Love&Sex

Zašto zapravo zatvaramo oči dok se ljubimo

Malo tko se ljubi otvorenih očiju, dapače, to bi bilo poprilično čudno. Kad se tvoje usne spoje s njegovima, oči se automatski sklapaju i to spada među one stvari koje svi radimo, a nitko ne zna zašto

Kad njegove usne krenu prema tvojima, sigurno ne pomisliš "brzo, moram zatvoriti oči"; to se dogodi samo od sebe, zar ne? Iskre frcaju, usne su jedino što osjećaš i doživljavaš, a oči se same sklope. I to se dogodi nehotice, htjela to ili ne. Čini se neobičnim kad razmisliš, ali zaista postoji dobro objašnjenje. Evo zašto se ljubimo zatvorenih očiju.

Psiholozi su napokon pronašli odgovor na pitanje zašto uvijek zatvaramo oči dok se ljubimo. Ukratko, mozak ne može podnijeti toliko stimulansa (i informacija) odjednom, pa da bi se fokusiralo na usne i poljubac, zatvaramo oči.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Londonsko sveučilište Royal Holloway provelo je istraživanje o vizualnom i taktilnom iskustvu te utvrdilo da se naš mozak bori za procesiranje svega onoga što se događa tijekom poljupcada su mu vizualni podražaji stvarno previše. Drugim riječima, ne možemo držati oči otvorene tijekom poljupca, jer naš mozak ne može obraditi sve vizualne i taktilne podražaje.

Možda vas zanima Pet najgorih tipova poljubaca: slinavac i ostali Rubrika Love&Sex Love&Sex

Polly Dalton i Sandra Murphy, kognitivne psihologinje, otkrile su da “taktilna osjetljivosti” ovisi o razini opterećenja koje dolazi zbog nekog vizualnog zadatka koji mozak istovremeno dobija. Što oči moraju više "raditi" to slabije osjećamo taktilne podražaje.

Ovu istu logiku možemo primijeniti i na druge visoko poticajne aktivnosti, kao što je seks, pri čemu ljudi koji su uključeni radije zatvaraju oči kako bi što jače osjetili senzualne podražaje. Dakle, ista logika vrijedi i za ljubljenje.

via GIPHY

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0