Miss7 Blog
Istanbul - putovanje Domagoja Kneževića

Istanbul je grad koji vrijedi posjetiti, a i ponovno mu se vratiti

Proljetne praznike smo odlučili provesti na putovanju. Gospoja i ja smo već bili u Istanbulu prije nekoliko godina. Počastili smo se za godišnjicu braka i otišli bez djece. Grad nas je potpuno oduševio i tada smo već odlučili kako moramo doći ponovno i da taj idući posjet bude obiteljski.

Trebali smo otputovati još prije dvije godine, ali putovanje je odgodila korona. Sad kad su mjere popustile, odlučili smo se za termin proljetnih praznika jer dok traje nastava to nije moguće. Gospoja radi u školi i nije tako jednostavno dobiti godišnji za vrijeme nastave. Uz sve to, srednja kćer je išla na natjecanje pa smo morali biti oprezni s datumima. Teško je ponekad uskladiti apsolutno sve, ali gdje ima volje, ima i načina. 

Na našoj istanbulskoj avanturi pridružili su nam se i frendovi sa svojim klincima tako da nas je na koncu bilo devetero i postali smo mala grupa. 
Istanbul - putovanje Domagoja Kneževića | Autor: Privatni album Privatni album Pitali smo se svi kako će na dalekom putu funkcionirati četvero odraslih i petero djece, od kojih dvoje tinejdžera, ali bilo je više nego dobro. Bilo je to putovanje koje bismo rado svi ponovili. Mi smo se šest dana toliko smijali da su nas vrlo često pogledavali. Bilo nam je baš dobro. 

Ne znam kako vi „dišete“ po pitanju putovanja. Volite li više putovati sami tj. u paru ili samo s vlastitom obitelji ili vam je jednostavnije putovati kao dio grupe o organizaciji neke turističke agencije. Nema netočnog odgovora jer sve ovisi o vama samima. Netko uopće ne može zamisliti otputovati u drugu zemlju potpuno sam dok netko drugi jedva čeka priliku da spakira kofer i ode u nepoznato. 

Ukoliko u vama postoji određeni strah oko samostalnog odlaska u neku stranu i daleku zemlju, niste još imali prilike putovati avionom, brine vas jezična barijera… odaberite putovanje u organizaciji agencije. Tada ćete biti bezbrižni oko svih segmenata putovanja, imat ćete razrađen program po danima, a s vama na putu će biti pratitelj koji će „brinuti“ umjesto vas. Takav aranžman će vas koštati nešto skuplje nego da sve organizirate sami, ali sve ima svoju cijenu pa tako i putna komocija. Organizirana putovanja preko agencije imaju mnogo prednosti i ako neki grad ili zemlju posjećujete prvi put i niste u potpunosti sigurni hoćete li sve uspješno odraditi sami, biti dio grupe na putovanju je u potpunosti ispravna odluka.

Budući da radim u turizmu radim više od dvadeset godina, a i putovali smo baš specifičnih datuma jer smo kretali u nedjelju, ovo putovanje organizirali smo sami. Putovanje zrakoplovom za peteročlanu obitelj nije jeftino, ali uz dobro planiranje i malo šparanja – nije nemoguće. 

Niskobudžetne avio kompanije ne lete iz Zagreba prema Istanbulu pa nemojte računati da ćete uspjeti kupiti karte za 40-50 EUR po osobi, ali zato turska nacionalna zrakoplovna kompanija dva puta godišnje ima promocije i povratne karte za Istanbul možete kupiti već za 130 EUR po osobi. Mi smo karte rezervirali tri mjeseca prije puta, a uključivale su osim ručne prtljage i jedan predani kofer do trideset kilograma.  Bitno je odrediti datum i kupiti karte, a onda vam preostaje dovoljno vremena za planiranje sveg ostalog. 
Istanbul - putovanje Domagoja Kneževića | Autor: Privatni album Privatni album

Što se hotelskog smještaja u Istanbulu tiče, turistima je na raspolaganju gotovo devet stotina hotela i ovisno o željama i budžetu, svatko može pronaći ono što će ga zadovoljiti. Postoje brojne online platforme koje vam mogu pomoći oko odabira smještaja. Izdvojite li malo vremena i date si truda, dobro lociran hotel s četiri zvjezdice i uključenim doručkom možete pronaći već za 20-25 EUR po osobi/noćenju.

Imajte na umu da ćete u hotelu boraviti minimalno. Istanbul je grad koji vas ne drži u hotelu. Uostalom, niste došli vrijeme provoditi vrijeme u sobi. Hotel se napušta odmah nakon doručka, vraćate se u njega tek kasnije poslijepodne ostaviti stvari koje ste tijekom dana kupili te opet odlazite van. U potragu za mjestom gdje ćete večerati pa poslije večeri još malo šetati i osjetiti puls ovog živopisnog grada. 

Bez obzira gdje ćete odabrati svoj hotel. Energični i do kasnih noćnih sati živ i glasan Taksim  u kombinaciji s ulicom Istiklal cadessi ili pak mirniji Sultanahmet, gledajte da vam hotel bude lociran blizu javnog prijevoza koji u Istanbulu funkcionira savršeno. Po dolasku u grad, na automatu kupite Istanbulcard koja košta 25 turskih lira (ca. 15 kuna), nadopunite ju iznosom po želji i koristite bilo koji oblik gradskog javnog prijevoza – tramvaj, metro, autobus, trajekt, žičara, uspinjača…, a karticu dopunite po potrebi. 

Od nove zračne luke, otvorene prije tri godine pa do centra grada za sada još ne vozi niti jedna metro linija, ali postoje autobusne linije koje voze prema gradu. Hoteli svojim gostima nude i uslugu transfera kombijem što košta oko pedesetak eura, a neki hoteli će svojim gostima oba transfera ponuditi i besplatno. 

