Love&Sex

4 pitanja koja mu moraš postaviti prije vjenčanja

Odluku o zajedničkom životu „dok vas smrt ne rastavi“ treba jako dobro analizirati. Stručnjaci kažu da obavezno treba postaviti ova četiri pitanja prije velike odluke

Trema prije vjenčanja nije bezrazložna – često se dvojeg golupčića  strašno jako zaljubi, brzo se zaruče pa se odjednom, poput groma iz vedra neba, nađu ispred oltara. Potom sve ono što bi trebalo biti spontano, romantično i nadasve uspješno, nažalost često neslavno završi. 

Upravo iz tog razloga su psiholozi i stručnjaci za veze (za potrebe istraživanja časopisa Washington Post) postavili ukupno 13 pitanja koja sretni parovi moraju raspraviti prije vjenčanja – a mi smo izvukli četiri najvažnija. 

1. Hoćemo li imati djecu? 

Ovo je pitanje, tvrde stručnjaci, esencijalno kad je riječ o sretnom braku. Možda nije još aktualno u trenutku vjenčanja, ali može postati jako brzo. A kad nakon godinu dana braka jedan od supružnika kaže: „Mislim da ne želim imati djecu!“, a drugi ima veliku želju postati roditelj – bračna kriza je neizbježna. 

2. Sviđaju li ti se moji roditelji? 

Loša pretpostavka za dugotrajnu vezu je nejasan odnos s roditeljima „onog drugog“, tvrde psiholozi. Veliki dio ispitanih parova žalio se na bračne krize nastale zbog nejasnoća u pogledu „punice i tasta“. U vezi je jako važno biti tim – a to je moguće jedino ako partner točno zna kakav odnos ima njegov dragi (ili draga) prema članovima obitelji (pa i prijateljima). 

3. Zašto moramo zajedno davati novac i jesu li moji dugovi automatski i tvoji dugovi? 

Parovi moraju postaviti jasna pravila u svezi financija, tvrde stručnjaci. „Parovi se trebaju dogovoriti što je za njih financijska sigurnost, a što je rizik“, objašnjava odvjetnik specijaliziran za rastave. Stvari kojima se u početku smijemo i komentiramo u stilu „pa budemo već nekako“, mogu postati ozbiljni problemi ako se pogledi partnera prema novcu jako razlikuju. 

4. Koliko je za tebe važan seks? 

Prije nego se uputimo u najveću pustolovinu – brak – treba razjasniti kakve poglede imamo prema seksu u vezi i jesmo li oboje zadovoljni seksualnim životom, tvrde stručnjaci. Tako možeš izbjeći iznenađujuće spoznaje nakon prve bračne noći, poput: „Znaš, moj najveći fetiš je ispijanje šampanjca iz tvojih smrdljivih cipela“, ili: „Rado bih swingao“, ili: „Malo mi se sviđa i uzbuđuje tvoja sestra!“ 

via GIPHY

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0