Love&Sex

Kad na vrata pokucaju računi i obaveze, bježi li ljubav kroz prozor?

Zajednički život često započinje idilično - romantičnim večerama, velikim ljubavnim gestama i šaputanjima na jastuku...

Čvrsto stežući volan, pogleda zamagljenog od suza u retrovizoru sam pratila voljenog čovjeka kako odmiče. Znala sam da je rastanak neizbježan, ali ga ipak nisam očekivala tako brzo. Došao je i taj dan – njegov službeni put. U sve te godine zajedničkog života i brojna putovanja, ovo je prvi put da ćemo biti razdvojeni čak 2 tjedna (dva!). Brišući razmazanu maskaru kroz suze sam se upitala - Kada smo postali sijamski blizanci? Teških koraka ušla sam u naše ljubavno gnijezdo i grlo mi se stegnulo pri pogledu na njegove odbačene čarape. A još se malo pritegnulo pri pogledu na ostatak neopranog rublja koje ću u njegovom odsustvu morati prati ja. Razvrstavajući bijele od šarenih gaća secirala sam naš zajednički život. Prisjetila sam se prvog dolaska u njegov momački stan, asketski namješten, u službi čestih tuluma. Sjetila sam se i četkice za zube koju mi je ponosno poklonio kao znak ozbiljne veze, koju sam ja pogrešno protumačila i užasnuto provjeravala dah. Ne sjećam se točnog dana kada mi je dao ključ svog stana, ali zajednički život Marsa i Venere u našem je slučaju došao spontano. Dobila sam lijevu stranu kreveta i noćni ormarić na kojem su se ubrzo našli čepići za uši. Stol koji je donedavno služio isključivo za partije pokera postao je svjedok romantičnih večera s dostave.

Nakon početne idile u naš su se život uskoro počeli ubacivati opaki igrači poput usisivača i pegle koji su od nas imali neka očekivanja. Nekoliko puta smo gotovo raskrstili u žaru slaganja Ikea ormara te naučili da svađanje u blizini čekića i bušilica može biti itekako opasno. Preko nišana smo se gledali i kada je u pitanju kuhanje pa se danima prkosno gladovalo. Ubrzo smo shvatili da sam ja zimogrozna, a on toplokrvan i da je zbog toga nekada lakše rascijepiti atom nego pogoditi pravu temperaturu u stanu. Ipak, da nije bilo svađanja, ne bi bilo ni patetičnih mirenja i velikih romantičnih gesti kojih se danas sjećamo sa smiješkom. I sramom. U miraz sam donijela knjige, pernate jastuke i PMS. On je ubrzo naučio kako često plačemo kada smo tužni. Kada smo sretni. I kada smo tužno-sretni. Naučio je da MORA držati slatko izvan mog dosega i da se hrana prvo fotka, a tek onda jede. Naučio je da su svijećnjaci neophodni, iako imamo struju te da se gostima služi pivo u čaši, a ne iz limenke. Shvatio je da živi s nezainteresiranom domaćicom i da kemijska čistionica na uglu ima odlične pogodnosti za svoje stalne mušterije. Nakon nekog vremena naučio je razlikovati mornarsko plavu od Denver plave te da Kim Kardashian ima četiri sestre (i jednog brata, al' da je on nebitan).

via GIPHY

Naučio je mnogo novih stvari, ali ni približno onoliko koliko ja. Osim što sam uz njega savladala bočno parkiranje te se pobliže upoznala s kompliciranom geopolitičkom situacijom na Bliskom istoku naučila sam i da je okej da nekada prestanemo trkeljati i samo šutimo. Naučila sam da s izolir trakom možemo napraviti čuda, a da je solnoj kiselini samo nebo granica. Utvrdila sam gradivo kada su u pitanju postotci i preračunavanje valuta (zapravo lažem, za to i dalje imam aplikaciju). Naučila sam da mu mogu reći sve i da će uvijek imati rješenje za moje probleme, ako ne odmah, onda nakon kraće konzultacije s Googleom. Naučila sam da se moja samostalnost ne umanjuje našim zajedničkim životom i da sam najveći stupanj emancipacije doživjela upravo u duetu – oslanjajući se na sebe i svoje sposobnosti onda kada bi najlakše bilo osloniti se na drugog. Naučila sam da ne postoje muško-ženski poslovi te da je zid bolje oličen kada se moj opsesivno-kompulzivni um primi kista, dok je rublje u njegovoj nadležnosti sigurnije i mekše.

Osnažena ovim mislima, otrla sam suze njegovim čarapama, žurno utrpala rublje u mašinu te se uzdignute glave suočila s danima pred sobom. Uživala sam u samoći i vremenu za sebe i prije nego sam trepnula objekt mog obožavanja već se vratio sa službenog puta. Teatralno sam mu se bacila u zagrljaj i dala filmski poljubac kakvog se ne bi sramili ni Scarlett O'Hara i Rhett Butler. Ushit je bio nevjerojatan i odmah sam znala da će naša sreća trajati zauvijek! Ili barem dok ne primijeti da su mu u pranju gaće postale ružičaste.

Kolumna je preuzeta iz Budi.IN Chica uz koji na dar dobivate Rosalovu kremu by Ivica Skoko. 

 | Autor: arhiva arhiva

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0