1/7

Kako oživjeti strast i nakon više godina!?

Partnerima koji godine i godine provode zajedno njihov odnos lako može postati jednoličan i pretvoriti se u monotoniju. Odnos im može biti korektan, ali dosadan.

Partneri se osjećaju više kao brat i sestra nego kao muškarac i žena. Poštuju se, no ne uzbuđuju međusobno. Strast je nešto što su poznavali, no više je ne nalaze među sobom. Svi mi u određenom trenutku u vezi osjetimo gubitak ljubavi ili gubitak strasti. A kako su istinska strast i ljubav najveća motivacija u ljudskim bićima, naša potreba za ljubavlju i strašću je ogromna. Kad izgubimo izvor ljubavi, jedva možemo podnijeti bol, a kad izgubimo strast, kao da smo izgubili jedno od osjetila. Strast možemo izgubiti na različite načine. Najočitiji primjer je kada se jedan partner zaljubi u nekog drugog, pa ode. A postoji i primjer kada partner bude pored vas, spava pored vas, a vi za njega ne osjećate baš ništa. Može li se u takvom odnosu strast ponovno rasplamsati među partnerima?

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

“Ja tebe znam. Znam koliko ti treba dok se ne razbudiš. I znam točan omjer kave, mlijeka i šećera koji će te oduševiti. Znam što te uzbuđuje. Znam što te plaši. Poznajem te u dušu jer si duša duše moje. Godinama se budim uz tebe, godinama slušam kako dišeš, kako promišljaš. Znam kako se ljubiš, znam kako voliš. Kako se smiješ. Znam kad usporiš. Znam kad se izgubiš. Ja tebe znam. I ti mene. I tako već godinama. Ponekad mi se čini i da ti nalikujem. Fizički nalikujem. Znam i da bih mogla rečenicu završiti umjesto tebe, ponekad i bez da te slušam, već samo osjetim. Čovječe, kako dobro te znam. Toliko dobro da se pitam što me može još iznenaditi kod tebe. A to me pomalo i plaši.”

Strast započinje negdje drugdje, a završava (velikim finalom) u krevetu

U vezi u kojoj partneri provode jako puno vremena zajedno, povratak strastima može biti međusobno odvajanje. Ne mislim pri tom na dugoročno odvajanje, već više odvajanje energije koja je isprepletena. Kao kad dugoročno skupljaš staru odjeću u ormaru i toliko zatrpaš kutke stana da u njima energija uopće ne cirkulira. Da bi oživio te mrtve kutke potrebno je stvari izvaditi van, neke baciti, neke provjetriti, a neke ponovno obući na sebe. Muškarci dišu i pune se muškom energijom kad se druže s muškarcima. Nekada su muškarci išli u lov. Sjedili jedni pored drugih i fokusirali lovinu. Pričali su baveći se nečim trećim (u ovom slučaju lovom). Vratili se kući energijom lovca. Lovca koji je uprljan od lova, miriši na lov i koji donosi plijen ( hranu ili financije) u kuću. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Žene se pune ženskom energijom družeći se sa ženama. One to rade pričajući, licem u lice. Najbolje su u tome, jer im je ta sposobnost potrebna kako bi pripremili male ljude na ono što ih čeka na ovom svijetu. One komuniciraju sa bebom gledajući je i pričajući joj u lice. Tu su žene, žene u pravom smislu riječi. Sretna žena je ona koja se druži sa drugim ženama, koja se daje porodici i prijateljima. Odvajanje nam je potrebno kako bismo obnovili mušku ili žensku energiju i vratili se “kući” obnovljeni, izvjetreni. Donijeli dah novog. Osvježenje. To je ono što budi strast, ono što nas privlači. Takvo odvajanje je korisno. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Razmišljam o parovima u mojoj okolini koji su deset, dvadeset godina zajedno, a koji još uvijek odišu strašću jedno spram drugog. S teškoćom ih nalazim. Moram razgrnuti gomilu onih kojima se jedina strast i frcanje iskri događa kroz međusobno optuživanje. Pa da, bolje i da vrište jedno na drugo, nego da se pristojno smješkaju i ne dižu tenzije. Čini se, a i istraživanja potvrđuju da parove koje žive strast u svojoj vezi i nakon dugo godina karakteriziraju otvorenost prema novinama. Spremnost na izazivanje rutine, predvidljivost i svakodnevice.  Parovi koji imaju djecu više su skloni upadati u rutinu i predvidljivost jer je rutina posebno važna za djecu. Odlikuje ih i uvođenje novih obrazaca, novih iskustava, novih doživljaja u njihov život. Bilo kroz putovanja, kroz nove aktivnosti, kroz druženja sa novim ljudima. Oni koji su desetljećima zajedno, a još uvijek se ponašaju kao da su tek na početku redovno planiraju i osmišljavaju nova iskustva koje krasi i avantura i zabava. Pri tome I jedno i drugo moraju biti angažirani u uključeni u zabavu. Čak se i na kemijskom nivou, u našem se mozgu pri novim iskustvima produciraju hormoni ugode. Isti oni hormoni koji igraju značajnu ulogu pri zaljubljivanju. Isti oni koji potiču žustre i strastvene emocije

