Love&Sex

5 jezika ljubavi – onaj kojim govoriš otkriva koji ti muškarac odgovara

Koliko dobro funkcionira veza između dvoje ljudi, ovisi i o tome kako i kojim „jezikom ljubavi“ međusobno komuniciraju

Ti i on govorite istim materinjim jezikom? To je lijepo, ali to ne mora značiti da ćete i u ljubavi govoriti istim jezikom. Tu je teoriju razradio američki psiholog dr. Gary Chapman. On tvrdi da sreća u vezi u velikoj mjeri ovisi o tome kako ljudi izražavaju ljubav te kako shvaćaju osjećaje i izjave drugoga. Chapman razlikuje pet „ljubavnih jezika“… 

Jezik 1. Pohvala i priznanje 

Ne postoji ništa čemu se ne diviš kod svog dragog. Obasipaš ga komplimentima, pohvalama, ali i druge ljude oko sebe cijeniš i poštuješ. Nisi svjesna da stalno hvališ druge. Međutim, to je tvoj način pokazivanja ljubavi u vezi. I želiš da ti partner uzvrati na isti način. 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Jezik 2. Samoća udvoje – vrijeme samo za vas  

Za tebe nema ništa ljepše u vezi nego kad tvoj partner usmjeri svu svoju pažnju samo na tebe. Svjesno ste sami – na primjer za vikend – bez ikakvih smetnji, idete na romantičnu večeru udvoje te imate zajedničke rituale – i to te čini sretnom u vezi. 

Jezik 3. Pokloni koji dolaze od srca 

Ti pokazuješ svoju ljubav u obliku poklona. Neovisno o materijalnoj vrijednosti, puno razmišljaš o tome što pokloniti dragome. Također želiš i obrnuto – smatraš kako poklanjanjem tvoj partner pokazuje da misli na tebe, na tvoje želje i potrebe, te se trudi iznenaditi te – ugodno, naravno. 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Jezik 4. Spremnost na pomoć 

Tebi je razumljivo da u svakoj situaciji budeš uz partnera i spremna si mu pomoći. „Što mogu dobroga napraviti za tebe?“ i „Čime te mogu razveseliti?“ – s tim (iskreno mišljenim) pitanjima pokazuješ ljubav i poštovanje. 

Jezik 5. Nježnost 

Kod tebe je sve u dodirima. Za tebe je veza nemoguća bez stalnih izmjena nježnosti – poput grljenja, poljubaca i maženja. Svaki dodir tvog partnera za tebe je najveći dokaz ljubavi – gotovo kao još neizgovoreno „Volim te!“. 

Inače: ako ti i tvoj dragi ne govorite istim jezikom ljubavi, to ne znači odmah da je vaša veza osuđena na propast – u krajnjoj liniji, uz malo truda i znoja može se naučiti svaki jezik, zar ne? 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Photo: Thinkstock

Komentari 0