Love&Sex 19. veljače 2019.

Jednom, dvaput tjedno ili više? Koliko se seksaju ljudi u dvadesetima, a koliko u tridesetima, četrdesetima...?

Shutterstock.
 • Jesi li se ikada pitala koliko je seksa zapravo normalno u tvojoj „dobnoj skupini“? 
 • Znanstvenici sa Instituta Kinsey napravili su veliko istraživanje
 • Oni u dvadesetima se seksaju više, no kvantiteta ovdje nikako ne znači i kvalitetu

Je li zapravo premalo spavati jednom tjedno s partnerom? To se paušalno ne može reći. Svaka je veza individualna – pa ni libido nije jednak kod svakog čovjeka. Dakle, nema čvrstog pravila koliko često se u kojoj dobi treba seksati. Međutim, znanstvenici sa Kinsey instituta objavili su zanimljivo istraživanje - pokazuje kolika je prosječna učestalost seksa u različitim dobnim skupinama. 

Mlado = žarko željno seksa?

Očito da je to istina – barem ako je vjerovati rezultatima ovog istraživanja. Naime, najčešće se seksaju osobe između 18 i 29 godina – u prosjeku 112 puta godišnje (to je otprilike dva puta tjedno). Na drugom mjestu su osobe u dobi od 30-39 godina – koji se valjaju među plahtama 86 puta godišnje. Potom slijede osobe u dobi od 40-49 godina. Oni uživaju u seksu 69 puta godišnje.   

Zašto učestalost seksa pada s godinama?

Jasno je da što smo stariji, toliko je sve više tjelesnih poteškoća. Bole nas leđa, imamo problema s menopauzom ili smo umorniji... Stoga nije ni čudo da želja za seksom opada. Osim toga, apsolutno je normalno da nakon 20 godina braka supružnici ne skaču svaki drugi dan jedno na drugoga. A osobito kad dođu potomci - seks više nije u prvom planu. 

Spadaš li možda među žene koje nisu u onoj najaktivnijoj skupini? Ne brini – nije toliko loše kao što se možda čini na prvi pogled. Malo seksa ne znači da imamo loš seks. Druga istraživanja pokazala su da žene tek u srednjim tridesetima dožive seksualni Olimp – a mnoge tek tada dožive prave orgazme. 

 • Ludica

  Dubravko Pulig se seksa svako malo, a doma slabo...a da, zabranjeno je sladje..koji tenkre
 • Avatar romeo

  romeo

  Ja se seksam jednom tjedno i to sa susjedom kad joj muž ode na put vikendom.Subota je rezervirana za mene i pripremam se za taj dan