Bezbroj je razloga zašto je lijepo posjetiti Istanbul. Prije svega doživjeti grad koji ima 15,5 milijuna stanovnika je poseban osjećaj. Boraviti u gradu koji ima tri puta više stanovnika od Hrvatske je nadasve drugačiji od onog na što smo navikli u Lijepoj Našoj. Ukoliko ste pomalo introvert i ne volite gužve u pravom i punom smislu te riječi, onda Istanbul nije grad po vašoj mjeri jer gužve su posvuda. Na ulicama, u javnom prijevozu, u turističkim atrakcijama, u restoranima… Svugdje. 

Ukoliko vas pak gužve nimalo ne smetaju, stavite Istanbul na listu želja gradova koje želite posjetiti jer se radi o gradu koji će zadovoljiti i najzahtjevnijeg turista. 

Istanbul - putovanje Domagoja Kneževića | Autor: Privatni album Privatni album

Volite li vidjeti, naučiti i doživjeti nešto novo – podjednako će vas oduševiti svaka od poznatih i najposjećenijih turističkih atrakcija: Galata toranj, Grand Bazar, Hipodrom, Aja Sofija, Suleymaniya, Plava džamija, Taksim, ulica Istiklal, Topkapi palača, Egipatska tržnica, Dolmabahce palača…

Osim ovih najpoznatijih atrakcija, Istanbul skriva mnogo više i nemoguće je sve posjetiti samo u jednom dolasku. Zato se u ovaj grad mnogi zaljube na prvu i uvijek mu se rado vraćaju. Plovidba Bosporom, istraživanje azijskih dijelova grada Uskudara ili Kadikoya, šetnja šarenim Balatom ili čaj na prekrasnom vidikovcu Pierre Loti – samo su neke od stvari koje se ostavljaju za idući dolazak, a svakim dolaskom otkriva se nešto novo.

Istanbul je grad koji će zadovoljiti sva vaša osjetila. Divit ćete se impozantnim građevinama koje u sebi skrivaju godine, desetljeća i stoljeća povijesti. Igra bez kraja je svaki pokušaj razumijevanja što se skriva iza kakofonije glasnih trgovaca koji će vas pokušati nagnati da zastanete baš kod njihove radnje. Nevidljivi mirisi najrazličitijih i najegzotičnijih začina i čajeva koji lebde u zraku Egipatske tržnice odvest će vas na putovanje u najzabačenije dijelove svijeta. 

Orijentalna kuhinja poigrat će se vašim nepcem. Kažu kako se u ukusima se ne raspravlja. Ja bih dodao – ni o okusima. U Istanbulu treba kušati sve, od donera, pida, kofti, bureka pa do gozlema, morskih plodova i kokoreča kako bi sami saznali što vam najviše odgovara. 

Istanbul - putovanje Domagoja Kneževića | Autor: Privatni album Privatni album

Ljubitelji slatkog će u Istanbulu doći na svoje jer to je grad u kojem se ne misli na kalorije. Halva, lokum, kunefe, lokme, sutlac, tulumbe najpopularnije su slastice, a na vrhu ove slatke top liste svakako je baklava. S orasima ili pistacijom – teško joj se oduprijeti pa si dozvolite nekoliko pauzi dnevno u mnogobrojnim istanbulskim slastičarnama. U kombinaciji s nezaslađenim turskim čajem iz tradicionalnih staklenih šalica vrlo brzo će vas napuniti energijom potrebnom za daljnje istraživanje grada. 

Cijene u Istanbulu su vrlo popularne i mnogo jeftinije u Hrvatskoj. Turska lira u posljednje vrijeme dosta je pala i trenutno je jedna lira oko pola kune. Večeru u restoranu s jednim pićem na Istiklal ulici po osobi iznosi oko pedeset kuna i bilo nam je pomalo nestvarno za nas devetero platiti večeru oko 450 kuna. Siguran sam da postoje i skuplji, ali i jeftiniji restorani. Mi nismo mnogo planirali što se tiče večere. Sjeli smo ondje gdje nam se svidjelo tijekom večernje šetnje. 

Hrana s nogu još je i jeftinija, a na svakom uglu postoje razne varijacije street fooda. U jednoj od poznatih slastičarni u blizini Egipatske tržnice za četiri porcije baklava, četiri čaja i jedan sok izdvojili smo pedesetak kuna. Boca od pola litre vode na kiosku ili u dućanu košta dvije kune. U usporedbi s cijenama kod nas – zaista jeftino. 

Jezična barijera ne treba vas brinuti jer dobar dio onih koji su u interakciji s turistima iz cijelog svijeta poznaju osnove engleskog ili njemačkog. Ako i ne poznaju, njihova dobra volja i srdačnost srušit će sve barijere. 

Nemoguće je u jednom tekstu opisati sve ono što Istanbul nudi svojim gostima koje uvijek čeka širom raširenih ruku. Isto kao što je i nemoguće upoznati Istanbul u samo jednom dolasku. Ovaj ogromni velegrad prepun kontrasta smješten na dva kontinenta vrijedi posjetiti. I to ne samo jednom. Mi smo već pri povratku odlučili da ćemo morati u Istanbul barem još jednom. 

Ukoliko još niste imali priliku doživjeti Istanbul, stavite ga na vašu listu želja. Oduševit će vas i preuzeti u potpunosti. Vi se prepustite i uživajte. Siguran sam kako ćete već na povratku kući zaključiti kako se u Istanbul treba barem još jednom vratiti. 

 


*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva
 

Photo: Privatni album

Komentari 0