Miss7 Blog

Je li novi partner za tebe čovjek ili projekt? Možeš li ga pretvoriti u muškarca kakvog želiš?

Na prvu joj on dobro zamiriše, ali ipak ne dovoljno dobro. Mislim, OK je, ali može bolje. A ona ipak zna što je najbolje. I to za oboje.

Priča ide otprilike ovako: "Zgodan mi je, želi ozbiljnu vezu, ali je trenutno nezaposlen, ma da, znam... treba ga samo malo pogurati…" ili "lijep je, pametan, dobar u krevetu, ali stalno mijenja poslove… ma samo se treba pronaći… i da, treba ga malo usmjeriti…" Ili "dobar je, ima smisla za humor, ali mi malo previše voli izlaske... ma ne, ne mislim da je nezreo, već samo neodgovoran, ali to se sve da srediti, što ne?"

I onda ona odluči: "Ja ću mu pomoći". Što u prijevodu hoće reći - preoblikovat ću ga po svom, da mi konačno bude kompletan. Potom zasuče rukave i prione poslu, uz obećanje samoj sebi "Ne odustajem dok ne uspijem!".

Mnoge žene danas ulaze u projekt zvan "MOJ MUŠKARAC". Projekt jednako ozbiljan, ako ne i ozbiljniji, od bilo kojeg poslovnog pothvata. Analitički razrađen, detaljno isplaniran, s vremenskim rokovima i krajnjim ciljem - DA KONAČNO BUDE DOVOLJNO DOBAR.

Ne znam jesi li primijetila narcisoidne odluke koje se vješto kriju između redaka?

Ja ću mu pomoći. Ja ću ga pogurati. Ja ću ga usmjeriti. Ja ću ga preodgojiti. Ja ću ga promijeniti. Ja ću ga spasiti.

JA. JA. JA.  Da, ti Omnipotentna.

Kao prvo, nije on dijete kojeg ti trebaš odgajati. Ako to nije uspjela njegova mamica, zasigurno nećeš ni ti.

Drugo, nisi SheWoman koja ima super moći spašavanja svijeta. Ako misliš da si svemoguća, onda si upravo ti veliko dijete u ovoj priči.

Treće, što će ti takav? Ako ti je nedovoljan takav kakav je, onda jednostavno nije za tebe.

On nije brana koju treba izgraditi. Zgrada na kojoj treba krovište renovirati. Nije auto kojem treba godišnji servis. I nije objekt, subjekt ili tvoj projekt. On je odrastao muškarac od krvi i mesa.

Prihvati čovjeka upravo takvog kakav jest ili ga pusti.

Tko ti uopće daje pravo pomisliti mijenjati druge? Jedino koga možeš, trebaš i smiješ mijenjati je samu sebe.

Premda ti je namjera, vjerujem najbolja, i to s ciljem da on bude najbolja verzija sebe, zašto ne zastaneš na trenutak i ne upitaš se: "Najbolja verzija za koga? Za njega ili za mene? Ili možda zbog sela?"

I cijelo to vrijeme niti ne pomišljaš da je on vrlo vjerojatno sam sebi, upravo ovakav kakav jest, sasvim prihvatljiv. Dovoljan. Iako zna da može bolje, možda neće ili ne želi ili ne mora. Ili mu se jednostavno – ne da. Svi smo apsolvirali onu staru da kad muško nešto hoće, on nađe način, a sve ostalo su samo izgovori.

Ti nikoga nikada nećeš moći promijeniti. Možeš samo i isključivo ako on to želi i pita te za savjet ili pomoć. I to svojom voljom, a ne zato jer mu ti to kažeš.

A ako te na silu i posluša, vjeruj mi da će ti to kad tad zamjeriti. Štoviše, počet će te mrziti. Jer ćeš mu postati naporna, a samim time s vremenom i odbojna. A ta njegova velika promjena, ako se ikada i dogoditi, vjeruj mi da će biti površna. I nemoj se čuditi što će ti jednog dana zbog svega ovoga početi lagati, muljati, varati.

Odaberi muškarca koji je pokraj tebe upravo ono što jest. Ali koji se prema tebi ponaša kako i zaslužuješ. S neupitnim poštovanjem. I uz kojeg si ti ona najbolja verzija sebe. Uz kojeg se najbolje osjećaš. I to voljeno, i nikako drugačije.

Ne spuštaj kriterije. S njima ćeš jednom morati živjeti. A još manje ne umišljaj da će se on zbog tebe promijeniti. Dobro ga upoznaj. I onda se upitaj "Je li on takav kakav je baš za mene?“

I potom odluči. Ostavi ga i zaboravi. Odaberi ga i voli. Predano, snažno i zrelo. Makar on i bio daleko od savršenstva. Jer si tako odlučila. I da, ljubav je odluka.

Mi žene od muškaraca uvijek očekujemo da nas poznaju, prihvate i vole upravo takvima kakve jesmo. Snažne, slabe, moćne, izgubljene, plačljive, divlje, potrebite, blesave, tihe, povučene. Jednom riječju, šarene. Ovisno o životnom razdoblju, situaciji, izazovima ili trenutnom raspoloženju.

Koliko mi njih prihvaćamo kompletnima? Zapitaj se.

Muškarac nije investicijski projekt, već tvoj ravnopravan partner. Na tebi da odlučiš želiš li ga cijeloga ili da ipak potražiš nekog novog, po tvojoj procjeni, ipak kompatibilnijeg.

U svakom slučaju, ovog kojeg sada imaš, da ovog, sa svim manama i vrlinama, prihvati ili ostavi. Ali nikako ga , ni za živu glavu, ne pokušavaj zbog sebe ili zbog drugih, nadobudno mijenjati.

Photo: Pixsell/Sandra Šimunović

Komentari 0