Love&Sex 19. veljače 2022.

6 razloga zašto u braku nakon nekog vremena više nema seksa

Libido u vezi pada s godinama
Shutterstock.
 • U početku ljubavne veze je sve puno strasti i seksualni život cvate
 • A potom je za mnoge parove brak često i kraj njihovog zajedničkog seksualnog života
 • Otkrit ćemo ti moguće razloge za brak bez seksa

Normalno je da se seksualna aktivnost smanjuje tijekom veze. Većina parova bi se prepoznala u tom opisu. Možda ne muškarci koji najradije vode ljubav sa suprugom - ali nečijom tuđom, jer i toga ima. No, ako kao par imate problema sa sve slabijim libidom, važno je otkriti razloge i zajedno poraditi na njima. Za nezadovoljstvo bi mogle biti krive sljedeće stvari.

1. Promjena tjelesne težine

Kod velikih promjena težine brzo se može dogoditi da se jednostavno više ne osjećamo ugodno u vlastitom tijelu. Naravno, to utječe i na našu seksualnost, jer ako se ne smatramo lijepima, to zračimo prema van. Pokušaj se ponovno osjećati lijepo i seksi te zamoli partnera za pomoć. Naime, ako ti opet da više komplimenata, samopouzdanje će ti ojačati. Bolje je priznati da se zbog tijela osjećaš nesigurno, ne voliš se skinuti pred njim i stidiš se nego da partner sam nagađa u čemu je problem i izvodi krive zaključke.

via GIPHY

2. Umor

Naravno, često smo preumorni za seks, ali to ne bi uvijek trebao biti izgovor. Ako imaš jako stresan posao i navečer zaspiš čim dodirneš krevet, pronađi neko drugo vrijeme za seks s partnerom. Na primjer, u subotu ili nedjelju ujutro. Koliko god zvučalo neromantično odrediti unaprijed vrijeme za vođenje ljubavi, može ti pomoći da u kalendaru označiš fiksni datum koji pripada samo tebi i tvom partneru. I onda ga pokušajte zadržati i ubuduće. Usput, i određeni lijekovi mogu biti odgovorni za stalni umor, no najbolje je to razjasniti sa svojim liječnikom.

Muškarci koji čiste i spremaju po kući se mnogo češće seksaju (ostali, pročitajte!)

3. Stres

Kako bi uživala u seksu s partnerom, odnosno dopustila da dođe do seksa, važno je biti u stanju isključiti glavu od briga koje te muča. Kada tijelo otpusti hormone stresa, dokazano je da može umanjiti želju za seksom. Odmor ili zajedničke aktivnosti, daleko od svakodnevice, dobar su način da se ponovno zbližite.

via GIPHY

4. Bolovi

Naravno, ako jedan od partnera ima zdravstvenih problema, bilo tjelesnih ili mentalnih, to može imati snažan utjecaj na seksualnost. Lijekovi također mogu utjecati na libido. Dakle, ako si dugo na nekoj terapiji lijekovima, razgovaraj sa svojim liječnikom o zamjeni lijeka kako bi vidjeli hoće li se libido ponovno sam regulirati.

5. Dosada

Suprotnost stresu je dosada, a uobičajena je nakon deset do petnaest godina braka. U nekom trenutku seksualni resursi su iscrpljeni i supružnici ne iskušavaju nove stvari. Tada se može dogoditi da podražaj nestane i da ti se seks više ne sviđa. Nastavite si postavljati nove ciljeve i isprobavati nove (seksualne) stvari kako biste održali vatru u braku.

Možda vas zanima... Koliko se često ljudi seksaju s obzirom na godine? P.S. Bračni parovi pobjeđuju i mnogo mlađe Rubrika Love&Sex Love&Sex

6. Ljutnja

Postoje neki neriješeni problemi između tebe i tvog partnera? Razlozi zašto si (nesvjesno) ljuta na njega ili obrnuto? Na primjer, to bi mogla biti neka zavada iz prošlosti koju nikada (zajedno) niste riješili. Možda je postojala nevjera koja je bila verbalna, ali nikada doista psihički oproštena? Saznaj je li između vas još nešto neriješeno pa se potrudite riješiti problem.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • maya221

  Želim se zahvaliti DR Alabi, čovjeku koji mi je pomogao popraviti svoj brak i učinio da me muž više voli, ako imate bilo kakav bračni problem, bolest, duhovni problem na poslu on vam može pomoći da to riješite, možete ga ... prikaži još!
 • maya221

  Želim se zahvaliti DR Alabi, čovjeku koji mi je pomogao popraviti svoj brak i učinio da me muž više voli, ako imate bilo kakav bračni problem, bolest, duhovni problem na poslu on vam može pomoći da to riješite, možete ga ... prikaži još!