Love&Sex

Može li seks stvarno proširiti tvoju vaginu?

Odlučili smo zauvijek stati na kraj ovom mitu i odgovore potražiti kod liječnika

Sjećaš se svoje prve mjesečnice? Jedan pogled na mali plastični tampon i padao ti je mrak na oči: "Gdje to moram staviti?" Sada, stotinama mjesečnica kasnije, ista pomisao nije tako strašna - tvoja je vagina elastična i jako fleksibilna. Naposljetku, dizajnirana je tako da kroz nju prolazi tampon, penis, pa čak i ljudsko biće. No, u svom tom razmišljanju, teško je ne misliti na to što se točno događa tamo dolje, a posebno to kako vagina reagira na redoviti seks. Bez okolišanja, želimo odgovor na pitanje koje nas sve zanima: Mogu li je seksom trajno proširiti?



Ukratko: baš i ne. "Vagina djeluje poput elastične gumice koja se širi tijekom seksa, a onda vraća u početni oblik i veličinu", kaže ginekologinja Michelle Metz.
S time na umu, neke se promjene ipak događaju i to nakon prvog seksa. "Općenito, tanki sloj kože u vaginalnom otvoru koji nazivamo himenom, lomi se ili sužava prvi prvoj penetraciji što može dovesti do blagog krvarenja. To je trenutak u kojemu vaginalni otvor trajno povećava svoju veličinu."
Vaginalni zid također se može proširiti spavaš li s partnerima različitih "veličina", ali, kao što smo već spomenuli, tvoja se vagina nakon seksa obično vraća u svoje prvobitno stanje. "Poprilično je nemoguće seksom trajno raširiti vaginu", kaže Metz.


S druge strane, može se dogoditi da tijekom seksa iskusiš laganu neugodu ili peckanje tijekom ili nakon seksa. To je znak da se vagina proširila malo previše i dok to u većini slučajeva nije ništa za zabrinjavanje, bilo bi dobro posjetiti svojeg ginekologa pronalaziš li se često u situaciji u kojoj ti seks stvara fizičku bol. Metz kaže žene koje imaju natprosječno malu vaginu prolaze kroz proces u kojemu se koriste posebni alati kako bi se ona postupeno raširila i kako bi se tijelo naviklo na nešto širi obujam (naprimjer onaj prosječnog penisa).
Još su rjeđi slučajevi oni u kojima se radi o ozbiljnom medicinskom slučaju. "Definitivno je dobro konzultirati se kod svog ginekologa budući da se neki od tih problema rješavaju isključivo kirurškim zahvatima", objašnjava Metz.

Ipak, najčešći su oni slučajevima u kojima žene s posebno obdarenim partnerima osjećaju poteškoće za vrijeme seksa. U takvim se slučajevima savjetuje redovit seks kako bi se povećala elastičnost te kako bi se vagina s vremenom prilagodila njegovoj veličini. Ista stvar može se vježbati i uz pomoć seks igračaka.



No, brineš li se da će se tvoja vagina sama od sebe raširiti toliko da ćeš se u jednom trenutku pitati je li penetracija uopće počela, stani i poslušaj stručnjake: "Seksom trajno raširiti vaginu poprilično je nemoguća misija."

Photo: Getty/Guliver
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Marko

    Kakve besmislice...ovo nije mogao napisati ni osnovnoškolac, a kamoli iole ozbiljna osoba koja popznaje svoje tijelo ili ako je muško - koja je spavala sa ženom koja je rodila. Vagina se prilikom poroda primjetno raširi i nikad više nije ista. ... prikaži još!