Love&Sex

Koliko različito na prekid reagiraju muškarci i žene

Kraj veze uvijek je bolan. Znanstvenici su otkrili kako se s time nose muškarci, a kako žene

 

  • Žene emocionalno i psihički snažnije pate od prekida veze, ali bolje i brže se oporave
  • Muškarci se ne mire s krajem veze, nego to potiskuju
  • Zanimljivo, većinu prekida iniciraju žene

Svejedno jesi li on prekinuo vezu ili ti - ljubavna patnja često je ružan popratni efekt prekida veze. Koliko različito se muškarci i žene nose s time, istraživali su znanstvenici sa Sveučilišta Binghamton. 

Kako mi patimo zbog prekida 

Kad veza pukne, najprije trebamo neko vrijeme kako bi se oporavile od te situacije. Dok žene uglavnom pozivaju najbolju prijateljicu te si skreću misli uz pomoć čokolade, razgovora i suza, muškarci obilaze kafiće i klubove. Međutim, naša je metoda učinkovitija. 

U istraživanju je otkriveno da žene emocionalno i psihički snažnije pate od prekida veze, ali bolje i brže se oporave. To je pokazala anketa u kojoj je sudjelovalo 5.705 osoba iz 96 zemalja. Za anketu su ispitanici trebali navesti osjećaj boli na ljestvici od 1 do 10. 

Osim toga, trebali su navesti općenito raspoloženje i osjećaje nakon prekida. Žene su najčešće navodile strah, brigu i depresiju, dok su se muškarci najviše osjećali izgubljeno i ljutito. 

Zaključak: muškarci se ne mire s krajem veze, nego to potiskuju. Zbog toga više pate od prekida te se nikada potpuno ne oporave, tvrde znanstvenici. 

Krivac je evolucija 

U istraživanju je utvrđeno da većinu prekida iniciraju žene. Najčešće je uzrok tog našeg ponašanja biološke prirode. Jedna evolucijska teorija objašnjava da žene imaju više toga za  izgubiti pa su zato izbirljivije kod izbora partnera. Mi živimo monogamno, a ženi u vrijeme neandertalaca bilo je jako teško samoj odgojiti dijete. Stoga smo si morale pronaći najboljeg muškarca koji će nam pomoći pri odgoju djeteta. 

Koliko god se to čini nefer, muškarci su lakše mogli otići i nisu se morali baviti s trudnoćom ili odgojem djeteta. Oni su zapravo direktno išli u „lov“ na novu ženu. Zbog toga su manje „razgrađivali“ prekid, odnosno, dulje su nosili bol sa sobom. 

Znanstvenici kažu da su bol kod prekida i ljubavna patnja potpuno normalna pojava i vrlo su važni. Trebamo osjećati da možemo skončati tu vezu zauvijek. Tek tada ćemo biti spremne upustiti se u nešto ozbiljno s novim partnerom. 

Photo: None

Komentari 0