Love&Sex

'Slow sex' metoda: kako funkcionira i zašto je dobra

Pun užitka, polagani seks (prijevod engleskog naziva: „slow seks“) je metoda koja može usporiti i proljepšati svakodnevicu te istovremeno izgraditi duboku vezu s partnerom

Većina ljudi osjeća stalni stres – a to se ne odnosi jedino na posao, nego i na vezu. Je li naš seks dovoljno uzbudljiv, seksamo li se jednako često kao i drugi – to su pitanja koja nam stvaraju dodatni pritisak. Pošto smo često u stresu te imamo malo slobodnog vremena u kalendaru, u dugotrajnim vezama često ostaje tek vremena za seks na brzaka. 

Čak i ako je seks OK i zadovoljava osnovne potrebe za tjelesnim zadovoljstvom, jako je važno uspostaviti duboku duhovnu vezu s partnerom. Upravo je to najvažnije kod polaganog seksa. Stručnjaci za seks objašnjavaju: u prvom redu radi se o tome da se osjeća povezanost te da se ne volimo pod pritiskom. 

Za polagani seks trebate si uzeti puno vremena. Pri tome nije ultimativni cilj dovesti drugoga do orgazma. Najvažnije je iskoristiti vrijeme za zajedničko otkrivanje novih strasti. Stručnjaci obećavaju puno uzbuđenja – i dubokih osjećaja prema partneru. 

1. faza: nanovo istražiti tijelo partnera 

„Slow seks“, kako kaže sam naziv, bazira se na sporosti. Svjesno nanovo otkrivaj tijelo partnera sa svim čulima te izbjegavaj ustaljene pokrete rukama i tehnike. Postavi si pri tome pitanje: kako reagiram kad mi dodiruje određene dijelove tijela? Kakav je osjećaj dodirivati njegovu kožu i kako on doživljava moju kožu?

 | Autor: Getty Images Getty Images

Započnite s nježnim i polaganim poljupcima. Potom rukama istražuj njegovo tijelo. Ono što se čini da je predigra, kod polaganog seksa je 'pravi seks'. Na primjer, stavi jednu ruku na njegova prsa, a drugom mazi unutarnju stranu njegovih bedra. Pri tome je važno da ne pridajete previše pažnje spolnim organima. Sve treba raditi mirno i polako te trajati što je moguće duže. 

Važno je da sakupljate dojmove te ih komunicirate. I to bez stresa. Naravno da ne morate cijelo vrijeme razgovarati, ali izjavljivanje osjećaja će vam pomoći. Koliko će to dugo trajati, to ovisi o vama. Hoće li trajati dvije ili dvadeset minuta – važno je da si uzmete vremena koliko treba da se dobro osjećate. 

2. faza: polako pojačavajte uzbuđenje 

'Dopušteno' je sve što pruža dobar osjećaj. Ali, u ovoj fazi još ne smije doći do penetracije. Radi se o tome da morate pojačati uzbuđenje. Mnogim ženama je polagano istraživanje tijela neugodno i prevlada osjećaj srama. Međutim, stručnjaci kažu da za to nema potrebe, jer se erotski doživljaj vremenom pojačava pa polako nestaje i početna sramežljivost. 

Kod muškaraca je problem u nečemu drugome: oni često brzo i jednostavno dođu do vrhunca, zato im je teško upustiti se u polaganiju varijantu. Međutim, polagani seks može dovesti do toga da muškarac bude u stanju odgađati orgazam. Istražujte najskrivenija i najneobičnija mjesta – kakav je osjećaj kože na podlaktici? Koliko je osjetljivo područje između glave i vrata? Kad oboje ne možete više izdržati, pređite na treći korak. 

3. faza: penetracija kod polaganog seksa znači „povezati se“ 

Kod uobičajenog seksa je penetracija glavni dio seksualne igre. Kod polaganog seksa je penetracija zapravo povezivanje. Ovdje položaj igra odlučujuću ulogu, jer prvenstveno vrijedi sljedeće: opuštanje! Dakle, udobno lezi i pozicioniraj tijelo tako da dugo vremena možeš biti u tom položaju. Ovisno o preferencijama, to može biti položaj žlice. Kad pronađete idealan položaj, onda muškarac može lagano prodrijeti u tebe. Pri tome nemojte razmišljati o tome je li penis dovoljno krut ili vagina vlažna. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Orgazam žene ili ejakulacija muškarca sada nisu u prvom planu. Važno je biti otvoren – davanje žene i predaja muškarca. Ovu povezanost pokušajte svjesno doživjeti i nemojte misliti što će biti nakon toga. Uživajte u osjećaju prodiranja i trenutka kad je on u tebi. Zamislite kako ćete jedno drugoga dovesti do vrhunca. Nemojte se naglo i brzo kretati. Kratke stanke su poželjne. Iskusni parovi mogu satima ostati tako povezani. 

Opuštanje za muškarce koji imaju probleme s erekcijom 

Ako je muškarcu jako teško potiskivati ejakulaciju, onda možeš primijeniti jedan trik. Prstom nježno pritisni mjesto između njegovog anusa i korijena penisa. To će zakočiti dotok sjemena. Potom se opet možete početi polako kretati. 

Ako muškarac ima problem s čvrstom erekcijom, to kod ove seksualne prakse nije problem. Naprotiv, mnogi muškarci imaju taj problem kad su „pod pritiskom uspjeha“. To kod polaganog seksa nije slučaj, jer funkcionira i bez prave erekcije. Jednostavno isprobajte. 

Orgazam ne mora nužno biti vrhunac 

Kao što smo već naglasili, orgazam kod polaganog seksa nije u prvom planu. Međutim, to ne znači da ga nema ili ne smije biti. Stručnjaci su čak uvjereni da je pod ovim uvjetima intenzivniji nego ikada. Slično kao kod tantričkog seksa, dugotrajno odlaganje orgazma vodi ka sasvim novom intenzitetu vrhunca. 

Ako netko ima problema s ejakulacijom, treba potražiti neki drugi doživljaj te ga osjetiti kao vrhunac. Na primjer, intenzivnost pokreta ili „škakljanje“ u tijelu koje nastaje od strasti – to je u slučaju polaganog seksa jedna vrsta orgazma. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Na kraju se svjesno rastanite 

Na kraju seksa treba biti kao i prije seksa – dakle, nemojte se odmah vratiti svakodnevici. Zahvali partneru što je uzeo toliko vremena za tebe i za ovaj zajednički doživljaj. I nakon seksa se dodirujte te se svjesno rastanite. 

Kod konvencionalnog seksa parovi ispucaju nakupljenu energiju. Kod polaganog seksa mogu zadržati tu energiju u tijelu, tvrde stručnjaci. Tu energiju ćete osjećati i dalje te se osjećati potpuno drugačije. 

Kako da kažem partneru da želim to isprobati?

Želiš to iskušati s partnerom? Onda mu jednostavno reci što želiš. Ako ti je to neugodno, možeš mu pokazati ovaj članak i onda napomenuti kako ti je to zanimljivo te bi voljela isprobati. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar interes14

    interes14

    Uh, ovo ja i supruga ponekad prakticiramo i mogu reći da je super, preporučujem da slobodno probate