Love&Sex

Oprez! Ovi filmovi djeluju na tvoj ljubavni život

Voliš srceparajuće ljubavne filmove? Imamo loše vijesti: naši apsolutno najdraži ljubavni filmovi mogu ugroziti naše veze, tvrde stručnjaci!

Da, priznajemo, film „Prljavi ples“ pogledale smo nekoliko puta, a naš muškarac iz snova je poput Noaha iz „Bilježnice“. I nalazimo se pred velikim problemom: holivudske romanse mogu izazvati nestvarna očekivanja, kažu stručnjaci. Časopis „TimeOut“ pitao je psihologe i stručnjake za veze koji filmovi izazivaju nerealne pretpostavke o ljubavi i vezama te nisu dobri za nas – donosimo četiri „najnerealnija“…

1. Prljavi ples

Zašto je taj film opasan? 

Film nam pokazuje kako trebamo zaštitnika ili spasitelja da bismo bile sretne. 

„Zašto je Johnnyeva zadaća reći 'Nobody puts Baby in the corner'? zašto je potreban muškarac da spasi ženu? Ta priča implicira da će ona i u budućem životu ovisiti o njemu. Ali ne treba očekivati od partnera da riješi svaki tvoj problem ili da ti baš u svakom trenutku bude pri ruci.“ (Gurpeet Singh, psihoterapeut za parove)

2. Ja u ljubav vjerujem

Zašto je taj film opasan? 

Nestvarno je otkriti srodnu dušu na prvi pogled  i odmah se zaljubiti u nju. 

„Romantično je misliti kako postoji srodna duša i kao ćemo je jednom sigurno sresti, ali je to totalno nerealno. Ljudi gledaju filmove poput Notting Hilla i misle kako će se i njima dogoditi da sretnu pravoga ili pravu. To je mit. To se ne događa tako jednostavno. Ne smiješ se nasloniti u udobnu sofu i čekati „jedinoga“. Trebaš biti proaktivna kako bi pronašla srodnu dušu. Ponekad se treba jako truditi – kao kad tražiš posao. Trebaš si uzeti puno vremena i truda. (Jo Barnett, dating-coach) 

3. Bilježnica 

Zašto je taj film opasan?

Prikazuje očekivanja koje je nemoguće ispuniti.  

„Noah restaurira kuću za Allie. Piše joj pismo za pismom dok je čeka. Umiru držeći se za ruke (sorry za spoiler). Dakle, riječ je o idealiziranoj ljubavi. Ako počneš vjerovati u takvu ljubav, počet ćeš misliti kako ne možeš biti zadovoljna s bilo čim manjim. Kod većine prosječnih parova ljubav nije takva. Mi smo nesavršeni ljudi, pa niti ljubav nije savršena. (Gurpreet Singh psihoterapeut za parove)

4. Briljantin

Zašto je taj film opasan?

„Sandy se mora totalno promijeniti kako bi bila zanimljiva Dannyu. Zašto bi trebala postati nešto što nije? Zašto bi Sandy uopće bila s tom osobom? Suprotnosti se privlače, ali što ako privlačnost nestane? Zajedničke vrijednosti su ono što održava vezu. Ako se veza bazira isključivo ne tjelesnoj privlačnosti, ljubav će brzo ishlapiti.“ (Gurpreet Singh psihoterapeut za parove)

 

Photo: miss

Komentari 0