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Američki znanstvenik Richard Slatcher, navodi kako su parovi koji se druže sa drugim parovima, sretniji. Svrha druženja sa drugim parovima je neizvjesnost tj. nemogućnost predviđanja, a u tom smislu, prekid rutine i uvođenje novina iz drugih izvora. Kad sljedeći puta krenete u vaš omiljeni restoran, umjesto rezervaciju na dvoje, napravite za četvero ili šestero. 

Strast započinje negdje drugdje, a završava (velikim finalom) u krevetu. Strast može započeti na plesnom podiju. U vašem dnevnom boravku uz zvuke glazbe, umjesto TV-a. Glazbu možete slušati, a uz glazbu možete i plesati, igrati se igre zavođenja. I oralna konzumacija određene hrane znatno utječe na naš libido. Dokazano je da junk food djeluje loše po strast. Guši strast jer djeluje i na odsutnost spomenutih hormona. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Strast ima veze i s osjećajem zadovoljstva u braku. Sretniji parovi su i strastveniji. Američki istraživač Ted Houston naglašava kako je za sretan brak potrebno idealizirati partnera. Kako je potrebno da partnera vidimo u svijetlu onog što može postati. Ne u najgorem smislu, već u najboljem. Upravo onako kako gledamo našu vlastitu djecu. Ne kao bebe koje puzaju, već kao ljude koje će jednog dana izgraditi još bolji svijet za nas. Vjerujem da je sa godinama i u poznoj starosti pravi izazov nalaziti što je ono što partner može postati, no što može zamijeniti snagu vremena koje je dvoje provelo zajedno u izrastanju i dijeljenju iste sudbine, upravo na najidealniji način na koji su to mogli. Ne postoji idealniji nadomjestak za vrijeme i dubinu bliskosti koju ovo dvoje imaju baš tada i svakim sljedećim trenutkom sve više. 

 

I na kraju, kako bi bilo kada biste osporili zastarjelu predodžbu da je brak nakon toliko godina samo rutina? Kada biste zatomili makar na nekoliko sati svoje uvjerenja o vlastitom braku i iznenadili sebe i partnera? Kako bi bilo kada biste se samo sedam narednih dana pretvarali da vam je strast osnova vašeg braka? Izbacili svu nagomilanu odjeću, raščistili kutke i unijeli im novu energiju. Kada biste se prema vašem partneru odnosili na nov način očekujući i nova ponašanja koja do sada niste primjećivali? Ili u najmanju ruku, novih tema za razgovor. Eksperimentirajte! Ljepota eksperimenata je u tome što nikada ne možete pogriješiti, jer je svrha pokusa da prikupite podatke i istražujete. Nije li to ono što ste radili na samom početku veze? I zbog toga bili puni strasti? 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

“Ja tebe znam. Znam koliko ti treba dok se ne razbudiš. I znam točan omjer kave, mlijeka i šećera koji će te oduševit. Znam što te uzbuđuje. Znam kako ti uzbuđuješ mene. Znam i da sam samo s tobom u stanju izmaštati i stvoriti nezamislive svjetove koji su tek pred nama da ih otkrijemo. U svakom danu koji je ispred nas.”

Photo: Thinkstock / Spencer Davies