Love&Sex

5 stvari trebaš i 6 koje ne smiješ reći prijateljici koja prolazi kroz rastavu ili prekid

  • Prekidi su uvijek grozni, i kad su smireni i kad su dramatični, a osobu koja se osjeća kao da je izgubila pola sebe i više nikad neće biti sretna nije lako utješiti
  • Međuti, prijateljice služe baš tome, da kažu prave stvari u teškim trenucima
  • Ipak, neke naoko utješne rečenice mogu samo još pogoršati situaciju. Pogledaj koje su to

Prekidi su uvijek grozni, bez obzira završi li veza ili brak u nekoj dramatičnoj svađi ili se vodi civiliziran razgovor oko razvoda. I često ostavlja dojam da više nikad nećemo pronaći ljubav niti biti sretni. Tješiti nekoga bliskog tko to prolazi je sveta dužnost prijatelja. Važno je da budeš uz nju, doslovno, koliko god je to njoj potrebno, slušaš je, zagrliš, ne osjećaš se neugodno ako zaplače, no pronaći prave riječi nije uvijek lako - riječi koje će doista pomoći tvojoj prijateljici da joj bude bolje. Evo nekoliko korisnih savjeta...

Najbolje što joj možeš reći:

1. "U redu je tugovati, plakati"

Koji puta ljudi se stide pokazati koliko su tužni, povrijeđeni, slomljeni nakon prekida. No svi ti osjećaji su normalni, kao i suze - reci to prijateljici, neka se ne stidi svoje tuge. Najbolje će je "proraditi" ako si dopusti da iziđe iz nje. Tako će tuga najbrže proći, a ona krenuti nabolje. Neka zna da tebi može sve reći i pokazati.

Možda vas zanima Kako preživjeti prekid veze? Anketa je otkrila najbolje načine... Rubrika Love&Sex Love&Sex

2. "Bolje ti je bez njega"

Da bi u to povjerovala, navedi joj konkretne razloge zašto će joj biti bolje bez bivšega - sigurno ih ima. Ne mora to biti ništa "veliko", samo male ideje koliko se potencijala krije u životu single žene.

3. "Nećeš se zauvijek ovako osjećati"

Dok tuguje zbog kraha stare veze, teško se prisjetiti kako je život lijep. No i to će se dogoditi. Tuga neće trajati dovijeka. Tvoja će se prijateljica oporaviti i kad sve bude iza nje otvorit će se nove perspektive i prilike za sreću. Srest će nekog možda i boljega - naglasi joj to.

via GIPHY

4. "OK je imati loš dan"

Prekid se proživljava i preživljava dan po dan. Nakon nekoliko dana ridanja i najcrnjih misli o budućnosti dođe vrijeme kad se osjećamo bolje i baš kad pomislimo da tuga prolazi opet se neki dan sruči na nas novom silinom. Dogodit će se to i tvojoj prijateljici, posebno ako sretne bivšeg ili čuje nešto o njemu - na primjer da ima novu curu. Reci joj da je sasvim OK (ponovno) se osjećati loše. Bit će uspona i padova, no s vremenom će joj generalno biti sve bolje i bolje.

5. "Nova je veza super, no samo ako si spremna"

Ne treba srljati u novu vezu, ali podsjeti prijateljicu da je dejtanje zabavno. Ohrabri je da uživa u životu, bilo da to znaći da iziđete negdje gdje će plesati s nekim koga ne poznaje, očijukati ili pretraživati Tinder dan i noć. Sve što joj dokazuje da se sviđa muškarcima je OK i podiže samopouzdanje. U novu vezu neka uđe kad bude emocionalno spremna.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Najgore što joj možeš reći:

1. "Ima puno drugih muškaraca"

Pa, to je istina, ali možda je malo prebanalna u času dok ona još burno proživljava prekid - pomalo trivijalizira vezu koja je upravo završila. Kao da je svejedno, po principu jedan ode, drugi dođe, s kim će zamijeniti staru ljubav.

2. "Pronaći ćeš nekog drugog"

Slično prethodnom savjetu, prilično je beskoristan. Novi muškarac vjerojatno je zadnje na što sad misli i s kim se može zamisliti. Uostalom, ovaj savjet kao da šalje poruku da joj može biti dobro samo ako je u paru. Bolje je ukazivati na ljepotu života općenito, a drugi ako se desi, desit će se.

Možda vas zanima 5 razloga zbog kojih prekidaju muškarci i žene i 1 koji vrijedi samo za muškarce Rubrika Love&Sex Love&Sex

3. "Ionako je bio kreten"

To je možda i točno, ali tvojoj bi prijateljici mogla biti novost da to misliš o njezinom donedavnom partneru. Možda pomisli "I koliko me dugo već smaratš glupačom jer sam bila s njim?". Bolje da ju podsjetiš na stvari koje je ona sama kod njega mrzila i na koje se žalila tipa: "Uvijek si govorila kako je znao biti zloban kad biste se posvađali, e pa to više ne moraš trpjeti."

4. "Puno si zgodnija od nje"

Površne stvari poput toga tko je zgodniji i tko nakon prekida ima poželjnijeg novog partnera nema puno smisla istraživati ni isticati. Bolje od ogovaranja one druge i vođenja rata protiv nje, makar i u mislima, jest pomoći prijateljici da se fokusira na svoje dobre strane. Sad joj je samopouzdanje vjerojatno poljuljano, pomogni joj da vrati vjeru u sebe. Istakni sve što je dobro kod nje.

via GIPHY

5. "Mogla si se i drukčije ponašati"

Kompromisi su nužni u vezi, ali ima stvari koje su nerješive. Možda su prekinuli zbog takvog razloga. Na primjer, netko je htio dijete, drugi nije ili je bilo nevjere koja se ponavljala i slično. Najgore što možeš je tada reći prijateljici "zar se nisi mogla odreći djeteta kao ga on baš nije htio" ili "pa mogla si malo zažmiriti na te njegove avanture ako bi to značilo da ćete istati zajedno." Ona ne bi smjela sebe okrivljavati zbog takvog prekida.

6. "Sve se događa s razlogom"

Ovo je neka klišeizirana rečenica koja se često izgovori kad ne znamo što da kažemo. Ostavlja dojam kao da je nisi ni slušala, da nisi percipirala što je muči. Ova rečenica pomalo umanjuje njezin izbor, odluke i tugu nakon svega. Radije joj pokaži kako je podržavaš u svemu što je napravila i što osjeća.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0