Love&Sex

Zanimljivo! Postoji nova teorija o ženskom orgazmu

Ženski orgazam je nešto predivno – u tome se slažu žene i muškarci. Njegov smisao i važnost – za razliku od muškog orgazma – do sada su bili nepoznati, ali nedavno se pojavila nova teorija…

Dok je kod muškaraca jasno da bez orgazma i ejakulacije nema reprodukcije, čovječanstvo cijelu vječnost mozga o funkciji ženskog orgazma. Američki znanstvenici su nedavno razvili teoriju u kojoj objašnjavaju prirodu vrhunca žene te zašto do njega dolazi. 

Putovanje u prošlost 

Zašto je ženski orgazam zapravo dobar? Je li to tek dar prirode nama ženama ili je to stvar jednakosti? Još od Aristotela su se mnoge mudre glave bavile promišljanjem o ženskom tijelu. A sada su znanstvenici sa Sveučilišta Yale i Cincinnati Childrens Hospital u New Havenu došli na korak do konačnog odgovora, a svoje rezultate objavili su u časopisu „JEZ – Molecular and Developmental Evolution“. S pomoću metoda i ideja evolucijske biologije usporedili su ljude i određene životinjske vrste te postavili novu tvrdnju. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Ženski orgazam potiče plodnost 

Kod istraživanja su znanstvenici primijetili da ženski orgazam potiče hormonalne promjene. Neuroendokrine žlijezde za vrijeme vrhunca žene izlučuju hormone prolaktin i oksitocin. Kad pogledamo naše daleke pretke, upravo su ti neurotransmiteri kod mnogih sisavaca (poput mačaka ili kunića) odgovorni za ovulaciju. Kod nekih životinja su plodni dani direktno vezani za seksualnom aktivnošću. 

Kod nas ljudi je drugačije, jer prirodni ciklus žene nije ovisan o igrama pod plahtama. Ali, znanstvenici su se složili u jednome: prije nego što je žensko tijelo tako funkcioniralo, vjerojatno je postojala seksualno inducirana ovulacija. Premda je ona tijekom vremena nestala, ženski orgazam je ostao. 

Klitoris je centar strasti 

Međutim, to nije sve: evolucijski biolozi otkrili su i da je kod živih bića čiji je ciklus uvjetovan ovulacijom, klitoris tijekom vremena „otputovao“ s unutarnje strane vagine na vanjsku stranu. Pošto su ženska bića kod seksa bila slabije stimulirana, tijelo je moralo nešto učiniti – pa je počelo u vremenskim razmacima proizvoditi jajne stanice. Ove teze nisu još sto posto potvrđene, ali čini se kako je tajna „ženskog orgazma“ na pravom putu da bude razotkrivena. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Zaključak: 

Ženski orgazam je suvišan? Biološki gledano, to je istina – doduše, znanstvenici su u okviru istraživanja otkrili da je nekada seks bio uzrok ovulacije – prije nego je došlo do cikličke ovulacije. Na pitanje koje točno značenje ima danas ženski orgazam, znanstvenici još ne mogu dati točan odgovor. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0