Love&Sex

Bračni savjetnici otkrivaju: 5 stvari koje mogu uništiti vezu

Onaj tko se svakodnevno bavi ugroženim brakovima i lošim vezama, zna što je uistinu važno kako bi se održala zdrava, sretna veza

Povijesno gledano, brak se – osim biološke potrebe za rađanjem i podizanjem potomaka – razvio na čistoj materijalnoj osnovi. Pri tome osjećaji bračnih partnera nisu igrali veliku ulogu, niti su imali utjecaja na sklapanje braka. Brakovi su se ugovarali i sličili su na klasičnu trgovinu (mesom). Tek sredinom 18. stoljeća Jean-Jacques Rousseau (francuski književnik i filozof) podiže glas protiv materijalne osnove za brak te navodi ljubav kao prirodni motiv za brak. Stoljeće (a ponegdje i dva) nakon toga pokreće se prava revolucija te masovno počinju sklapati brakovi iz ljubavi, što prijeti tadašnjem građanskom moralu. No, vrlo brzo uspostavlja se novi vrijednosni poredak: na brakove se bez ljubavi, kao i dan danas, gleda s prijezirom, a brak iz ljubavi postaje poželjan i društveno prihvaćen. Međutim, općeprihvaćeni brak iz ljubavi počinje donositi neke nove probleme. Pošto je ljubav apstraktna i mistificirana, ispunjena nerealnim željama i maštarijama, bračna zajednica postaje nesigurna luka. K tome još treba dodati današnji hektičan i turbostresan način života 21. stoljeća, pa to rezultira mnogim prekinutim vezama – makar one u početku bile i jako sretne. 

Kako bi izbjegla najčešće nedaće u vezi, potražili smo 5 najčešćih zamki – i prečica koje preporučuju bračni savjetnici s pomoću kojih ćeš ih lako zaobići. 

Nemaš drugih prijatelja osim partnera 

Dečko ti je ujedno i najbolji frend? To je jako lijepo, ali ako je on tvoj jedini prijatelj – onda si u velikom problemu! Želiš li da veza funkcionira, ni u kom slučaju nemoj zanemariti društveni život, tvrde stručnjaci. Kao prvo: muškarce privlače cure koje imaju bogat društveni život. OK, frajeri vole biti centar svijeta, ali ako shvati da nemaš frendice ili frendove s kojima ćeš ponekad izaći, osjetit će strah da ćeš ga početi gušiti i konstantno mu sjediti na grbi. Nazovi frendice, izađi s njima na cugu (osobito ako je neka utakmica na televiziji), daj mu prostora da diše. I da, dopusti i njemu da ponekad izlazi sa svojom ekipom – veza je stabilnija kad parovi dopuštaju jedan drugome da imaju život izvan zajednice…

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Premalo se dodirujete

Poljubac u obraz (ako i to) ili povremeni seks za posebne prigode, a najčešće svake pete subote u mjesecu od dvanaest sati do podneva? To je premalo kako bi veza bila sretna. Naravno, to ne znači da se morate svakodnevno seksati poput nabrijanih zečeva. Stručnjaci kažu kako je dodir najvažniji za osjećaj ljubavi i intimnosti, a prema jednom talijanskom istraživanju, žene su izjavile da su im maženje i nježne riječi važniji od seksa. Sjednite pred televizor, mazite se, osjetite toplinu tijela onog drugoga – ta bliskost će vas držati zajedno i sretno do kraja života. 

Družite se jedino s nesretnim parovima

Drugi parovi mogu itekako loše utjecati na vašu vezu: ako se, primjerice, družite stalno s nesretnim parovima, njihovo nezadovoljstvo moglo bi, poput najgore zarazne bolesti, prijeći na vas dvoje te kontaminirati vašu vezu. Rješenje je jednostavno: počnite se družiti sa sretnim parovima – pa neka njihova sreća bude zarazna… 

Ne dijelite kućne poslove

Imaš osjećaj da stalno stojiš za štednjakom u kuhinji, a on te pogleda tek kad je jelo kuhano? Jedini kompliment za tvoj trud ti daje u stilu: „Tako fino kuhaš, treba ti podići spomenik pored štednjaka!“? Osim toga, napravi kiselu facu kad ga zamoliš da iznese smeće, a ne daj Bože da mora pospremiti stol za sobom? Mnogi parovi griješe ako šute i ne razgovaraju otvoreno o svojim „kućnim“ nezadovoljstvima. A oni koji razgovaraju – i još nakon toga podijele kućne poslove – imat će osjećaj ravnopravnosti u kući, domu, vezi... Razgovarajte – i daj mu potom metlu u ruke!  

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Stalno kritizirate jedno drugoga 

Kad si zadnji puta pohvalila svog muškarca? A kad si ga kritizirala? Hm, a zašto kokoš prelazi cestu? U vezi se, nekim čudom, sve ono što je dobro podrazumijeva samo po sebi. A ono loše? E, to se spominje non-stop i stalno netko kvoca i prigovara. Razmisli zašto cijeniš i voliš svog partnera – i reci mu to!

miss7 retro: Jesi li već poslala razglednicu ovog ljeta?

 

 

Photo: None

Komentari 0