Love&Sex

Najčešći razlozi za neuspjeh veze

Zašto tako mnogo veza ne uspijeva, a brakova se razvrgne? Da bi odgovorilo na to pitanje, jedan web portal za upoznavanje upitao je više od 10.000 ljudi koji im je najveći izazov u vezi

Mnogo je prepreka, nesuglasica i poteškoća koje mogu ugroziti zajednički život para. No koji su to konkretno problemi na kojima "padamo na ispitu", a veza nerijetko završava? Njemačka stranica za upoznavanje partnera ElitePartner otkrila je i u postocima izrazila s čime se sve parovi suočavaju. Evo rezultata istraživanja:

Manjak vremena za partnera (57%)

Da, to je danak koji plaćamo modernom načinu života: prekovremeni sati na poslu, vrijeme koje trošite na gužve na cesti, razvažanje djece, ako ih imate, na bezbrojne aktivnosti... Vas dvoje se vidite ujutro dok se izmjenjujete u kupaonici i deset minuta navečer prije no što se onesvijestite od umora. A i onda samo pričate o obavezama? Gdje je tu vrijeme za vas? Kad ste nešto lijepo učinili jedno za drugo?

Stres na poslu (55%)

Ako si napeta, nervozna zbog posla, pretrpana obavezama i ako si u mislima, ako ne i tijelom, stalno na poslu, sve što partner zatraži shvaćaš kao još jedan zahtjev koji netko stavlja pred tebe, a toga ti je ionako već puna kapa. Makar on samo predlaže da prošetate ili pozovete prijatelje na večeru. Kad predigru u svojoj glavi počneš tumačiti kao "Sad još i to?" znači da stvarno ne možeš puno dati u toj vezi. Dakle...

Teška financijska situacija (53%)

Novac ne može biti uzrok sreći, ali život bez njega može biti vrlo gorak. Teška materijalna situacija veliko je breme za svaki brak ili vezu. Kad vas dvoje svu energiju morate uložiti u to kako preživjeti, ne ostaje puno za ostale stvari. No još nije tako crno ako ste pritom barem složni kako raporediti novac. No ako imate drukčije prioritete, on troši na nešto što ti smatraš nepotrebnim i besmislenim i obrnuto, svađama nikad kraja.

Održavanje seksualne iskre (44%)

Oho, evo izazova. Vjerojatno prijatelje koji imaju živahan seksualni život i nakon deset godina ne možete nabrojati ni na prste jedne ruke. Ipak, za svaki je par važno da seksualni život održi na životu. Kao prvo, to znači da će osnovne potrebe vas oboje biti zadovoljene, a drugo, vođenje ljubavi održava među vama i emocionalne veze te bliskost.

Veza na daljinu (43%)

Izazov kojem nije lako odoljeti. Ako ne živite u istom gradu, znate kako je to. Nije tu kad ga trebaš, čezneš da ga vidiš, a njega nema, koji puta proradi crv sumnje što on zapravo tamo radi, susreti zahtijevaju puno planiranja... S druge strane neki tvrde da je to formula sretnog braka - što se manje vidite to bolje jer ne uspijete jedno drugom ići na živce i slično. Dakle, formule nema. Neki uspiju, neki ne.

Nepoštivanje partnerovih potreba (42%)

Sebičnjaci, stop! Ako on smatra da je tvoj posao sakupljanje njegovih prljavih gaća s poda i bacanje opušaka u smeće, a potreba da živiš u čistom stanu pretjerana i ako ti misliš da on nema što odlaziti s dečkima na košarku dva puta tjedno već bi mu bolje bilo da umjesto toga s tobom gleda sapunicu od ponedjeljka do četvrtka, nećete na zelenu granu. Neka te prestane tretirati kao čistačicu! Prestani ga gušiti!  Inače ćete se razići.

Manjak zajedničkog vremena zbog djece (35%)

Beba se rodila i cijeli se svijet okreće oko nje. Pa se rodila još jedna i još jedna. Pa dok ti nunaš bebu koja ima grčeve, on vaše najstarije pokušava uvjeriti da ode u krevet (bez uspjeha, naravno, mali ga uvijek nadmudri). Gdje ste tu vas dvoje? Čini ti se da ste se zadnji puta sreli kad ste napravili svoje najmlađe...

Prepirke oko svakodnevnih stvari (31%)

Nekima je to sport, način komunikacije, oko svake se sitnice prepucavaju, nadmudruju i kad ih čovjek sluša sa strane misli rastat će se za pola godine. A ne rastanu se. No kod nekog drugog sve se te sitnice skupljaju i skupljaju pa se svi čude jer ga je ostavila nakon 20 godina jer nije iznio smeće. No, to je bio 3722 put da mu je rekla da iznese smeće, a on to nije napravio. I onda se dogodi...

Odnos s djecom iz prijašnjeg braka (28%)

Ovo je jako složeno. Djeca iz prvog braka su postojala i kad si ga upoznala, pretpostavljamo. Pa trebaš biti svjesna da nikad nećeš biti prva i jedina i to treba prihvatiti. S druge strane, on treba biti svjestan da partnera i djecu treba dobro izbalansirati. Uz suradnju, naravno, svih triju strana.

Nevjera (27%)

Uh, gotovo najstrašnija riječ kad su veze u pitanju.
 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0