Love&Sex

Ne da mu se više seksati?! Možda je razlog u ovom

Ako primjetiš da tvoj frajer počinje izbjegavati vašu spavaću sobu, ne paničari - možda je razlog u ovome

Ako primijetiš da tvoj muškarac izgleda prilično nezainteresiran za bilo koju aktivnost u spavaćoj sobi, možda bi trebala provjeriti njegovu aktivnost - u teretani. Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise, česti naporni i intenzivni treninzi mogu biti povezani s nižim libidom kod muškaraca. Istraživači nisu utvrdili koliko točno vježbanja dovodi do padanja seksualnog nagona, no mnogi muškarci s niskim libidom zabilježili su da se bave ili natječu u puno zahtjevnijim aktivnostima (kao što su maraton ili triatlon) koje zahtijevaju puno intenzivnih i dugoročnih treninga.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver Iako su učinci intenzivnog vježbanja na žene poznati, ovo je jedno od prvih istraživanja koja će istražiti na koji način vježbanje može utjecati na muškarčevu seksualnost. Dr. Anthony C. Hackney, nutricionist i profesor fiziologije na Sveučilištu Sjeverna Karolina, objašnjava da se ovdje radi o muškom ekvivalentu amenoreje kod sportašic, što znači da muškarci koji vježbaju više od prosjeka ili u prevelikim količinama mogu proizvesti manje testosterona.
"Povezano je s raspoloživošću energije", kaže Hackney. "Tijekom razdoblja velikog trošenja energije, vaše tijelo se ponaša kao i u situacijama gladi, pokuša očuvati kalorije. Začeti dijete je radnja koja zahtijeva puno energije, stoga tijelo daje informacije za prestanak proizvodnje toliko testosterona. Niža razina testosterona uvelike može utjecati na plodnost i seksualnu želju".


No, za razliku od žena kod kojih su jasno vidljive posljedice pretjeranog vježbanja (kao što je izostanak mjesečnice), muškarci možda neće moći utvrditi da nešto nije kako treba. Neki od  drugih simptoma bili bi kronični umor, malaksalost koja traje do 2 tjedna poslije vježbanja. Također gubljenje motivacije za vježbanjem moglo bi pokazivati nisku razinu testosterona.
Zato, ako želiš začiniti ljubavni život skrati mu vrijeme za teretanu. To je možda lakše reći nego učiniti, ali za početak bitno je da radi redovite stanke od vježbanja. Proces može potrajati (do nekoliko mjeseci) da bi se njegov testosteron i libido vratili na normalnu razinu. Ipak, jedini način da se stvarno odredi razina testosterona je da napravi krvni test. 

 

 

Photo: Getty/Guliver