Lubenica - osvježenje za vrućine

Popularno ljetno voće intenzivnih boja nepogrešivo gasi žeđ tijekom vrućih dana.

Osvježavajuća lubenica zanimljiva je zbog raznih svojstava. Iako sadrži 92 % vode, ostalih 8 % bogato je likopenom, antioksidansom koji štiti srce, prostatu, a blagotvorno djeluje i za kožu. Autori zanimljivog istraživanja vezanog uz učinke lubenice na zdravlje čovjeka zaključili su da lubenica na muškarce može djelovati kao Viagra. Znanstvenici su otkrili da sastojak lubenice, aminokiselina citrulin, utječe na krvne žile jednako kao "mala plava tableta" za pomoć pri postizanju i održavanju erekcije. Citrulin utječe na relaksaciju i širenje krvnih žila na sličan način kao što djeluju lijekovi za liječenje erektilne disfunkcije. Do prošlogodišnjeg istraživanja smatralo se da je glavnina citrulina smještena u kori lubenice, međutim, pokazalo se da je udio citrulina u jestivom dijelu viši nego što se mislilo. Međutim, nije poznato kolika je doza citrulina prava i koliko je potrebno pojesti lubenice kako bi se iskusilo eventualno djelovanje na spolnu moć. Također, kritičari ove studije tvrde kako je tvrdnja ishitrena i nedovoljno utemeljena.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Osim što vam možda može poboljšati seksualni život, lubenica je dobra i za srce, imunološki sustav, ali i za osobe koje boluju od dijabetesa tip II. Povoljan učinak lubenice na srce jednim se dijelom također temelji na djelovanju aminokiseline citrulin, što je dokazano u studiji objavljenoj 2007. godine u časopisu Nutrition.

Ispitanicima je nakon tri tjedna redovitog ispijanja soka od lubenice izmjerena 22 % viša razina arginina. Iz aminokiseline arginin nastaje dušikov oksid, za koji je poznato da snižava krvni tlak, sprječava grušanje krvi i štiti od infarkta miokarda i moždanog udara. Prijašnje su studije pokazale da visoke oralne doze arginina izazivaju mučninu i probavne smetnje, što nisu nuspojave konzumiranja soka lubenice jer sok lubenice ne sadrži arginin već aminokiselinu citrulin koja je prekursor za sintezu arginina.

Više o ovoj slasnoj namirnici pročitajte na portalu Gastro.hr

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0