Love&Sex

13 činjenica o penisu koje vjerojatno nisi znala

  • Kako je nestala penisna kost za vrijeme evolucije te gdje se nalazi muška G-točka?
  • Normalna erekcija penisa traje otprilike između devet i 15 minuta – svejedno je što možeš vidjeti u pornićima
  • Mnogo je toga što možda ne znaš o penisu, ali ovdje ti donosimo odgovore

Kad je riječ o penisu, glavna je tema uglavnom njegova veličina. Više od 50 posto muškaraca smatra da im je penis premali  - to je rezultat jednog britanskog istraživanja. U istom istraživanju su ispitane i njihove partnerice – pokazalo se da je 85 posto žena zadovoljno veličinom.  Ali, druga istraživanja su pokazala da žene itekako mare za veličinu – osobito kad je riječ o novom partneru. 

Dakle, ima puno istraživanja o veličini penisa. Zbog toga se zanemaruju mnoge druge zanimljive i začuđujuće činjenice koje su puno zanimljivije od dužine i debljine…

1. Zašto neki penisi imaju kost 

Riječ penis dolazi iz latinskog jezika i znači „rep“, „ud“. Taj reproduktivni organ nemaju samo sisavci i čovjek, nego i crvi te insekti. 

Kod nekih sisavaca, poput majmuna i pasa, penis štiti kost. Penisna kost omogućuje brzi koitus. To je važno za životinje koje se nalaze u opasnom okruženju konkurencije (npr. kod majmuna, gdje se mužjaci bore za ženke). I ljudski preci su, objašnjavaju evolucijski biolozi, imali u početku penisnu kost. 

2. Zašto muškarci nemaju penisnu kost 

Tijekom vremena je penisna kost kod čovjeka nestala, a za to postoji nekoliko hipoteza. „Ojačani“ organ je kod uspravnog hodanja počeo smetati. Također je bilo moguće da su žene prepoznavale zdravlje muškarca – kao osiguranje dobrih gena za potomke – bolje prema erekciji bez pomoći penisne kosti. 

Obično se jačina erekcije povezuje s dobrim zdravstvenim stanjem. Ako je slaba, moguće je da su uzrok razne bolesti – npr. slabo srce. 

3. Ekstremni penisi u carstvu životinja 

Premali ili puno preveliki penis? Muškarci penis mjere u centimetrima. Kad pogledamo životinjski svijet, otvaraju se druge dimenzije: najduži penis na svijetu ima 3 metra i debeo je 30 centimetara te pripada plavom kitu, najvećem sisavcu.
Još je impresivniji penis takozvane „patke školjke“ (lat. Pollicipes pollicipes) – ima penis pet puta veći od dužine te školjke. 

4. Penis raste koliko se rabi 

Penis počne rasti u pubertetu, a sa 19 godina postigne svoju punu veličinu. U starijoj dobi – ako se malo koristi – može se skupiti tkivo te penis smanjiti. Ako su spolni odnosi redoviti (ili masturbacija), to se sprječava te penis zadržava prirodnu veličinu. 

5. „Kapljice ljubavi“ kao prirodni lubrikant 

Prije ejakulacije se iz penisa pojavljuje pomalo ljepljiv i bezbojan sekret. Žlijezde izlučuju takozvane „kapljice ljubavi“, slične sekretu iz stidnice žene. 

I „kapljice ljubavi“ i ženski sekret djeluju kao prirodni lubrikant. Neka istraživanja su došla do rezultata da „kapljice ljubavi“ sadrže samo sjemenu tekućinu, ali ne i spermije - a neka druga istraživanja pokazala su da ipak sadrže nešto stanica sjemena. 

6. Brzi ejakulat 

Penis ispali ejakulat brzinom od 17 km/h. To je usporedivo s ugodnim bicikliranjem ili tempom trčanja dugoprugaša. 

Međutim, neka istraživanja su pokazala da neki muškarci štrcnu spermu brzinom do 50 km/h. Brzina je važna kako bi spermiji došli pod što većim pritiskom u vaginu. To poboljšava vjerojatnost za oplodnju. 

7. 50 litara sperme u životu muškarca 

Znanstvenici su izračunali sljedeće: muškarci koji su od svoje mladosti pa do mirovine ejakulirali svaki drugi dan, izbacili su do 50 litara sperme. 

8. G-točka kod muškaraca 

Nemaju samo (neke) žene prekidač za superužitak. Kod muškaraca se erogeni hotspot nalazi oko pet do sedam centimetara iza ulaska u stražnjicu na unutarnjoj strani zida u blizini prostate. Tkivo prostate je isprepleteno s nekim od najsenzibilnijih živaca te je vrlo osjetljivo. 

9. Penis može držati utege 

Snažna erekcija i snažni mišići – svjetski rekord u držanju utega penisom drži majstor Mo Ka Wang iz Hong Konga. Dugogodišnjim treningom uspijeva mu držati 120 kilograma! 

10. Trajanje erekcije je ograničeno 

Normalna erekcija penisa traje otprilike između devet i 15 minuta – svejedno je što možeš vidjeti u pornićima. Nakon toga erekcija popušta te slijedi mali odmor – a onda se može ponovno vratiti. 

 

11. Trajna erekcija šteti penisu

O trajnoj erekciji (prijapizam) je riječ kad erekcija traje dulje od dva sata. Penis tada već uglavnom vraški boli. 

Za to postoje dva uzroka: previše krvi teče tkivom ili krv ne može otići. Uglavnom su za to kivi razni lijekovi ili droge. Prijapizam je slučaj za hitnu pomoć – liječnik mora reagirati najmanje u roku od šest sati od početka erekcije, inače bi moglo tkivo biti nepovratno oštećeno. 

Inače, jedan 66-godišnji Kolumbijac je htio iskušati koliko može držati erekciju. Progutao je preveliku dozu Viagre. U početku su se on i partnerica veselili. Međutim, nakon nekoliko sati trajne i bolne erekcije nastali su prvi krvni ugrušci. Nekoliko dana kasnije je čovjek završio u bolnici. Penis više nisu mogli spasiti te su ga morali amputirati. 

12. Dugačak, ali mlohav 

Ako će netko svaki dan nekoliko sati natezati penis, doista bi mogao povećati dužinu penisa. Talijanska istraživanja pokazala su da penis tako može postati do tri centimetra duži. Međutim, tako se može promijeniti unutarnja struktura penisa te nastati smetnje pri erekciji. 

13. Zašto penis ima „šav“ 

Na donjoj strani penisa se neposredno ispod glavića nalazi takozvani „šav“. Zapravo se radi o „ženskim stvarima“. Naime, do sedmog tjedna trudnoće su genitalije svih embrija ženske. U osmom tijelu tijelo embrija počinje s proizvodnjom muških hormona. Sićušne otvorene stidne usne se zatvore. Ta linija zarastanja kasnije je vidljiva kao „šav“ penisa. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0