak, oštar i hladan. Kojeg
ti zabije duboko u leđa ili prsa, ovisno o tome je li posrijedi izdaja ili prevara. I onda još zaokrene taj nož par puta, čisto da iskrvariš do kraja. Ti, tvoja duša i tvoje srce. A zajedno s njima - i tvoje samopoštovanje.
Slobodnog sam razmišljanja da izdaja daleko jače boli. I to najjače ukoliko je servirana upravo od onih najbližih. Jer si za tu osobu bila spremna slijepo dati ruku u vatru, a ona je u vatru spremno bacila sve ono što ste godinama gradile. Namjerno ili nenamjerno, sasvim je nebitno. Jer je to stvar njene odluke, a ne puke slučajnosti. Jer svi dobro znamo da slučajnosti ne postoje.
I kako onda ne zaključiti da žena ženi nije opasna vučica? Naravno da je. Ova je. I ne, ti na prvu ne možeš znati da je takva jer je vješta manipulatorica, premda ti je intuicija nekoć davno glasno vrištala da je u svoj život ni za živu glavu ne puštaš. Ali je nisi poslušala. 
Ona je obično tu za tebe, pomaže ti, savjetuje te, uz bezbroj komplimenata i zrcaljenja. Iako se svom snagom pretvara da te voli, ne voli te. Jer ne može. Zato jer joj smetaš. Svojim izgledom, uspjehom, postignućem, karizmom, dobrotom. A najviše od svega svojim sjajem koje ubija njeno crnilo. A to crnilo je upravo njen vlastiti osjećaj bezvrijednosti. Zato jer za sebe podsvjesno vjeruje da je čista nula. I zato se neće libiti tebe spustiti, samo kako bi sebe uzdigla. Sve to iz jednog i jedinog razloga – jer je duboko nesretna.
Kada ti se to dogodi – samo okreni leđa i odi. Ali joj oprosti. Zbog sebe, jer će tebi tako biti lakše.Možda svoju intuiciju nisi prvi put poslušala, ali drugi put hoćeš, vjeruj mi. I ne brini.
Ne brini jer na svijetu postoje dobre žene. Duše od žena koje ti griju srce. I njih biraj za prijateljice. To su sve one koje te iskreno vole i prihvaćaju kompletne. Koje te ne kritiziraju, već ti na lijep način ukazuju ako nešto krivo radiš. Za tvoje najveće dobro. 
Sve one koje ti u facu kažu što misle, a iza leđa te brane kao da ste rođene sestre.
Sve one koje se s tobom ne natječu, već te podupiru.
Sve one koje se istinski za tebe brinu, bez fige u džepu.
Sve one koje se vesele tvojim poslovnim uspjesima.
Sve one uz koje možeš reći naglas što misliš i osjećaš.
Sve one uz koje si svoja i slobodna. Upravo takva kakva jesi.

Sve one koje slave tvoje ljubavne pobjede. I ne prave da su sretne zbog tebe, da bi već u idućem trenutku bacile oko na tvoju novu ljubav. Kojima ne pada na pamet poželjeti tvoje, jer znaju da je to sveto.
Sve one koje vole i poštuju SEBE. Jer samo takve mogu voljeti i poštivati TEBE.
Decidirano kažem da kada žena pozna svoju osobnu vrijednost, tada joj druga žena nikada nije konkurencija. I to su prave prijateljice. Sve ostale su tek prolazne poznanice.
To su sve one s kojima imaš valnu duljinu, a da se ne morate nit čuti niti vidjeti svaki dan. I da se zbog toga nijedna ne ljuti. Jer se volite zdravo i ne trebate toksično.
Sve one sa sličnim interesima i istim sustavom vrijednosti. Lude, divlje, svoje. Ali beskrajno dobre. Bez trunka zla u sebi, jer sjaje isto kao i ti.
Sve one s kojima ti je ugodno i pričati i šutjeti. S kojima bez srama može i zaplakati. Koje će ti pružiti rame za plakanje i rukavima brisati tvoje suze. Jer će ih boljeti jednako kao i tebe. I kojima nikada neće na pamet pasti da svoju sreću grade na tvojoj nesreći.
Njih će isto tvoja intuicija prepoznati, a iskustvo zadržati. Iskustvo utemeljeno na stvarnim djelima, a ne ispraznim riječima.
Ovakve žene biraj. Ovakve odnose njeguj. Za njih se bori.
Svađe, rasprave, debate su itekako poželjne. Dozvoljene su i žute minute, ispadi bijesa i trenutna ludila. Moguće su i pogreške, jer svi smo mi ipak samo ljudi. Ali ako iza te pogreške uslijedi iskrena isprika, kajanje i djelo s pokrićem, onda naravno da i vaše prijateljstvo zaslužuje drugu priliku. Jer svatko, ali baš svatko ima pravo na pogrešku.
Rekla bih da su prijateljice važne kao i partneri. I one, baš kao i muškarci, mogu biti naše srodne duše. Jer jednom kad te partner napusti, djeca odrastu, a roditelji odu - tko će biti uz tebe nego prijateljica? I upravo ona je tvoja vjerna družica i nezamjenjiva životna suputnica.

Photo: Privatni album/Olja Runjić

Komentari 0