Love&Sex

8 znakova da si spremna za udaju: mozak ti se do kraja razvio, raspravili ste "veliku trojku": seks, novac i vjeru...

  • Bez obzira na to kako se osjećaš od pomisli na brak i obvezivanja na vječnu ljubav, brak nije čin koji treba shvatiti olako
  • Čak i ako bezuvjetno voliš svog partnera, ovo doživotno partnerstvo zahtijeva mnogo odricanja i kompromisa kako biste održali zdravu vezu
  • Također, oni koji žude za obvezom trebali bi razmisliti o nekoliko stvari prije nego što kažu "Da, uzimam"

Zapravo, možda postoje neki vrlo jasni znakovi da si spremna za brak - ako znaš čitati između redaka. Kad osjetiš da si pronašla onog pravog, znaš da te srce ne vara. Ali. Tina Konkin, savjetnica za veze, upozorava da iako je romantika lijepa, ona ne može održati brak. "Tko nije čuo za 'ljubav na prvi pogled?'", kaže ona. "Pa, ljubav na prvi pogled može dovesti do razvoda na prvo svjetlo. Ako si sigurna da si pronašla pravog, budi sigurna da je ta tvoja uvjerenost da radiš pravu stvar utemeljena na stvarnosti." Ali prije svega toga - i prije nego što se obvežeš na duge staze - važno je zaviriti u vlastitu dušu. "Znati tko si i što si, kao i tko nisi i što ne želiš biti, neke su od najcjenjenijih stvari koje možeš dati svom budućem bračnom drugu, a i on tebi", Kaže Konkin.

Možda vas zanima Fotografija vjenčanja snimljena usred velike poplave postala je hit zbog priče kako je nastala Rubrika Love&Sex Love&Sex

Misliš da si spremna za brak i da je vrijeme da započneš s planiranjem vjenčanja.? Ovih osam znakova otkrit će ti je li uistinu vrijeme za zvuk svadbenih zvona. Opet si sanjala vjenčanje? Otkrit ćemo ti što taj san sve otkriva o tebi

1. Tvoj mozak radi punim kapacitetom

Iako ti nitko ne može reći koje su godine najbolje za stupanje u brak, fiziološki gledano, možda postoji optimalna razina zrelosti. Prema Noahu Clymanu, kognitivnom terapeutu, "Mozak nije u potpunosti razvijen do 27. godine, posebno dio mozga povezan sa sposobnošću procjene dugoročnih posljedica". Njegov savjet? "Ne vjenčaj se dok ne razmišljaš punim kapacitetom mozga."

2. Poznaješ sebe

Za trajnu vezu koja se gradi s vremenom, tvoja te druga polovica mora voljeti zbog tebe same, ali prvo, moraš znati sebe. "Toplo preporučujem ljudima da vrijeme istinski ulažu u sebe", kaže Konkin. "Važno je spoznati: tko sam ja, ne samo kada u životu cvjetaju ruže, nego i kad sam pod pritiskom? Tko sam ja kad ne uspijevam? Tko sam ja kad ništa ne ide po planu? Koju prtljagu unosim u ovaj brak koja bi mogla biti razlog njegovog neuspjeha? " Ako ne možeš biti iskrena prema tome tko si, sigurno ne možeš biti iskrena prema onome što nisi. Upoznaj sebe u potpunosti, a zatim uloži vrijeme u poznavanje svog budućeg partnera.

 | Autor: shutterstock shutterstock

3. Razumiješ svoj i partnerov "ljubavni jezik"

Postoji pet glavnih ljubavnih jezika - djela služenja, darivanje i primanje darova, kvalitetno vrijeme, fizički dodir i riječi potvrde - a jednako je važno naučiti partnerov, ali i vlastiti jezik. Ljubavni jezici su način na koji ljudi primaju ljubav i naklonost, a njihovo poznavanje znači bezuvjetnu ljubav.

Možda vas zanima Pohlepno ili praktično? Mladenci u pozivnici naglasili točan iznos koji žele kao poklon od svojih gostiju Rubrika Life&style Life&style

4. Prihvaćaš sukobe i smireno ih rješavaš

Prvi korak svađe je korak unatrag i razmišljanje o sebi. Kako reagiraš na sukob? Razočaranje? Nastupaš li previše napadački? No, važno je napomenuti ako je tvoj društveni život ispunjen stresom i dramom, neće biti bolje ni nakon što se vjenčate. Uzroci i napori samo se povećaju. Pouka sukoba je međusobno razumijevanje. Kada razgovarate o problemu, oboje se trebate osjećati saslušanima i shvaćenima. Uz to, postoje stvari koje nikada ne bi trebala reći partneru ako želiš stvari izgladiti na miran način. Izbjegavaj kritiku, prezir i defanzivnost - to su obrasci komunikacije koji predviđaju razvod.

5. Raspravili ste veliku trojku - novac, religiju i seks

Novac, religija i seks tri su glavne teme oko kojih se parovi moraju složiti ili barem pronaći kompromise prije nego što se cjeloživotno obvežu. Konkretnije, Konkin sugerira da parovi trebaju raspravljati o svojim očekivanjima u pogledu ljubavi i seksa, potrošnje i prihoda te kako smatraju da bi njihova djeca trebala biti odgajana odnosno planiraju li uopće imati djecu.

6. Zajedno ste već prošli uspone i padove

Nikad zapravo ne znaš kako ćeš se nositi sa situacijom dok se s njom ne suočiš. Događaji poput smrti, gubitka posla ili čak stresova u svakodnevnom životu mogu razbiti vezu ili je ojačati. U tim slučajevima sposobnost umirivanja sebe ili svog partnera označava vezu koja je na bračnom putu.

 | Autor: shutterstock shutterstock

7. Znate da ste međusobno kompatibilni

To je korak koji dolazi samo s vremenom i intimnim razgovorom. No, vjerovala ili ne, tu često pogriješe parovi koji nisu potpuno iskreni jedno prema drugom ili prema sebi, već brzaju uploviti u bračnu luku. Međutim, poznavanje i prihvaćanje međusobnih nada, snova, stresova i smetnji može pomoći da ustanovite koliko ste uistinu jedno za drugo. Jednom kad osjetite da ste jasno iskazali svoje želje i potrebe, tada biste mogli biti spremni za put do oltara.

8. Oboje ste uložili trud

Brak je prekrasan, ali ne teče uvijek med i mlijeko i treba uložiti truda. Međutim, to vrijedi za svaku vezu, čak i za platonsku, a znači svake minute uloženog vremena. Uz iskrene rasprave, poštene kompromise i zajedničko rješavanje izazova sve se nedaće daju prebroditi. Ako si spremna biti potpuno iskrena prema svom budućem bračnom drugu, kao i prema sebi, onda postoji velika vjerojatnost da ćete ti i tvoja druga polovica izdržati zajedno, u dobru ili u zlu.

U novoj epizodi showa "miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima" briljirale su Mila Elegović i Marija Borić

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE

Photo: shutterstock

Komentari 0