Love&Sex

Seks je super, a on ni da zucne. Zašto muškarci šute dok se seksaju?

  • Dok mi žene pjevamo arije oni u krevetu ni muc ni zuc. Čak ni da pokažu nam koliko im je dobro
  • Ima li to veze s biologijom? Različitosti među spolovima? Utjecaj pornića? Ili sve troje?
  • Zašto bi bilo i nama i njima bolje da vokaliziraju svoj užitak?

Nije svaki seks isti, ima rutinerskih, ima i pomalo dosadnih (osobito u dugim vezama), ima suzdržanih i sramežljivih. S druge strane ima ludo dobrih, uzbudljivih, nabrijanih, zaljubljenih, zabranjenih, neočekivanih... Seksa koji u svakom slučaju zaslužuje barem pristojno stenjanje s muške strane ako već ne glasne hvalospjeve o tome koliko mu je dobro. No, kako smo vjerojatno iskusile, većina muškaraca ni muc ni zuc. Znaš da mu je fino, ali maca popapala jezik. Ili čak nisi ni sigurna da uživa? Jer nikakve gratifikacije s njegove strane...

via GIPHY

Pa, ako ćemo o rodnim različitostima, može se reći da muškarci generalno mnogo manje pričaju i općenito ispuštaju bilo kakakve zvukove u krevetu. Zbog ovakvih "šutača" na Youtubeu postoji cijeli žanr videa s muškim zvukovima za vrijeme seksa namijenjenih ženama koje uz tihog partnera trebaju malo emocionalne i duhovne podrške.

Koliko on zapravo uživa?

Vokalizacija je važan dio seksualne komunikacije pa ako jedan od partnera šuti, drugi ne može biti siguran koliko uživa u onome što se događa, treba li tako nastaviti ili nešto promijeniti, kažu seksolozi. Osim toga stenjanje od užitka učinit će da se druga strana osjeća dobro. Jedna je studija pokazala kako je glavni razlog zašto žene ispuštaju zvukove uživanja taj da nabildaju muško samopouzdanje, a ne zato što su blizu orgazma.

via GIPHY

I takva podjela uloga nije ništa čudno, mnoge ženke u životinjskom svijetu, među primatima su mnogo vokalnije od mužjaka. Ukratko, oni mrmljaju dok mi pjevamo arije. No, zašto je tako? Mnoge teorije evolucije kažu da ženka tako privlači veći broj mužjaka na parenje pa su šanse da u bitci spermija pobjedi ona najbolja veće. Po toj logici, muškarac šuti kako bi privukao što manje pažnje i ženku zadržao samo za sebe. Romantično!

Kad muškarčine utihnu

Mnogi moderni psiholozi ipak ovu teoriju smatraju zastarjelom i danas neprimjenjivom s kritikom da samo potvrđuje rodne stereotipe. Bolji pristup muškom seksualnom tajcu je razmisliti o društvenim normama koje muškom rodu ne dozvoljavaju pretjerano pokazivanje emocija. Već kao dečkiće uče ih da ne smiju plakati "kao curice" i ako vole mamu ne smiju pokazivati previše privrženosti jer će biti "mamini sinčići". Muškarci odrasli u takvim tradicionalnim obiteljima, imat će problema da pokažu oduševljenje, sreću, uživanje i za vrijeme seksa. S druge strane žene dobivaju poruku da je seks performativan i da je pokazivanje osjećaja OK.

Pa tako muškarci priznaju da "se srame ispuštati zvukove za vrijeme seksa", da im se to čini "nemuževno", a šutnju povezuju sa iskazivanjem snage. Ako iskažu previše osjećaja mogli bi ispasti preženskasti; šutnja je mnogo lakši način da igraju ulogu muškarčine. Naravno, tako im je mnogo teže pokazati je li im nešto ugodno, boli ih ili žele da prestane. Naravno kod suvremenih muškaraca kojima više nije takav tabu iskazivanje osjećaja dolazi do svojevrsne diskrepancije - njihovo otvorenije pokazivanje osjećaja rađa strah da će biti osuđivani u društvu koje se drži strogih normi muškog ponašanja. 

via GIPHY

Koncentriram se, koncentriram se...

Neki muškarci navode i druge razloge: Neki su tako koncentrirani i obuzeti onime što rade (seksanjem) da ne mogu još i pričati. Neki su jednostavno šutljivi sami po sebi, introverti u životu pa tako i u seksu. No važnije od toga zašto on šuti jest kakav to utjecaj ima na seksualni život. Osim ako im to stvara prevelik pritisak ili osjećaj tjeskobe, seksolozi potiču muškarce da progovore jer to je važan dio seksualne komunikacije, signalizira uzbuđenje i zadovoljstvo i pruža partnerici mogućnost da reagira, a uzbudljivost i kvaliteta odnosa rastu. Win-win situacija! Ne moraju, dečki, to biti vriskovi i tirade, tek tiho stenjanje, duboki uzdah i pokoja riječ tipa "ovo je super!" su dovoljni.

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0