Miss7 Blog

Brinite za svoju dušu pa će ona bolje brinuti za tijelo: 6 pravila za zdrav život!

Nedavno sam ponovno prošao hodnikom Odjela za tumore dojke KBC-a Rebro… Sjećanja su me preplavila jer sam enormno mnogo vremena proveo sjedeći na ovim stolcima ili besciljno hodajući gore-dolje.

Nikad nisam govorio o tome, ali ovdje sam proveo i dio vremena kad sam na Hrvatskoj televiziji vodio emisiju Svaki dan, dobar dan. Mnoge sam epizode pripremao upravo u ovom hodniku, za ovim stolovima... Jedna od mojih zadaća kao voditelja bila je upoznati priče gostiju kako bismo mogli uspješno navigirati kroz razgovor. I tako su urednici poslali materijale o gostima i njihovim životnim pričama, a ja sam ih znao upravo ovdje proučavati. 

Prijateljica se tada liječila, a ja sam znao biti vozač na terapije, ali i ohrabritelj tijekom primanja terapije jer su se znale odužiti na skoro čitav dan. Ulazio sam u njezinu sobu da bar na koju minutu umanjimo napetost ili strah ili jednostavno da skratimo te preduge sate... Moja se uloga nije svodila samo na to, ali na svu sreću, onaj dio iscjeljenja koji uključuje ponovno slaganje životnih kockica obavljali smo na nadahnutijim lokacijama.

Na ovim hodnicima zrak je drugačiji jer su sublimirane sve moguće intenzivne emocije. Od straha i strepnje preko tuge pa sve do nade i ljubavi. Enormno mnogo ljubavi koja može prebojiti strah. No nekad joj ne uspije. Ovi nam hodnici pokazuju i ono najljepše ljudsko, ali i ono najbolnije ili najranjivije. I sve se to može okusiti u gustoći tog emocijama natopljenog zraka. 

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva Tada još nisam javno pričao o tom dijelu svog života pa je samo supruga Maja znala koliko sam često aktivan u životima ljudi koji se bore s rakom. Rijetko sam s nekim u bolnici, ali sam zato vrlo, vrlo često prisutan u kasnijem preslagivanju životnih kockica jer mislim da ne smijemo zanemariti vlastitu ulogu u osnaživanju imuniteta.

I zato... iz pozicije osobe koja je jaaako mnogo vremena provela u ovakvim hodnicima, a dio najranijeg djetinjstva i u jednoj od tih soba na Šalati, molim vas, jaaaako vas molim, da se za svoje tijelo, ali i za svoju dušu zdravo brinete prije nego što vas tijelo upozori na to! 

Ako se sretnemo na ovakvom hodniku, zagrlit ćemo se, ohrabriti i dati sve od sebe da razbijete te beštije, ali tako mu svega, ajmo ipak vidjeti što svatko od nas može napraviti da si smanji šansu za susretom na ovakvom hodniku. Jer čvrsto vjerujem da zdravlje naših misli, emocija i odnosa itekako utječe na imunitet. I zato vas molim da se brinete za svoju dušu pa će se ona bolje brinuti za vaše tijelo!

Naučite se voljeti i cijeniti. Znam da to nije jednostavno, ali idemo bar krenuti pa svaki dan napraviti jedan pozitivni korak. Voljeti sebe nije pokazatelj narcisoidnosti i arogancije, već mudrosti. Osoba koja voli sebe znat će postaviti granice i znat će reći glasno “Ne” onima koji je iskorištavaju. I znate što je najljepše? Napravit će to bez osjećaja krivnje jer zna da ima pravo reći Ne! Osoba koja voli sebe zna da nekada drugima mora reći Ne da bi sebi rekla Da!

Osigurajte zdrave obrok za želudac, ali nikako nemojte zaboraviti zdrave obroke za srce! Punite srce zahvalnošću, opijte se ljubavlju u bilo kojem obliku, budite ponosni na svoje uspjehe pa ćete lakše podnijeti i poneki neuspjeh. 

Stres vas nije zaslužio! Znam da svi imamo svašta za obaviti, ali čini mi se da većina stresa dolazi kada od sebe tražite nemoguće. I ne samo na poslu, nego i u privatnom životu. Kada mislite da morate biti savršena majka, prijatelj, partner, šefica, sin… Tada mučite svoju psihu jer pokušavate ostvariti nemoguće. Dobra je vijest da je psiha jako otporna, ali loša je da se obično počnemo brinuti za nju tek nakon što je već solidno izmučimo. I zato si dajte godišnji od pokušavanja nemogućeg.

Ne dajte da vas iskorištavaju, vi niste ničiji otirač. 
Imate pravo raditi ono što želite. Ne kažem da uvijek ignorirate druge, samo kažem da vi nikako ne smijete biti prvi na listi za ignoriranje.

Slijedite svoje snove!
Nikad neće biti idealno vrijeme za njihovu realizaciju, zato ga nemojte ni čekati. Idealan je svaki trenutak kada krenete u realizaciju, čak i ako ne uspijete. Najgore je kad su snovi na čekanju, kad vidite paučinu na njima. Ma… kad paukovi već šalju unuke u školu. Vaši snovi zaslužuju vas!

Vježbajte, uživajte u svom tijelu, ali razgibavajte i svoj um. Divite se, učite, razvijajte se... Naučite priznati pogrešku. To će zaboljeti vaš ego, ali ako ih negirate i ponavljate to će zaboljeti vašu dušu.

Ma mogao bih napisati još tisuće redaka što biste mogli napraviti za sebe i svoje zdravlje. Ali najvažnije je da već danas napravite bar jednu stvar. Bar jednu. Pohvalite se, osjetite zahvalnost na nečemu, proslavite neki svoj uspjeh, osjetite ponos, pošaljite nekoga u neku stvar (barem u sebi), napravite jedan korak prema svojim snovima… Bilo što… Samo to napravite danas, sada, odmah. Molim vas! Nema više odgađanja života. Molim vas. Vaše srce to zaslužuje. Vaš život to zaslužuje. Vi to zaslužujete. 

Stres vas nije zaslužio.
Ljubav jest!
Sretno

*Stavovi i mišljenja u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne odražavaju stavove i mišljenja redakcije i uredništva

Photo: Sandra Simunovic /Pixsell

Komentari 0