Love&Sex

Koliko minuta traje dobar seks? Ljudi govore jedno, ali štoperica otkriva nešto drugo

  • Kad ih upitaš koliko traje njihovo vođenje ljubavi muškarci kažu 25 do 27 minuta, a žene 12 do 15 minuta
  • U jednom istraživanju najmanje izdržljive nacije dade ono po 15-ak minuta
  • A k znanstvenici uzmu štopericu u ruke, ovi rezultati se privedu stvarnosti: brojke su jednoznamenkaste

Svašta možeš stići za pet minuta: skuhati jaje, poslušati dobru pjesmu, nahraniti kosu regeneratorom... Ili se poseksati. Zato jer, čisto znanstveno, u prosjeku seks ni ne traje duže. Ovaj iznenađujuće skroman rezultat iznjedrilo je vrlo precizno mjerenje Instituta za muško zdravlje (Institut für Männergesundheit) u Hamburgu. Eh, naravno da je izazvao brojne komentare ženske strane poput "Ako muškarac može samo tako kratko, meni bi to bio razlog za razvod... Moj može mnogo duže..." ili "5 minuta, zabavno... Meni se čini da cijela stvar traje vječno...". Čini se da je tema vruća, gotovo priziva pretjerivanje i podcjenjivanje.

via GIPHY

Neka činjenice govore

Ima mnogo zabavnih publikacija na tu temu. Na primjer ona koju je objavio proizvođač kondoma Durex. Nakon odgovora prikupljenih od ispitanika, rangirao je zemlje po tome koliko dugo traje prosječno vođenje ljubavi u svakoj od njih. Na vodećem je mjestu Nigerija s 24 minute, a slijedi Grčka (22 minute). Francuska, poznata kao zemlja dobrih ljubavnika sa 15 je minuta na pretposljednjem mjestu. Hm, njihovo istraživanje ipak ne otkriva jesu li svi govorili istinu ili su lažljivi hvalisavci jer rezultati se ni približno ne poklapaju s onima zananstvenika.

Mogao sam samo 3 sekunde...

Jer, otkuda onda priče poput ove? T. (42) ispričao je. "Uvijek sam svršavao vrlo brzo, koji puta već nakon tri sekunde. Mojoj prvoj ženi to nije smetalo, nije marila previše za seks, a ja nisam znao za drugo. Ali kad sam sreo svoju sadašnju partnericu, to se promijenilo. Prvo je mislila da sam dugo bez seksa pa mi se zato to događa, ali onda me poslala urologu. I pomogao mi je, otkrio neke trikove koji funkcioniraju, na primjer da razmišljam o nekim demotivirajućim stvarima za vrijeme seksa. Odjednom sam shvatio da seks može dugo trajati. I da stignemisprobati razne položaje.

via GIPHY

Svatko ima svoj doživljaj vremena...

Ovo već zvuči kao vjerojatniji scenarij od onih 24 minute, posebno ako znamo da se mjeri vrijeme od penetracije do orgazma. Professor Frank Sommer sa Sveučilišnog medicinskog centra Hamburg-Eppendorf pitao je parove upravo za trajanje tog čina. Odgovor muškarca: 25 do 27 minuta. Odgovor žena: 12 do 15 minuta. A tada su te odgovore provjerili sa štopericom u ruci... Rezultat je bio otrežnjujući: u prosjeku, izmjereno je vrijeme bilo 3,11 minuta. Otkud tolika razlika: Pa, možda su ispitanici ukalkulirali i vrijeme predigre. A možda jednostavno izgubimo osjećaj za vrijeme dok vodimo ljubav?

Nije želio stati, mislio je da to tako mora...

No ima i obrnutih slučajeva od onog "brzog" Toma. K (33) je pak ispričala sljedeće: "Ja uvijek doživim vrhunac vrlo brzo, a njemu treba beskrajno dugo. Kad to pričam prijateljicama, one misle da je to dodatno vrijeme luksuz u kojem trebam uživati, ali meni to smeta. Dugo mu ništa nisam govorila da ga ne povrijedim, no napokon sam mu rekla da ne mogu toliko. On je mislio da mora izdržati najduže moguće, da je to meni super. Sad smo se dogovorili, uzmem ga u ruke pa ubrzamo stvar."

via GIPHY

Je li duži seks doista bolji?

Priče su različite, ali nameće se pitanje: ima li dobar seks veze s trajanjem? Logično bi bilo da želimo da ono što nam je fino i ugodno traje što duže. Nije lijep samo orgazam, lijepa je i predigra i sam čin i ne želimo da to prestane. Računica nije tako jednostavna. Romansiranu verziju da vođenje ljubavi treba biti prekrasno, romantično i beskrajo dugo da bi bilo zadovoljavajuće podržavaju filmovi, knjige, no ona nema puno veze sa stvarnošću. Istraživanje provedeno na Behrend koledžu u Pennsylvaniji otkrilo je da je ženama nakon 13 minuta uglavnom dosta. Zato se najbolje oprostiti od mjerenja dobrog seksa štopericom. Trajanje je samo jedan od aspekata, a pitanje "koliko dugo treba trajati?" samo stvara pritisak. Važnija su pitanja: kako volim voditi ljubav, što me uzbuđuje, što mi smeta? Kad to znamo, i sve će drugo biti u redu. I quickie je koji puta odličan, kao i dugo vođenje ljubavi bez orgazma. A u najboljem scenariju, tih 5 minuta ako u njima doista uživamo činit će se beskrajnima...

Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar romeo

    romeo

    Kod mene ne traje ni minutu jer sam gotov samo kaj vidim razdjeljak.