Love&Sex
Vjenčanje Abdullaha II. i princeze Ranie

Najljepše ljubavne priče u kraljevskim obiteljima: kad ljubav pobijedi stroga pravila i zabrane

  • U mjesecu zaljubljenih sve je u znaku emocija, a cijeli niz emocija prikupili smo u jedinstvom specijalu prepunom ljubavi i sada ga prenosimo tebi
  • miss7 ti predstavlja 77 najljepših ljubavnih priča koje će te dirnuti direktno u srce
  • U posebnom serijalu tekstova otkrivamo ti najljepše ljubavne priče iz Hrvatske, svijeta, glazbe, filma, povijesti...
  • A kako su tek romantične one s dvorova kraljevskih obitelji, kad je riječ o pravim princezama i prinčevina!

O vjenčanjima prinčeva i princeza slušamo od malih nogu - kao djeca upijali smo te motive iz bajki koje su se vrtjele oko raznih zapleta kojima je kruna bilo vjenčanje na dvoru dok cijelo kraljevstvo slavi. Jednako raskošnih vjenčanja ima i danas (na primjer, izgovaranje "da" članova britanska kraljevske obitelji ne prati ne samo cijeli Otok nego i svijet) premda ima i onih mnogo skromnijih - ni kraljevske obitelji nisu kao nekad... Na primjer, japanska princeza Mako koja se udala u skromnoj ceremonij u uredu sličnom bilo kojem u nekoj našoj općini.

Naravno, stroga pravila plemstva danas su itekako izmijenjena pa su izbori "običnih pučanki" za kraljevske supruge, i obratno, sve češći i sve manje šokiraju. Bajka o Pepeljugi živi i dalje, a ovo su najljepše ljubavne priče s dvorova.

Meghan Markle i princ Harry

 | Autor: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL Princ Harry i Meghan Markle
Meghan Markle bila je američka glumica, sa strašću prema humanitarnim i feminističkim ciljevima. Harry je bio buntovni princ koji je postao vojnik i najpoželjniji neženja na svijetu. U ljeto 2016. njih je dvoje upoznao zajednički prijatelj. "Lijepa Meghan samo se spotaknula i upala u moj život", rekao je poslije Harry koji je odmah znao da je ona "ta". Nakon samo dva spoja, par je otišao u Bocvanu, kampirati pod zvijezdama. Par se od prvog dana suočio s nepodnošljivom medijskom hajkom zbog koje je princ novinare optužio da su Meghan podvrgli "valu zlostavljanja i uznemiravanja". Harry je u studenom 2017. kleknuo na koljeno i zaprosio Meghan dok su pekli piletinu u svom domu u Kensingtonskoj palači. Vjenčanje u Windsoru u svibnju 2018. trebao je biti lijep, tradicionalan spektakl, a publika je dobila gospel zbor, tamnoputu čelisticu i vatreni govor biskupa Curryja. Utiru li oni novi put britanskoj kruni, i žele li uopće drugi poći tim putem? Novopečeni vojvoda i vojvotkinja od Sussexa dobili su i novi dom u Windsoru, a uskoro je procurila i vijest da će kraljici Elizabeti II. uskoro podariti sedmog nasljednika trona u nizu. No ništa nije pomoglo; par je proglašen crnim ovcama establišmenta i jednog dana oni su spakirali kovčege i poput milijuna podanika krune prije njih otisnuli se preko Atlantika u potrazi za boljim životom.

 

Maxima Zorreguieta i princ Willem-Alexander

Kralj Nizozemske Willem-Alexander kraljica Maxima | Autor:

Kad je u travnju 1999. nizozemski princ Willem-Alexander ušetao na zabavu u Sevilli, pojma nije imao da će mu se život okrenuti naglavačke. Među uzvanicima  bila je i Argentinka Maxima Zorreguieta, koja se u Španjolskoj odmarala od posla u Deutsche Bank. Par je počeo razgovarati, ali Willem-Alexander joj je prešutio najbitnije, da je on princ. Kad joj je poslije otkrio tko je, ona je prasnula u smijeh, misleći da se šali. Njih dvoje ponovno se srelo nekoliko tjedana poslije u New Yorku i tu je procvjetala i njihova romansa. Maxima se s posla u New Yorku ubrzo preselila bliže princu u Belgiju i zaposlila u uredima Europske unije u Bruxellesu. Njihova je veza bivala sve čvršćom da bi siječnju 2001., dok se par klizao na zaleđenom jezercu u blizini palače Huis ten Bosch, Willem-Alexander odveo Maximu do mjesta na kojem je sakrio ruže i šampanjac i tamo je zamolio za ruku. Par se vjenčao 1. veljače 2002. u amsterdamskoj Nieuwe Kerk, a s godinama su dobili i tri ljupke princeze: Amaliju, Alexiju i Ariane. A da bi se udala, Maxima je morala prijeći preko činjenice da joj tata neće dopratiti do oltara. Bio mu je zabranjen ulazak u Nizozemsku jer je osamdesetih bio važan kotač u diktaturi vojne hunte koja je godinama žarila i palila Argentinom.

