Miss7 Blog

Govori ti da nije još spreman? Draga, nisi mu dovoljno napeta - i to je jedina, bolna istina

Hodaš s nekim par tjedana ili mjeseci. Možda čak i godinu dana, ali se baš često ne vidite, jer ste možda na daljinu. I u nekom trenutku te prelomi da ipak želiš s njim probati nešto više. Želiš ozbiljniju priču. Možda se s njim čak vidiš u braku i sa djetetom. Jer ti je s njim lijepo, zabavno i ugodno. I s njim si ono što stvarno jesi. Baš kako i treba biti. I da, k vragu - voliš ga.

U Americi se ljudi slobodno dejtaju i sa drugim ljudima, sve dok obostrano ne proglase ekskluzivnu vezu. I nitko nema pravo biti ljubomoran, posesivan ili očekivati nešto više dok se ne definira drugačije. Što im upravo daje slobodu i dovoljno vremena da prvo nekoga dobro upoznaju prije nego se odluče za nešto više. Meni je ovo super.

Ali mislim da bi ovakva priča teško prošla u našoj Hrvatskoj. Prije svega zbog drugačijeg mentaliteta, odgoja, ali i nametnute krivnje, pogotovo kod nas žena, da nikako nije moralno pa tako niti poželjno se viđati sa više frajera paralelno. Jer u našem društvu ispadaš ništa drugo nego- laka žena. No, to sada nije tema.

Ono što želim naglasiti je upravo taj prijelomni trenutak u kojem se ti odlučiš za nešto više. Bila ti u Lijepoj našoj ili daleko preko bare. I onda te dočeka njegova- neodlučnost, nećkanje, nesigurnost. Tipa: „ Ma nisam ti ja za ozbiljnu vezu… ma nisam ti ja još spreman za dijete…previše volim izlaske…itd“. Najkraće rečeno: Frajer nije spreman. 

A ja ću ti sada citirati onu slavnu rečenicu koja boli samo tako, ali je jedina istina: He“ s just NOT that into you. Ili ti ga slobodnog prijevoda: Nisi mu dovoljno napeta. Jer kad te muško želi, onda je spreman na sve. I nema dalje. Mislim, napeta si mu. Spavao bi s tobom. I sto puta ako treba. Neće se buniti. Ali, da će te ženiti, e pa neće. 

Zapamti ovo. Umemoriraj u svoj zbunjeni  mozak. Zapiši u povrijeđenu dušu. Ugraviraj u slomljeno srce. A kada ovo spoznaš, prije svega se dobro isplači. I onda jednostavno – prihvati. Potom digni glavu, popravi krunu i šibaj dalje. Jedan manje, idemo dalje- kako bi se u narodu reklo.

Zašto? Zato jer je mali milijun razloga zašto te netko neće. I reći ću ti da među njima sigurno nije tvoja BEZVRIJEDNOST. Zanimljivo je kao mi žene odmah okrećemo prstom prema sebi, misleći kako je u nama neki defekt, problem ili neoprostivi minus. Da najkraće rečeno - ne valjamo. Nisi ti ništa manje vrijedna, samo zato jer te netko drugi ne želi. A ja ću ti iz rukava izvaditi par razloga pa vidi gdje bi se tvoj slučaj možda uklopio.

- Možda nisi njegov tip žene za duge staze. Možda mu je mama bila dominantna, a ti to nisi, pa onda s tobom nema priču za završiti. Jer disfunkcionalni roditeljski odnosi imaju tendenciju kasnijeg ponavljanja, pa shodno tome i rješavanja u partnerskim odnosima . I svi dobro znamo da podsvjesno za vezu biramo one profile ljudi, slične onima s kojima smo zapeli u djetinjstvu. I koji su nas namjerno ili nenamjerno, na neki način, ranili. Upravo zbog toga će ga možda neopisivo, ali njemu neobjašnjivo, i privlačiti neka hladna kučka, a ne tvoja dobra duša.

