Love&Sex 09. studenoga 2017.

Ovo su razlozi zbog kojih žene varaju

Thinkstock.

Većina parova u braku ili partnerskom odnosu voli ovakve stvari prešućivati, ali jedno je sigurno. Prevare se događaju i u odnosima za koje se pretpostavlja da su jako stabilni, a kako znamo, varaju i žene

Jedna američka studija je pokazala da više od 90% Amerikanaca vjeruje da prevara zaslužuje moralnu osudu, ali isto tako je čak 68 posto žena i muškaraca iz iste studije priznalo kako bi prevarili svoje partnere ako bi bili sigurni da neće biti uhvaćeni. Ne živimo više u vremenima kad je prevara bila muški posao, a one rijetke žene koje bi je počinile bile osuđene na propast, od bacanja na ulicu, ostajanja bez prihoda, djece i osuđene od društva. Više žena danas vara, ali zbog drugačijih razloga nego muškarci.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Emocionalno varanje: Razmišljanje o drugoj osobi, dopisivanje koje nije toliko bezazleno ili flert na poslu. Nije prevara? Nije naravno, ali čim u odnos s drugom osobom uključene i emocije, veća je vjerojatnost da će doći i do prevare u fizičkom smislu. U ovo mogu biti uključene različite vrste emocija, a najčešće sve počinje s: "Želim mu ovo pokazati..."

Potrebiti ljudi: I u današnje vrijeme kada se žene ohrabruju na samostalnost i samodostatnost, a veza je eventualni plus s kojim mogu ili ne moraju živjeti i dalje postoji potrebiti tip žena. Prevara je kod ovog tipa češća ako im njihov parter više ne posvećuje toliko pažnje i vremena.

 | Autor: thinkstock thinkstock

Emocionalno napuštanje: Partner doista može biti fizički prisutan, ali duhom itekako odsutan. Žene koje se osjećaju napušteno ili još gore, nevoljeno, imaju veću potrebu za varanjem. Činjenica je da fizička prisutnost nije dovoljna da bi se održao kvalitetan odnos. Komunikacija je ključ. No, pogrešno je pretpostavljati da partner može čitati misli, koji puta ni ne znaju što nas muči i čine li oni nešto pogrešno. Zato, mu otvoreno reci što te muči. Varanje u ovom slučaju nije promišljeno: žene će prevariti partnera gotovo s bilo kime tko na njih obrati pozornost.

Proces predmenopauze: Koliko god ovo nezahvalno zvučalo, ponekad nas priroda natjera da postanemo "životinje". Velik broj prevara u žena dogoditi se u periodu prije menopauze. Dolazi do navale hormona, a žene su svjesnije svoje seksualnosti. Prevarom dokazuje sebi, ali i šalje poruku partneru da je još "poželjna na tržištu".

Strah od intimnosti: Nekad je u pitanju obični glupi strah. Kada se osjećamo da smo se s nekim previše povezali, imamo osjećaj da "moramo malo ohladiti vezu". Način da to učine za neke je žene preljub. U tom drugom odnosu u kojem varaju radi se o čistoj seksualnoj prevari. Jer žena u ovakvom emocionalnom stanju ne vjeruje ni svom partneru niti partneru s kojim ga vara.

Nadmetanje tko je bolji: Koliko god ovo zvučalo kao trećerazredna sapunica, ovi odnosi postoje. Bilo da se nadmeću po pitanju poslovnih položaja, bolje plaće, većeg broja prijatelja... parovi se nadmeću ponekad i pokazuju tko je dominantniji. Ipak, u slučaju prevare zbog dokazivanja, problem bi nekad trebalo tražiti puno dublje. Često se radi o odnosu u kojem se žena osjeća kako nema potporu svog partnera.

Novac: Ne, nije ovdje riječ o ženama koje žele bogatije tipove. Baš obrnuto, često je riječ o osobama koje zarađuju jako dobro. Višom plaćom raste razina testosterona i ljubav prema sirovijom strastima. Isto tako, ove žene su manje ovisne o svojim partnerima. Povišeni testosteron u žena povećava vjerojatnost da je žena sklonija prevarama ili avanturama za jednu noć. Žene koje imaju slabiju financijsku moć i ovisne su o partneru imaju izraženiji estrogen zbog čega su privrženije svojim partnerima.

 | Autor:

Osveta: Nema gore od prevarene žene, i danas živi ta urbana legenda. Kada žene izgube povjerenje u partnera i sve što su godinama gradile bude srušeno jer otkriju da ih partner vara, sklonije su iracionalnom ponašanju. Prevara kao osveta nikad nije bila rješenje, niti će se poravnati računi. Zdravije je posvetiti se sebi, nego trošiti vrijeme na osvećivanje osobi koja te očito ne zaslužuje...

Starenje: Postoje dva tipa žena. One koje svoje godine prihvaćaju kao vrijeme kada konačno više nisu curice koje se brinu o tuđem mišljenju, i one druge, koje se boje kako su najbolje godine iza njih. Potrebna im je potvrda od suprotnog spola, da se još uvijek osjećaju seksi i poželjno, i da i dalje imaju "ono nešto". I doista, nakon prevare se osjećaju bolje, ali taj osjećaj brzo zamijeni osjećaj krivnje...

 | Autor: thinkstock thinkstock

Da začine ljubavni život: Strast je rijetko vječna. Svakodnevne obaveze, posao, djeca, sve su to prilično neseksi situacije tijekom dana i skoro svaki odnos kad-tad uđe u rutinu. Kako bi to spriječile neke žene odlaze desetak koraka unaprijed i odluče se prevariti partnera, a u isto vrijeme se uvjeravaju kako je to zapravo baš dobro za njihov odnos jer njega i dalje vole, a ovo sa strane je samo seks.

Možda vas zanima... Šest frajera, jedno pitanje: „Što je za tebe prevara?“ Rubrika Love&Sex Love&Sex

Daddy issues: Ovaj mit doista nije mit. Ponekad žene svoje zgodne partnere svojih godina varaju s mnogo starijim muškarcem. Razlog je već tisuću puta ispričana priča o Elektrinom kompleksu. Naime, nedostatak privrženosti ocu u mladosti ili otac koji je uvijek bio hladan i rezerviran ostaje u ženskoj podsvijesti. Kada odrastu sklonije su svog partnera prevariti s dvadesetak godina starijim muškarcem. 

via GIPHY

Dosada: Puno stvari se u životu događa iz dosade, pa je i prevara tu. Kada im je veza dobra, žene to mogu shvatiti kao dosadu i nedostatak uzbuđenja. Zato rješenje vide u prevari, koja može dovesti do prekida nečeg što je bilo zapravo dobro.

Možda vas zanima... Ovo je najčešći razlog za prevaru Rubrika Love&Sex Love&Sex

Nisko samopouzdanje: Češće je više povezano s partnerima, nego nama samima. Kada dođe do toga da žena prevari svog partnera s nekim slučajno odabranim tipom, najčešće je problem u – partneru. Koji ženu ignorira, ne sluša ili joj daje do znanja kako nije dovoljno vrijedna. Žena se na prevaru odluči kako bi muškarcu pokazala da je vrijedna.

Da izađu iz veze: Veza koja već neko vrijeme ne funkcionira može se pretvoriti u životnu torturu koja potraje godinama. Možda si partneru već rekla kako je vrijeme da se raziđete, ali on odbija slušati? Misliš da je jedino rješenje prevara? Da, doista se može dogoditi...

Komentari 0