Christian od Hanovera i Alessandra de Osma

Princ Christian od Hanovera i Alessandra de Osma | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram Dok su oči znatiželjnog svijeta te 2017. bile uprte u najavljeno vjenčanje princa Harryja i njegove odabranice Meghan, tiho i bez pompe u londonskom matičnom uredu svoje "da" izgovarali su Christian od Hanovera i Alessandra de Osma. Par se upoznao još 2005. godine, kada mu je ona, tada 14-godišnja djevojčica, bila vodič tijekom jednog od njegovih posjeta Peruu. No, izlaziti su počeli tek godinama kasnije i potom uselili u zajednički stan u Madridu. Zaručili su se u travnju 2017. i građanski brak sklopili u studenom. On je sin Chantal Hochuli, nasljednice švicarskog čokoladnog carstva, i Ernsta Augusta, princa od Hanovera i drugi u redu za prijestolje na koje nikad neće sjesti. Štoviše, kao daleki potomak kraljice Viktorije, on je i u liniji nasljeđivanja britanskog prijestolja. Ona je pak odvjetnica i bivša manekenka, a njen je otac direktor Hermesa, ugledne peruanske financijske institucije. Iako nikad neće doći do krune, Christiana i Alessandru pamtit će se po ponovljenoj svadbi u Peruu, koja je u skladu s lokalnim običajima trajala puna tri dana. Za budućnost ne moraju strahovati; ona je vlasnica vlastite marke torbica Moi&Sas, on je diplomirao poslovnu administraciju, a tata mu je ostavio dio posjeda s dvorcem Marienburg, damu se nađe.

Haakon Magnus i Mette-Marit

Princeza Mette-Marit i princ Haakon od Norveške | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram
Prijestolonasljednik Haakon Magnus jedno je od dvoje djece Haralda V. iz dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg i Sonje od Norveške, a njegova supruga Mette-Marit sad je princeza, mada njenim žilama ne kola ni kap plave, plemićke krvi. No, zato je njihova ljubav velika, a priča prava filmska. Par se upoznao 1999. daleko od dvora, na glazbenom festivalu Quart. Da princ ljubuje, godilo je svima, ali mnogima se nije dopala izabranica njegovog srca. Na to što je pučanka dalo bi se zažmiriti, ali da princeza postane samohrana majka sina od četiri godine? A da skandal bude veći, a sramota neizbrisiva, ona je bila konobarica sumnjive, ilegalne prošlosti uz čije se ime vežu partijanja i uživanje opijata. Nije baš pomoglo ni to što joj je otac oženio striptizetu, upola mlađu od njega. No, u ime ljubavi Haakon je razmišljao o tome da se odrekne i titule i norveške krune. Situaciju je izvukla Mette-Marit. Obratila se javnosti, priznala grijehe iz mladosti posula se pepelom. "Bilo je to skupo iskustvo i trebalo je mnogo vremena da prebrodim sve. Nadam se da ćemo sada prestati govoriti o mojoj prošlosti", rekla je i osvojila srca podanika krune. Pa kad su mladenci tog 25. kolovoza 2001. godine ulazili u crkvu, tisuće je Norvežana glasno skandiralo njeno ime, slaveći vjenčanje budučeg kralja i kraljice, bivše partijanerice.

Princeza Victoria i Daniel Westling 

Princeza Victoria i Daniel Westling | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram
Kada je kralj Gustav XVI. u veljači 2009. godine objavio vjenčanje svoje kćeri, 32-godišnje princeze Victorije, narod je slavio pred palačom, a internetska stranica kraljevske obitelji srušila pod opsadom znatiželjnika. Švedska prijestolonasljednica bila je miljenica nacije, no njezin je izabranika bio nadasve čudan izbor. Daniel Westling je po zanimanju fitness-trener i dolazi iz sela za koje gotovo nitko u Švedskoj nikad prije nije čuo. Mama mu je radila u općini, tata u lokalnoj banci. Čovjek kojem će udijeliti titulu "njegove kraljevske visosti, princa Švedske i vojvode od Västergötlanda" studirao je na fakultetu za tjelesnu kulturu. Pokrenuo je i vlastiti studio u kojem su tijela tesale pripadnice štokholmskog visokog društva, među njima i švedska prijestolonasljednica. Nije to bila ljubav na prvi pogled; osjećaji su rasli s godinama. Ljudi su se u početku bunili, nadajući se da princeza ne misli ozbiljno, da je to mladenački hir i da će je proći. S vremenom su i drugi shvatili da je baš Daniel pravi čovjek za Victoriju. Nacija se ne sjeća da je vidjela sretnije lice od princezinog nakon zaruka. A onda je uslijedio šok: zbog urođene mane, Danielu su morali transplantirati bubreg njegovog oca. Operacija je bila uspješna, baš kao i brak fitness-trenera i princeze koja je odrastala čitajući Pipi Dugu čarapu.

