Love&Sex

Ni ljubav, ni seks, ni odanost. Zadovoljstvo u vezi ovisi o ravnopravnosti u odlučivanju

  • Premda veze često imaju uspona i padova, u konačnici biste ti i tvoj partner trebali biti češće sretniji, a rijetko nesretni
  • Puno je komponenata koji potiču poticanje zdrave veze u kojoj su oba partnera zadovoljna - poput povjerenja, poštovanja i predanosti
  • Međutim, novo je istraživanje pokazalo da postoji još jedan bitan faktor za sretnu vezu koji možda niste shvatili 

Kako bi proveli svoje istraživanje, znanstvenici sa Sveučilišta Martin Luther Halle-Wittenberg (MLU) i Sveučilišta Bamberg razgovarali su sa 181 heteroseksualnih parova koji su bili zajedno u prosjeku osam godina i živjeli zajedno barem mjesec dana.

Sudionici, čija se dob kretala od 18 do 71 godine, odgovarali su na anketna pitanja o raznim aspektima svoje veze, uključujući povjerenje, seksualno zadovoljstvo, osjećaje ugnjetavanja i sputanosti te predanost i spremnost za ulaganje u vezu. Znanstvenici su željeli otkriti kako bi stvarna i opažena moć utjecala na svaki od ovih aspekata njihove veze. „Također smo izračunali odnos snaga kako bismo istražili u kojoj su mjeri osobine svakog partnera slične jedna drugoj“, rekao je u izjavi jedan od autora istraživanja dr. Robert Körner s Instituta za psihologiju MLU.

Čudne stvari koje parovi rade Možda vas zanima 11 čudnih stvari koje su normalne u dugotrajnoj vezi - a jesu li sve sasvim normalne? Rubrika Love&Sex Love&Sex

Znanstvenici su otkrili da su „najsretnije veze kad su oba partnera izvijestila o visokom osjećaju osobne moći“, navodi se u izjavi znanstvenika. U svrhu istraživanja, koje je objavljeno u Journal of Social and Personal Relationships 28. lipnja, „moć znači utjecati na ljude i uspješno se oduprijeti pokušajima drugih da utječu na tebe.“ Što se tiče tvog partnera, to znači osjećati se kao da imaš priliku odlučivati o pitanjima koja su ti važna u vezi.

via GIPHY

Prema istraživanju, najvažniji čimbenik zadovoljstva u vezi, kada je u pitanju moć, nije odnos snaga, nego osobna razina moći koju svaka osoba vjeruje da ima. Premda se ovo može činiti kontradiktornim onome što čini jaku vezu, jedna od koautorica studije, dr. Astrid Schütz, objasnila je da to ne mora biti. „Možda se ovaj osjećaj širi na različite aspekte veze. Premda žena možda želi odlučiti gdje će ići na odmor, suprug odabire kamo ići na večeru“, rekla je Schütz, znanstvenica sa sveučilišta u Bambergu. 

Kako bi održali sretnu vezu, oba partnera moraju imati priliku donositi odluke o zajedničkom životu koje su im važne; u suprotnom, neće biti zadovoljni. „Osjećaj mogućnosti donošenja odluka u braku... ima velik utjecaj na kvalitetu veze“, rekao je Körner. Dodao je da je subjektivni osjećaj moći i sposobnosti slobodnog djelovanja osobito pozitivno utjecao na kvalitetu odnosa.

Parovi otkrivaju zašto imaju otvoreni brak Možda vas zanima 9 parova otkrilo je 9 razloga zašto imaju otvoreni brak i ne libe se seksa s drugima Rubrika Love&Sex Love&Sex

Ranija istraživanja pokazala su da je moć u prošlosti rijetko bila uravnotežena u vezama, a muškarci su često imali veći utjecaj na odluke nego žene. Kako se društvo odmaklo od tradicionalnih rodnih uloga, dinamika moći pomaknula se s njima, napominju znanstvenici. „Romantični odnosi postali su ravnopravniji - osobito u zapadnim društvima“, rekao je Körner.

Premda su se rodne uloge s vremenom sigurno promijenile, znanstvenici su otkrili da su muškarci i dalje imali više pozicijske moći u tradicionalnom smislu, poput većeg dohotka i višeg obrazovanja. Pored toga, potreba za donošenjem odluka bila je jača kod muškaraca.

via GIPHY

„S obzirom na pozicijsku moć, primijećena je neravnoteža“, napisali su autori. „Muškarci su izvijestili da imaju znatno više položajne moći, obrazovne i profesionalne kvalifikacije, kao i veći prihod od žena.“ Što se tiče potonjeg, dodali su: „Žene i dalje imaju manje položajne moći od muškaraca te i dalje postoji razlika u plaćama među spolovima, a muškarci rade na bolje plaćenim poslovima.“

Međutim, znanstvenici su rekli da ovi čimbenici iznenađujuće nisu utjecali na kvalitetu odnosa. Zapravo, „mnoge su žene bile zadovoljnije vezom kada je partner osjećao da je on glavni, što je u skladu s tradicionalnim rodnim ulogama“, napisali su autori.

Većina sretnih parova u istraživanju rekla je da se osjećaju kao da su i oni i njihovi partneri u mogućnosti ostvariti svoje sklonosti glede stvari koje su im najvažnije.

via GIPHY

Photo: Shutterstock

Komentari 0