Love&Sex

Misliš li da si u sretnoj vezi? Za svaki slučaj provjeri što znanstvenici smatraju kvalitetnom vezom...

  • Leptirići u trbuhu, dobar seks, sjajna komunikacija, isti ukus za glazbu i filmove? 
  • Prema čemu se zapravo može prepoznati jesmo li u sretnoj vezi?
  • U jednom nedavno provedenom istraživanju identificiran je najvažniji indikator za zdravu vezu 

Ruku na srce: kako možemo biti sigurne da je naša veza sretna? Znanstvenici sa Sveučilišta North Carolina pokušali su odgovoriti na to pitanje. 

Rezultat je bio jasan: istraživanje socijalne psihologinje Laure Kurtz i njenog istraživačkog tima pokazalo je da zajednički smijeh s partnerom jača i osjećaj zaljubljenosti. 

U istraživanju je sudjelovalo 77 parova koji su u prosjeku bili četiri godine u vezi. Snimali su ih videokamerom dok su morali pričati o tome kako su upoznali. Znanstvenici su brojali zajedničko smijanje te su mjerili trajanje „smješka“. Došli su do sljedećeg rezultata: parovi koji se češće zajedno smiju imaju ljepšu vezu

via GIPHY

Međutim, zajednički smijeh je tek jedan pokazatelj sretne veze. Predstavljamo ti daljnjih 6 aspekata dobre veze…

1. Vaša ljubav je u detaljima. 

Ako se pališ na ljubavne priče poput onih iz serije „Seks i grad“ te ljubav na prvi pogled, prosidbu na koljenima i dijamantne poklone, velika je vjerojatnost da ćeš se razočarati. Većina funkcionalnih veza počiva na tome da si partneri međusobno vjeruju te se osjećaju dobro i sretno dok su zajedno. Skupi pokloni i osjećaji lebdenja nisu isključeni, ali nisu ni blizu znak dobre veze. 

2. Ti si bolja verzija sebe same. 

Koliko god to neromantično zvučalo: važno je ono što TI osjećaš. Kako bi ti bilo bez partnera? Bi li ti nedostajao – i ako bi, koliko dugo? Bi li se tvoj život promijenio iz temelja? Ako sada misliš da je to nemoguće zamisliti – to je dobar znak! Međutim, budi oprezna: savršena ljubav ne počiva na tome da jedno drugome oduzimate zrak za disanje. Ti rasteš uz njega i postaješ bolja verzija sebe same: bolja, brža, snažnija. 

via GIPHY

3. Posvađate se dobro i ponovno se podnosite. 

Istina je sljedeća: i najsretniji i najsnažniji parovi se svađaju. Međutim, ne svađaju se stalno – a uvijek se pomire. Moguće je da se radi o sitnicama, ali može doći i do velike svađe. Važno je boriti se fer i znati kako riješiti problem, a da na kraju nitko nije poražen. Tajni recept: uzmi si koji trenutak da duboko udahneš nekoliko puta. Tako ćeš izbjeći neugodne scene te pokušati partneru u miru objasniti svoju poziciju. 

4. U krevetu se uvijek radi više o međusobnoj pripadnosti, a manje o čistom seksu. 

Da, dobar seks je važan – ali nije sve! Mnogi parovi povezuju sa seksom golemi pritisak: koliko često, koliko dugo, koliko dobro? Moraš znati da će se intimni život promijeniti s vremenom: ponekad više, ponekad manje. Stanke od nekoliko tjedana ili čak mjeseci nisu neka velika drama: ako se osjećate međusobno povezani vratit će se i vremena strasti – garantirano. 

via GIPHY

5. Oboje se mijenjate – i to je u redu. 

Svaka veza podložna je promjenama. Ako se jedan od partnera ne slaže s tim, to može značiti da još nije spreman za dugotrajnu vezu. Kao i sve na svijetu, mijenja se i tvoja osobnost. Nakon nekog vremena nećeš biti u istoj vezi kao u početku – i to je dobro tako! Nemoj se bojati ako nestane početni osjećaj zaljubljenosti – veze se mijenjaju! Dakle, ako vidiš da se tvoja veza mijenja, to je znak kvalitete. 

6. Češće si sretna nego tužna ili ljutita. 

Zvuči jednostavno, ali to je osnovno pravilo svake veze. Često razmišljaš o tome „kako bi bilo kad bi…“ ili „željela bih…“? To bi onda mogao biti znak za to da se u vezi ne osjećaš dobro. Ako misliš da bi ti bilo bolje ako ne bi više bila u vezi, vrijeme da djeluješ! Naravno, i u najsavršenijoj vezi ima nesretnih trenutaka, svađa i frustracija – ali uglavnom si sretna, osjećaš se dobro i veseliš se zajedničkoj budućnosti. 

Ako svoju vezu vidiš u ovih šest aspekata, onda nemaš razloga za brigu: na pravom si putu! 

via GIPHY

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0