- Možda je na početku odnosa bio istinski zagrijan za tebe, pa se kasnije ohladio. I to nakon što te dobro upoznao. Jer je shvatio da nemate zajedničkih interesa, a kamoli točaka. I sasvim je normalno, pristojno i legitimno da te zbog toga odbio. Jer odbila bi i ti njega da si to isto shvatila.

- Možda se užasava duboke, iskrene i prave bliskosti. Iza kojeg se krije strah od odbacivanja ili ponovnog povređivanja. A ta povreda je bila davnih dana ili možda čak nedavno. Taj će na tebi s vremenom tražiti mane. Smišljati će izgovore. Tragati za opravdanjima. Sve samo da ne dođete toliko daleko kada bi na vidjelo stigla njegova ranjivost. Ili kako on to možda vidi- osobna s*ebanost. Jer mu je nepodnošljiva ideja da će možda opet biti povrijeđen, zbog čega i ulazi samo u površne odnose.

- Možda nikada nije ni imao ništa ozbiljno. Nikada se nije zaljubio. Jer je emotivno paraliziran. Iako je već prešao polovicu svog života, to je onaj koji konačno kada i nađe za sebe nešto što mu odgovara, dobro se pobrine da to onda od sebe i otjera. Jer u podlozi leži njegova umišljena bezvrijednost. Jer misli da pravu ljubav ne zaslužuje. Pa tako ni tebe. No, nije na tebi da ga uvjeravaš u suprotno. 

- Možda voli drugu ženu. A ti zaista ne želiš biti opcija.

 -Možda je gay. I ovo je najmanje bolno. A komentiranje je, složit ćete se, sasvim suvišno.

Ovo su samo neki mogući razlozi. No, poanta je da mu nisi DOVOLJNO napeta. Nisi ti ta za njega. Jer da jesi nema šanse da bi te pustio. Često citiram onu: Kada muško nešto hoće nađe način, sve ostalo su izgovori. Ovo je majka svih majki. Nema tu neodlučnosti, nezrelosti, a kamoli nesigurnosti. Kad te on želi u svom životu, napravit će apsolutno sve da tako i bude.

Neće bit toplo -hladnog. Neće biti izgovora, opravdanja i odbijanja. Jer kada te netko istinski želi, tada ne može podnijeti pomisao da te više nema u njegovom životu. Ne može izdržati dan da te ne čuje i ne vidi.  Muškarac koji te želi, drži te za ruku dok maštate o imenu vašeg prvog djeteta. Javlja ti se u pet ujutro nakon izlaska s dečkima – samo da ne brineš. Šalje ti poruku za dobro jutro i laku noć. Brine se za tebe kad imaš migrenu. Drži ti ruku na trbuhu dok imaš bolnu menstruaciju. Na raspolaganju je. Prisutan je. A ti jednostavno - ZNAŠ. 

Ali ovaj nije taj. I umjesto da tučeš glavom o zid zašto te ne voli, kako bi bilo za promjenu da pročitaš ove gornje razloge i konačno osvijestiš: „ A je li takav muškarac pravi za mene?“

Vrlo brzo ćeš sama doći do zaključka kako nije. Stoga, smiri svoju taštinu koja teško prihvaća NE i svjesno prihvati njegovo odbijanje kao blagoslov. Jer, vjeruj mi, ne želiš neuzvraćenu ljubav. Nikada ne biraj onoga koji te voli manje nego što ti voliš njega. Nema ničeg goreg nego biti uz čovjeka koji ti ne može dati ljubav koju zaslužuješ. Koji ti može pružiti samo mlitavost, osrednjost i sivilo. Koji te ne grli dok gledate film. Koji te ne drži za ruku dok hodate gradom. Koji te ne ljubi čim se probudi. Koji te shvaća zdravo za gotovo.

Biraj čovjeka koji će biti lud za tobom. Koji će te vidjeti i prihvaćati kompletnu. Uz kojeg ćeš biti smirena, sigurna i svoja. I uz kojeg ćeš se osjećati onako kako i treba - kao voljena žena.

 

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva
 

Photo: Pixsell/Sandra Šimunović

Komentari 0