Princeza Mako i Kei Komuro 

Princeza Mako i Kei Komuro | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram
Novcem se ne može kupiti ljubav, kaže pjesma i pokazuje primjer japanske princeze Mako. Ona je ravnodušno bila odbila 1,3 milijuna dolara, koliko su joj Japanci bili spremni platiti abdikaciju zbog udaje za pučana Keija Komura. Par se zaručio još 2013., ali svoju namjeru da se ožene rastezali su sljedeće četiri godine, ne svojom krivnjom. Tradicionalni Japanci toliko su se protivili vezi plemkinje i pučana da joj je otac morao uskratiti svoje odobrenje za brak. Zbog javne osude Mako je čak oboljela od PTSP-a, ali ipak nije odustajala od svog cilja. Mako i njezin suprug nisu htjeli imati veliko, burno vjenčanje jer "njihov brak ne slavi mnogo ljudi". Osim povrijeđenih ponosa, za Carstvo zapravo i nije bila neka velika šteta to što se princeza odriče titule, samo da se uda za voljenog. Prema japanskom zakonu, žene ionako nemaju pravo na prijestolje, ta se mogućnost nasljeđuje po muškoj liniji. Princeza Mako danas je gospođa Komuro i njih dvoje sad živi u New Yorku. Komuro je diplomirao pravo na Fordhamu, zaposlio se u odvjetničkom uredu Lowenstein Sandler LLP i nestrpljivo čekao rezultate državnog pravosudnog ispita. Mako je magistrirala muzeologiju i radila je za Muzej u Tokiju. U braku je prvo morala ishoditi putovnicu jer je članovi japanske kraljevske obitelji nikad nisu morali imati.


Letizia Ortiz Rocasolano i Filip VI. 

Kralj Filip IV. i Letizia | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram
Lijepa, obrazovana, uspješna i istančana ukusa, Letizia Ortiz Rocasolano postala je miljenica nacije čim je objavila zaruke sa španjolskim prijestolonasljednikom Felipeom. A otkako je nakon očeve abdikacije Felipe preko noći postao kralj Filip VI., najveća mu je podrška baš ona - bivša novinarka, voditeljica vijesti i magistra audiovizualnih komunikacija. Letizia je prekaljena izvjestiteljica s prvih crta bojišnica; javljala se iz Iraka, bila u Americi 11. rujna. No život joj se promijenio otkako je stigla na sjever Španjolske kako bi objavila priču o mogućoj ekološkoj katastrofi zbog potonuća tankera Prestige. Tamo se pojavio i zabrinuti princ i odjednom se, na mjestu nacionalne katastrofe, dogodila ljubav. Felipe i Letizia izmijenili su brojeve, a ona je na susret pristala nakon četvrtog poziva. Punih godinu dana vezu su držali u tajnosti. A kad su napokon objavili zaruke, javnost se šokirala; pojma nisu imali da njihov princ ima i privatni život. Vjenčanje iz 2004. prenosilo se diljem svijeta. Nikome tad nije previše smetalo što je ona već izašla iz jednog braka, jer taj nije bio crkveni pa se ni ne računa. Ali neki joj spočitavaju tajne ljubavnike i odbojan stav prema crkvi i monarhiji, pa čak i navodni pobačaj. Kraljevska je obitelj je već dugo na stupu srama, na toj "republikanki na dvoru" sad je da pobaca sve kosture iz dvorskih ormara i opere monarhijsko prljavo rublje. 

Rania i Abdulah II.

Vjenčanje Abdullaha II. i princeze Ranie | Autor: Shutterstock Shutterstock
Jordanska kraljica Rania ne plijeni pažnju samo svojom ljepotom, gracioznošću ili modnim stilom. Još je važnije to što jedna od najutjecajnijih žena na svijetu govori o pravima žena. To je glavna misija supruge kralja Abdulaha II. s kojim u skladnom braku živi več četvrt stoljeća. Mnogi njihovu ljubavnu priču smatraju jednom od najljepših na svijetu... Nakon početka zaljevskog rata Rania je s obitelji napustila Kuvajt i pobjegla u Jordan. Tadašnjeg princa Abdullaha bin Al-Huseina upoznala je 1993. na zabavi koju je organizirala njegova sestra, princeza Aiša. Abdulah joj se dopao jer imao neodoljiv osmijeh i energiju kojom ju je privlačio poput magneta. Ni on nije ostao hladan, dapače. Bila je to ljubav na prvi pogled i njih su dvoje ubrzo sklopili brak. Ranijom je posebno bila oduševljena Abdulahova baka koja joj je rekla: ''Ti si dijamant koji če postati dio porodice Hašemita". Princ Abdulah zapravo uopće nije trebao postati kralj. To je trebao biti njegov stariji brat Hasan, ali ga je kralj na samrtnoj postelji proglasio nasljednikom trona. "Biti kraljica je posao koji nema veze s krunom, dvorcima i vožnjom u kočiji. Obavezala sam se jordanskom narodu da ću mu služiti najbolje što znam i svaki dan dajem svoj maksimum", rekla je Rania na svoj 50. rođendan. Ona otvara tabu teme i skloništa za zlostavljanu djecu, a suprug ju je promovirao u pukovnicu jordanske vojske. Mnogi vjeruju da kralj-reformator zapravo  sluša njezine savjete. Ona zna što hoće, a on to provodi u djelo. Pa da nisu savršen par.

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0