Love&Sex

10 stvari koje nikada ne bi smjela napraviti nakon što otkriješ da te prevario

  • Malo je stvari s kojima se tako teško nosimo kao s otkrićem da nas je ljubav našeg života prevarila
  • Naš je ljubavni instinkt zakazao i naš se cijeli svijet okrenuo naglavačke jer smo vjerovale pogrešnom čovjeku
  • Možeš mu oprostiti ili ne, ali postoje neke stvari koje treba izbjegavati da bi se oporavila od izdaje muškarca kojeg si voljela

Kad se nekome otvorimo, postajemo ranjivi, a otvaramo se samo zato što smo osjetili da nekome možemo vjerovati do kraja ili kad osjetimo da smo s muškarcem koji se istinski odlučio biti s nama, za kojeg najdublje vjerujemo da se neće s nama poigravati. Nažalost, to se sve katkad pokaže pogrešnim. Naš je ljubavni instinkt zakazao i naš se cijeli svijet okrenuo naglavačke jer smo vjerovale pogrešnom čovjeku. Kad se to dogodi, svi mi osjećamo se izgubljeno, zbunjeno. Ne znamo što dalje jer takvu izdaju nismo nikad prije iskusile. Ne znamo se nositi s vrtoglavim osjećajima i očajnički se pokušavamo smiriti. Zapamti, svi mi iscjeljujemo se na svoj način i svojim tempom, ne prolaze svi isti put emocionalnog ozdravljenja. Upravo zato, kod nekih to traje kraće, kod drugih godinama. 

Bez obzira na naše individualne razlike, postoje neke stvari koje moraš IZBJEĆI da bi se oporavila od izdaje muškarca kojeg si voljela.


1. Ne žudi za osvetom

Ako mu se i osvetiš, nećeš se osjećati bolje. To ti neće pomoći, a moglo bi se pokazati i toksičnim, autodestruktivnim. Jasno nam je da osjećaš razorni bijes. Ali ne smiješ dopustiti da ovlada tobom. Uvijek nastoj biti bolja osoba od njega.

2. Nemoj sebi dopustiti da se naočigled počneš 'raspadati'

Nije se cijeli tvoj svijet srušio iako ti se sigurno tako čini. Da, dogodila ti se velika tuga, ali veza s muškarcem samo je jedan dio tvojeg života. Priberi se, digni glavu, kreni naprijed.

 

3. Nemoj se sažaljevati, nemoj se pretvarati u žrtvu

Da, nisi ti doista ni za što od toga kriva. Da, u toj situaciji ti jesi bila žrtva. No, to ne znači da trebaš postati žena koje se identificira u cijelosti s ulogom žrtve. Zadrži dostojanstvo. Ako se i osjećaš bezvrijedno, ne moraš to davati na sva zvona.

4. Nemoj proizvoditi kolateralne žrtve 

Nemoj sad ti povrijediti nekoga samo zato što ti se našao na putu u krivom trenutku. To što ti tuguješ, što si povrijeđena, ne znači da kroz to moraju prolaziti i tvoji najbliži.

5. Nemoj se prepuštati neprestanoj bujici tuđih savjeta

Naći će se oko tebe toliko dobrih duša koje će te obasipati savjetima i tražiti da ih poslušaš. Budi s njima otvorena, poslušaj ih, pričaj s prijateljima. Ali uvijek se drži onoga što si sama zaključila i u što ti vjeruješ. Ako dopustiš drugima da te vode kroz ozdravljenje, nećeš sama birati svoj put i prepustit ćeš drugima kontrolu. A to te možda i dovelo do ove nesretne situacije.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

6. Nemoj zaboraviti ili potisnuti to što se upravo dogodilo

Jako je važno da na koncu oprostiš. Ali tek - na koncu. Ne želiš cijeli život nositi  teret izdaje. Prestani mrziti, ali nemoj zaboraviti lekcije koje ti je život dao, nauči nešto iz ovog iskustva.

7. Niti ne pomišljaj da je moguć povratak na staro

Najveća zamka u koju bi mogla upasti je prijedlog da ti i tvoj partner pokušate popraviti stvar i krenuti ispočetka. Možda, ako si mu oprostila, možete probati ponovno, ali nemoj se samozavaravati, to što ti je učinio nećeš zaboraviti jer te previše ranilo. 

8. Nemoj odbaciti ideju profesionalne terapije

Postoje neke stvari koje ti i tvoj partner nećete nikada moći sami razriješiti i ako želite novi početak, nemojte zazirati od profesionalne pomoći dobrog bračnog savjetnika. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

9. Nemoj zaboraviti na svoje fizičko i mentalno zdravlje

Uvijek sama sebi moraš biti na prvom mjestu. Nemoj se zapustiti, intelektualno, fizički, mentalno. Napravi sve da počneš živjeti zdravo. Jer ako te ovo iskustvo nečemu naučilo, to je potreba za neovisnošću, mogućnost da se osloniš na sebe.

10. Ne žuri se

Netko može emocionalno ozdraviti brzo i jednostavno. No, nekima je proces izrazito bolan i potrebno im je dugo vremena. Ne postoji pravilo za koliko i kako trebaš osjetiti da je tvoja rana zacijelila. Uzmi si vremena koliko ti je potrebno. 

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0