Love&Sex 19. veljače 2019.

Jednom, dvaput tjedno ili više? Koliko se seksaju ljudi u dvadesetima, a koliko u tridesetima, četrdesetima...?

Shutterstock/Instagram.
 • Jesi li se ikada pitala koliko je seksa zapravo normalno u tvojoj „dobnoj skupini“? 
 • Znanstvenici sa Instituta Kinsey napravili su veliko istraživanje
 • Oni u dvadesetima se seksaju više, no kvantiteta ovdje nikako ne znači i kvalitetu

Je li zapravo premalo spavati jednom tjedno s partnerom? To se paušalno ne može reći. Svaka je veza individualna – pa ni libido nije jednak kod svakog čovjeka. Dakle, nema čvrstog pravila koliko često se u kojoj dobi treba seksati. Međutim, znanstvenici sa Kinsey instituta objavili su zanimljivo istraživanje - pokazuje kolika je prosječna učestalost seksa u različitim dobnim skupinama. 

Mlado = žarko željno seksa?

Očito da je to istina – barem ako je vjerovati rezultatima ovog istraživanja. Naime, najčešće se seksaju osobe između 18 i 29 godina – u prosjeku 112 puta godišnje (to je otprilike dva puta tjedno). Na drugom mjestu su osobe u dobi od 30-39 godina – koji se valjaju među plahtama 86 puta godišnje. Potom slijede osobe u dobi od 40-49 godina. Oni uživaju u seksu 69 puta godišnje.   

Zašto učestalost seksa pada s godinama?

Jasno je da što smo stariji, toliko je sve više tjelesnih poteškoća. Bole nas leđa, imamo problema s menopauzom ili smo umorniji... Stoga nije ni čudo da želja za seksom opada. Osim toga, apsolutno je normalno da nakon 20 godina braka supružnici ne skaču svaki drugi dan jedno na drugoga. A osobito kad dođu potomci - seks više nije u prvom planu. 

Spadaš li možda među žene koje nisu u onoj najaktivnijoj skupini? Ne brini – nije toliko loše kao što se možda čini na prvi pogled. Malo seksa ne znači da imamo loš seks. Druga istraživanja pokazala su da žene tek u srednjim tridesetima dožive seksualni Olimp – a mnoge tek tada dožive prave orgazme. 

 • gobej

  NOBODY KNOW WHEN PANDEMIC WILL END. GOVERNMENT SAY STAY HOME AND FOLLOW OUR RULE. DO WHAT WE SAY. EVERYONE LIVE IN COMPLETE TERROR. NOT OK TO VISIT FAMILY OR FRIENDS. NOT OK TO EAT AT RESTAURANT. LIFE WILL NOT BE ... prikaži još!
 • manfred

  ma najvis se sexa između 20 i 30 godine,,, i zene polude nakon 40 e,,u 50ima je sve manje i manje.zene u 30im imaju djecu tad manjese praše.
 • bixiro

  My last month paycheck was for 11000 dollars… All i did was simple online work from comfort at home for 3-4 hours/day that I got from this agency I discovered over the internet and they paid me for it 95 ... prikaži još!