Love&Sex

Ljudima koji varaju svoje partnere to se čuje u glasu - kako znati što slušati

  • Pitamo ga "I, dragi, kakav ti je bio dan?" i saznamo i ono što je prešutio? Ne, ne baš tako doslovno
  • Ipak, iz glasa, bez obzira o čemu se govori može se iščitati nečiji potencijal za nevjeru
  • Na koji to način govore oni skloni nevjeri objasnili su znanstvenici

Prema studiji nazvanoj, u slobodnom prijevodu "Vaš prevarantski glas će vas odati: otkrivanje prošlih nevjera iz glasa" otkriveno je da se nevjerni partneri više ne mogu prikriti svoj "zločin" zato jer je ton njihova glasa dovoljan da ih se razotkrije. 

Možda vas zanima Bi li nosila ove naušnice za doček Nove godine? Rubrika Moda Moda

Stvarno? Samo upitamo "I, dragi, kako si proveo dan?" i već skužimo da je bio na dnevnom odmoru u hotelčiću izvan grada sa svojom kolegicom? Ne, naravno da ne, no možda po njegovu glasu možemo nešto naslutiti. U studiji koja je vrlo ozbiljna i njezini su rezultati objavljeni u znanstvenom magazinu Evolutionary Psychology, istraživačice Susan M. Hughes i Marissa Harrison navele su ispitanike da poslušaju snimke glasa 10 muškaraca i 10 žena - sadržaj onoga što su govorili bio je sasvim nebitan, muškarci i žene su samo brojali od 1 do 10. Nakon toga su ispitanike zatražili da prema glasovnim snimkama izvuku zaključke o tim osobama.

via GIPHY

Otkriveno je kako bez ikakvog drugog konteksta, glas može otkriti puno informacija o osobi, spol (naravno), rasu, društveni status, karakterne osobine, katkad čak i visinu, težinu, je li im lice simetrično ili nije... I varaju li svog partnera ili ne.

"Glasovi prenose i važne informacije o tome koliko je netko uspjeašn u pronalaženju partnera kao i o seksualnom ponašanju" napisano je u studiji. Pola onih čiji su glasovi snimljeni bili su nevjerni, prijavili su da su imali (ili imaju) odnose s osobom koja u tom trenutku nije bila njihov stalni partner. Druga polovica bili su uvijek vjerni. Zanimljivo, ali ispitanici su stvarno one koji su prevarili partnere samo prema glasu opisali kao "sklone nevjeri".

Fascinantno - ako si ikad prevarila nekog svog dečka, nekada, možda i pradavno, to ti se još čuje u glasu? Zašto nam to nisu prije rekli?

Najbolja je stvar kako znanstvenici nemaju objašnjenje zašto smo tako dobri u čitanju glasova; možda ima veze s podsvjesnim vokalnim znakovima ili čistom intuicijom? "Glasovni signali poput jasnoće artikulacije možda mogu pridonijeti povezivanju s nevjerom" zaključili su. "Na primjer, neki muškarci pokazuju manju jasnoću u govoru i koriste neke fonetske obrasce koji ukazuju na muževnost što bi se moglo povezati s potencijalom za nevjeru."

Možda vas zanima Ovo je 8 razloga zašto muškarci varaju kad su vezi – tvrdi znanost! Rubrika Love&Sex Love&Sex

Također kroz govor se otkrivaju i određene karakterne osobine poput ekstrovertiranosti koje se totalno mogu povezati s varanjem - ekstroverti su, naime, češće nevjerni od introverta.  A ekstroverta ćeš lako pročitati i dok broji do deset - više je promjena u brzini govora, glas je jasniji, manje je stanki bez riječi... velika ekstrovertiranost predviđa nevjeru. No, naravno da sve ovo treba uzeti s dozom rezerve, nisu svi otvoreni, druželjubivi i brbljavi ljudi nevjerni, a i glas neće nikoga baš tako jasno odati, očito.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0