Love&Sex

Nisu tu tek tako... Kako sve stidne dlake utječu na naš ljubavni život

  • Neki ih zovu „ljubavni vrt“. Neki pak „grm“. Ili „bermudski trokut“. Postoji puno opisnih naziva stidnih dlačica – a postoji i najmanje jednako toliko mitova o njima 
  • Što je činjenica, a što mit, razjasnit će nam stručnjaci za ovo delikatno područje 

 

Štite li nas stidne dlake doista od spolnih bolesti?

U nedavno provedenom istraživanju Sveučilišta Kalifornija otkriveno je da je kod žena koje redovito briju svoje intimno područje 75 posto veći rizik zaraze s nekom seksualno prenosivom bolešću (npr. genitalnim herpesom, bradavicama ili papilloma virusima) za razliku od žena koje se „dolje“ ne briju. Razlog za to je da kod brijanja nastaju male ranice koje mogu biti „ulazna vrata“ za infekcije. 

„Međutim, stidne dlake nisu dovoljne da nas zaštite od spolnih bolesti“, kaže dermatologinja dr. Sejal Shah. Doduše, mogu smanjiti rizik. Jednako tako mogu pridonijeti tome da virusi i bakterije procvjetaju. Jedno kinesko istraživanje pokazalo je da stidne dlake i kod muškaraca i kod žena pridonose razmnožavanju papilloma virusa. 

Je li seks sa stidnim dlakama manje intenzivan? 

To ovisi od žene do žene. Neke kažu da zbog stidnih dlaka ima manje trljanja za vrijeme seksa, odnosno da je tako seks nježniji. Druge vole intenzivan kontakt bez dlaka. Stručnjaci tvrde kako stimulacija bez stidnih dlaka u teoriji može biti intenzivnija – ovisi o tome kakav seks želi žena i koliko joj stimulacije treba da postigne orgazam. 

Je li istina da je boja stidnih dlaka jednaka boji kose na glavi?

Ako netko želi saznati boju stidnih dlaka žene, treba pogledati njene obrve. U pravilu više odgovara odgovara boji stidnih dlaka od boje kose, tvrde stručnjaci. 

Odbija li neuredan „grm“ partnera za vrijeme seksa?

Kakvo optičko djelovanje imaju stidne dlake na partnera ovisi o tome što tko voli. S biološkog stanovišta su stidne dlake privlačne, jer sadrže puno feromona. Lojne žlijezde na dijelovima obraslim dlakama proizvode u početku sekrete bez mirisa, ali u kombinaciji s bakterijama kože i dlaka, razvija se miris imenom feromon. Taj kemijski glasnik djeluje poput seksualnog mamca. Što je više dlaka na intimnom području, intenzivniji je mamac – a libido osoba osjetljivog čula mirisa može itekako porasti. 

Zar stidne dlake nikada ne prestanu rasti?

Prestanu! Kod određene dužine prestanu rasti – u pravilu je to kod nekih 13 cm. Ostanu te dužine dok ne ispadnu pa potom izrastu nove dlake. Ako su žene u menopauzi ili imaju probleme s hormonima, raste im manje stidnih dlaka i uglavnom su tanje i finije. 

Trebaju li žene s osjetljivom kožom izbjegavati brijanje intimnog područja?

Osjetljiva koža ne bi trebala biti prepreka seksi intimnoj frizuri. Trebaš pronaći metodu depilacije koja ti odgovara. Ako ne koristiš kremu za brijanje, postoji opasnost da ozlijediš kožu pa bakterije mogu lakše prodrijeti u organizam te uzrokovati nastanak prištića i crvenilo. Gelovi za brijanje za osjetljivu kožu bez parfema pomoći će ti da brijanje prođe bez ozljeda. Bikini zonu je najbolje brijati nakon tuširanja – dok su dlake vlažne lakše se briju. Nakon brijanja treba oprati bikini zonu mlakom vodom te je namazati nekom kremom koja će smiriti nadraženu kožu (npr. kremom koja sadrži aloe veru). 

Jesu li intimne frizure atraktivnije od potpuno obrijanih intimnih zona?

Trenutačno jesu: 58 posto žena i 46 posto muškaraca više voli intimni stajling od gole intimne zone, rezultat je nedavno provedene ankete jednog portala za spajanje partnera. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0