Love&Sex

Više tako ne ide: pismo mojoj bivšoj najboljoj prijateljici

Prekinuti prijateljstvo s osobom za koju si smatrala da ste srodne duše te kako ćete cijelog života biti prijatelji, nije nimalo lako

Mislila si da ti je najbolja prijateljica, sve je bilo divno i krasno, a odjednom je – sasvim neobjašnjivo – totalno promijenila svoje ponašanje? Nakon nekog vremena „prijateljstvo“ je postalo neizdrživo? Donosimo jedan primjer mučnog prekida dugotrajnog prijateljstva… 

Draga, 

prošlo je već dosta vremena.... Ne mogu ti objasniti koliko sam trenutačno nesigurna. U toliko puno stvari. A zapravo najgore je što je došlo do ovoga, do kraja. Od našeg prijateljstva ostale su još samo mrvice i sjećanja. Uvijek se sve ponavlja i vrtimo se u krugu. Svađamo se, povrijedimo jedna drugu. Stalno osjećamo da se ne razumijemo i borimo se za nešto, za nešto bezizgledno. Ja to više ne mogu. 

U prvim godinama prijateljstva mislila sam da smo tim. Već neko vrijeme imam osjećaj kako se nešto promijenilo. Ovo prijateljstvo ne čini nam više dobro. Meni je nanijelo puno boli. Nekoliko puta namjerno nisi došla na naš dogovor i ostavila si me da čekam satima, izbjegavaš druženje, glumiš kad si sa mnom u društvu i pokušavaš biti netko tko nisi. Prijateljstva se razvijaju, to je jasno. Ali naše ide u smjeru koji me rastužuje. Već dugo vremena nije onako kako je nekad bilo. Povjerenje je postalo nepovjerenje. Umjesto o nama, mi pričamo o drugima. Prazne riječi umjesto razgovora. Prijateljstvo nam već duže vrijeme visi na svilenim nitima. A to stanje jednostavno ne mogu više podnijeti. Ako svoje vrijeme radije provodiš s drugima, reci mi to. To mogu podnijeti. Što sam ti ja? Tek jedna koju nazoveš, koja ti ispuni svaku želju, diže te u nebesa, govori ti koliko si divna, a opet je toliko glupa da shvati da ju iskorištavaš? Tek jedna koju možeš poniziti pred drugima, a ona ostane svejedno uz tebe? Ne mogu jednostavno vjerovati dokle je sve to došlo. 

Ti si, i ostat ćeš, za mene nezamjenjiva – nekad sam mislila da i ti za mene tako misliš i da nije slučajno što smo se pronašli. Sada mi je loše bez tebe, ali s tobom mi je još lošije. 

Želim da znaš kako ću i dalje biti tu za tebe. Ako ćeš jednog dana htjeti pričati o tome što te očito opterećuje, što te tjera od mene i što te tjera da si prema meni tako hladna i pokvarena. Ako odlučiš po prvi puta nakon dugo vremena biti iskrena i biti TI, tu sam za tebe. I sve što sam nekad bila, bit ću opet. Čak i ako sam se time često osramotila. A osramoćeno se osjećam i sada. Sve sam sada shvatila. Dugo sam se nadala da će sve opet biti kao prije. Ali ne znam želiš li to i ti? Kao što sam rekla, nesigurna sam. 
Zadržat ću sva sjećanja na koncerte na koje smo išli, na šetnje, rastanke, sastanke, veselje, razgovore usred noći, pjevanje u autu, smijeh koji su dovela u moj život. Ali, život ide dalje. I živjet ću ga - bez tebe. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0