Love&Sex

Povijesne vladarice koje su poludjele od ljubavi

Znamo da je tanka granica između ljubavi i mržnje, ali kroz povijest se pokazalo da ni od ljubavi do ludosti nije dalek put

Kraljica Ivana I Kastiljska (1479.- 1555.)

Udala se za austrijskog nadvojvodu Filipa Lijepog koji je svojim zavodljivim vještinama brzo oduševio tada mladu i neiskusnu Ivanu. Bili su ludo zaljubljeni, a zajedno su dobili šestero djece koje su kasnije svi postali vladari. Ivana je postala emocionalno ovisna o svom suprugu i svaki trenutak je htjela provesti s njim, i to je toliko žarko željela da je zbog te silne strasti u povijesti poznata i kao Ivana Luda.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Takav intenzitet ljubavi je za Filipa ipak bio previše pa je malo zabave potražio u drugim sobama njihove rezidencije. Shvativši da se njezin suprug okreće za suknjama lijepih dvorskih dama, Ivana se okružila samo ženama koje je smatrala ružnima i neuglednima, a u očaju da „Lijepi“ bude sam njezin, pribjegla je i vještičarenju. Kada ni to nije donijelo rezultate, Ivana je neko vrijeme čak štrajkala glađu. Nakon što je Filip umro od tifusa po dvoru se proširilo kako je Ivana potpuno izgubila razum. Uz nepovjerenje Španjolaca, to joj je svakako odmoglo u pokušaju da zadrži vlast pa je poludjela od ljubavi Ivana na kraju zatvorena u zamak do kraja svog dugog života. 
 

Maria Eleonora (1599. - 1655.)

Još jedna žena luda od ljubavi na našem popisu, također opsjednuta suprugom. Ekscentrična Njemica koja se nikada u potpunosti nije prilagodila švedskom narodu pa se okružila svojim njemačkim damama i svu pažnju usmjerila na muža, švedskog kralja Gustava II Adolfa. U redu, bila je i pomalo opsjednuta dvorskim ludama i figuricama patuljaka. 

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Očajna u želji da suprugu rodi nasljednika, nakon nekoliko pobačaja i mrtvorođenčadi, postala je neurotična i ljubomorna. Zadnja trudnoća je napokon prošla bez komplikacija i Maria Eleonora je rodila kćer. Budući da su lokalni astrolozi, koji su u to vrijeme s dijagnozama bili precizni kao danas dr. Google, predvidjeli sina, Maria Eleonora je bila očajna i bijesna te je povikala kako, citiramo "ne želi to čudovište". Kralj Gustav je, iznenađujuće, prihvatio kćer koju je nazvao Christina. Vjerojatno je bio svjestan da više neće imati potomaka jer je ušao u (za to vrijeme) duboku starost od 33 godine. Iako je kralj maksimalno pod kontrolom držao "odgojne metode" Marie Eleonore, manično depresivna kraljica je nekoliko puta pokušala ubiti kćer. Kada je Gustav Adolf preminuo, ludilo naše Marie je ekspandiralo pa je svoju mladu kćer Christinu osudila na žalovanje u sobi presvučenoj crnom tkaninom prepunom svijeća koje su danonoćno gorjele. Spavale su u istom krevetu dok je preko puta njih u zlatnom kovčegu visilo srce pokojnog kralja. Usprkos majčinim pokušajima da svaki trenutak pretvori u tragični svečani event, Christina je uspjela odrasti u normalnu i funkcionalnu kraljicu. 

Katarina od Braganza (1638. - 1705.)

Portugalska princeza u Englesku se došla udati za kralja Charlesa II. Loš engleski, katolkinja, diskutabilna frizura i odjeća, razlozi su zašto se nije odmah uklopila. 

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver Kao da to nije bilo dovoljno, otkrila je da njezin novi suprug ne samo da ima ljubavnicu, već ju Katarina mora prihvatiti kao dvorsku damu. Katarini nije bilo lako gledati voljenog supruga kako ju otvoreno vara dok ona proživljava dva pobačaja, jedan za drugim. Zaljubljena preko ušiju, ugađala mu je u svemu i uvažila njegov zahtjev da se prema njemu odnosi s visokim poštovanjem. Isfurala je i ceremoniju pijenja čaja i korištenje vilice za stolom koje prije nije bilo u Engleskoj i na sve načine pokušala doći do izražaja pored plodnih dvorskih dama koje su rađale svakih 5 minuta. Na kraju je Čarli popustio na njenu slatkorječivost i iako mu nije dala nasljednika, odlučio je da ipak ostaje s njom - i u dobru i u zlu. Tooo Kate, uspjela si!!!
 

Katarina Velika (1729. - 1796.)

Svašta se pričalo o njoj, između ostalog i da je bila raskalašena žderačica muškaraca. Vjerojatno u nedostatku pornografskog sadržaja tog vremena, proširila se priča kako je caričina dvorska dama, grofica Praskovya Bruce, imala zadatak testirati izdržljivost muškaraca te da je svaki Katarinin potencijalni ljubavnik nije mogao doći do nje dok ne prođe test kod grofice.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Bila je i velika zaljubljenica u konje pa su zli jezici pustili priču kako je umrla za vrijeme spolnog odnosa s jednim od svojih pastuha. Povjesničari, naravno, govore suprotno, no vrlo je vjerojatno da je carica imala velik seksualni apetit. Često je mijenjala ljubavnike, ali kad bi ih se na kraju izdovoljila, nije ih tek tako šutnula već bi ih nagradila lijepim imanjima i titulama. Umrla je u svom krevetu od teške moždane kapi - bez konja u blizini. Ne možemo reći da je Katarina bila luda od ljubavi, ali je svakako bila luda za moći, egocentrična, ohola i opako liberalna žena za ono doba. 

 

Photo: Royal Collection

Komentari 0