Martina: Kako promijeniti stil života i osjećati se predivno

Martina: Trčanje je moj stil života i osjećam se predivno

Čini se kako je trčanje popularnije nego ikada. Jedan od razloga je svakako taj što to nije samo sport, nego i način života. Stoga donosimo iskustvo Martine Ostojić kojoj je trčanje postalo dio životnog stila

Svoj dan započinje ranijim ustajanjem jer ujutro voli imati vrijeme za sebe. Osim što joj je važno da doručak pojede u miru, prije odlaska na posao obično odradi vježbanje. 

'Radim od 8 do 16 sati. Ovisno o danu i jesam li odradila trening ujutro, dio popodneva i večer posvećujem druženju s prijateljima i dečkom ili fizičkoj aktivnosti - treningu trčanja ili šetnji. Oko 10 sati obično idem spavati', kaže Martina.

Zašto je odabrala trčanje?

Iako se oduvijek bavila sportom, bilo rukometom u osnovnoj i srednjoj školi ili veslanjem i tenisom za vrijeme studiranja, trčanjem se intenzivnije počela baviti tek prošle godine. U tom periodu je otrčala i svoj prvi polumaraton.

'Volim osjećaj koji trčanje pruža. Sam biraš svoj tempo, koliko ćeš trčati, kakav će ti biti trening i koliko ćeš pomaknuti svoje psihičke i fizičke granice izdržljivosti', naglašava Martina. 

Kako bi se izbjegle ozljede, iznimno je važno imati odgovarajuću opremu i odabrati pravu stazu. Martina trči na savskom nasipu ili oko Jaruna. Kad je riječ o opremi, naglašava kako je najvažniji izbor odgovarajućih tenisica. Primjerice, Reebok #PrintSmooth tenisice uz prilagodljivost i stabilnost omogućavaju preciznu amortizaciju prilikom trčanja. 

 

A post shared by Tinchy (@frecklesinmymind) on

'Definitivno su važne udobne i kvalitetne tenisice. Bez tenisica koje pružaju pravu potporu za stopalo u najmanju ruku može doći do žuljeva i iritacije pri trčanju, a u najgorem slučaju i do ozljede', kaže Martina te dodaje kako je zagrijavanje i istezanje također važno. I sama je zbog pretreniranja i nedovoljnog rastezanja nakon treninga imala problema s mišićem na nozi. Trebalo joj je otprilike 2 do 3 mjeseca da se vrati uobičajenim treninzima.

Trčanje je idealno za tijelo, ali i za raspoloženje

Martina je primijetila da osim bolje kondicije i izdržljivosti ima više energije otkad trči. Što je još važnije, ima i manje problema sa zdravljem, odnosno glavoboljama i imunitetom. Usto je uočila kako se lakše nosi sa stresom te da nema problema s anksioznošću. 

'Trčanje je definitivno pridonijelo zdravijem stilu života. Bavljenje tjelesnom aktivnošću potaklo me na zdraviju prehranu i drugačije razmišljanje o slobodnom vremenu, ali i da mi vlastito zdravlje postane prioritet', tvrdi Martina i dodaje kako prehrana, ako se žele postići određeni fizički rezultati, igra ključnu ulogu kod svih sportaša, bez obzira na to kojim se sportom bave.

'Možeš trenirati sate i sate, međutim ako ne obraćaš pažnju na to što jedeš, rezultati će izostati. Osobno pazim da jedem pet do šest obroka dnevno, tri glavna obroka i 2 do 3 međuobroka, otprilike svaka tri sata. Vjerujem da je potrebno imati balans kako bi takav životni stil bio održiv. Stoga pazim da ne pretjerujem s hranom koja sadrži ”prazne” kalorije, budući da ona ne može osigurati sitost. Ne izbjegavam ništa, već biram hranu s boljim i kvalitetnijim nutritivnom sastavom. Prehranu većinom baziram na nemasnom mesu, zdravim mastima poput avokada i orašastih plodova, cijelo zrnatim žitaricama, povrću i sezonskom voću. Smatram da bi hrana koju jedemo trebala davati energiju i pridonositi tome da se osjećamo dobro.', kaže Martina.

 

A post shared by Tinchy (@frecklesinmymind) on

Kada i s kim trči?

Trkači većinom trče sami pa tako i Martina, ali ponekad trening odradi s bratom ili s prijateljima. Kaže kako i jedno i drugo ima svoje prednosti.

'Kad trčim sama onda je to većinom vrijeme posvećeno razmišljanju i ponekad mentalno zna biti teže jer se sam moraš motivirati. No, kad se trči s nekim u društvu, tada ste više-manje jedan drugome oslonac i vrijeme brže prođe', smatra Martina te kaže kako trči bez obzira na temperature, ali ipak izbjegava trčanje po kiši. 

'Mislim da je jednako zahtjevno trčati po hladnom i toplom vremenu. Kad je hladno, najteže ti se natjerati izaći i dok se u potpunosti ne zagriješ, nije baš idlično. Po ljetnim vrućinama je teško zbog visokih temperatura i jer se više znojiš, međutim zato ljeti idem trčati ranije ujutro ili kasnije navečer', kaže Martina. 

Photo: Reebok

Komentari 0