Life&style

Znate li što je eudaimonija? Ovaj frajer će vam sve objasniti...

Porazgovarali smo s Damirom Mateškovićem, vlasnikom lifestyle koncepta Gentlemen's Shop, osmišljenog za muškarce i po mjeri muškarca, a cure, vjerujte nam, ovo želite vidjeti... miss7 magazin uskoro će predstaviti prvih 6 od 12 frajera u sklopu zajedničkog projekta miss7 & Hendrick's predstavljaju Eudaimoniju 2018

Njegov projekt na jednom mjestu objedinjuje barbershop, tattoo studio, boutique cigara i luksuznih pića, a uskoro i jedan potpuno novi segment – vlastiti niché brend Fidelio koji obuhvaća limited edition kolekciju muške odjeće i modnih dodataka te krojačnicu odijela po mjeri od vrhunskih materijala uz ručnu izradu.

Za početak, zanimalo nas je što je uopće eudaimonija. 

- Eudaimonija (grč. εὐδαιμονία) se u hrvatskom jeziku prevodi kao sreća, dobrobit, blagostanje. Predstavlja središnji koncept Aristotelove etike i doslovce znači posjedovanje dobrog duha, odnosno dobrodušje, koje su stari Grci poimali kao životno blagostanje i najviše ljudsko dobro te krajnji životni cilj. Označava ljudski karakter usklađen s duhovnim rastom koji se ogleda u balansiranju uživanja u kreposti ovoga svijeta na moralan način. U modernoj psihologiji eudaimonija se shvaća kao koncept koji obuhvaća autonomiju pojedinca, osobni rast, samoprihvaćanje, smisao života te pozitivne odnose s drugima - objasnio nam je Damir.

 | Autor: Stella Mešić Stella Mešić Cijeli projekt je krenuo prošle godine, vrlo spontano, ali entuzijastično i sa željom da eudaimonija zaživi među svima nama, priča nam ovaj simpatični bradonja.

- Naime, oduvijek sam smatrao da želim živjeti hedonistički i težio tome, vjerujući da je riječ o savršenom uživanju u svim blagodatima života, sve dok mi jedan dragi prijatelj, life coach, tijekom jednog ljetnog "hedonističkog" ručka na zadarskoj Kalelargi, nije otkrio koncept eudaimonije i objasnio mi razliku između hedonizma, kao ekstremnog uživanja koje automatski graniči s negativnošću i destrukcijom, i eudaimonije, kao balansiranog uživanja koje nas vodi u uspješniji i zadovoljniji život. Inspiriran time, a istovremeno želeći vratiti u trend kalendare, odlučio sam napraviti kalendar koji će kroz 12 muškaraca ispričati priču o eudaimoniji. Kalendar Eudaimonija 2017 realizirao sam s partnerima Polyboy barbershop iz Zagreba, TinyBizz Photography, Volo Libero, Nixon, Woodoo Store, Mas Plenum i G3 Spirits, koji su skupa samnom vjerovali u ovu priču i životnu filozofiju te prepoznali potencijal projekta.

Eudaimonija 2017 izazvala je veliki interes javnosti, zbog čega i nastavljamo s tom pričom te je podižemo na još jednu višu razinu, ove godine u partnerstvu s brendom Hendrick's i miss7.

Kakvi muškarci uopće žive na ovaj način?

- Muškarci koji žive eudajmonistički životni stil vjeruju u kvalitetan muški način življenja u kojem se isprepliće opuštenost i jednostavnost s profinjenošću i ekskluzivnošću. Riječ je o muškarcima koji uživaju u svojim hobijima, kvalitetnim pićima, custom motorima ili automobilima, tailor made odijelima, kulturi i sportskom načinu života, glazbi, zabavi... Eudajmonisti su muškarci koji izgledaju moderno i interesantno, brinu o svom izgledu, uređuju se, trude se izraziti svoj jedinstven stil i kroz njega svoj karakter koji odražava da cijene sebe, kao i kvalitetno uživanje u blagodatima života, jednom riječju, muškarci koji su uspješni, sretni i koji uživaju u životu - ispričao nam je. 

Veselimo se surađivati s Damirom i Gentlemen's Shopom u jednom od naših skorih projekata, a i on nam je rekao da je jednako uzbuđen.

- Prije svega, želim reći da mi je iznimno drago što je projekt Eudaimonija do sada polučio takav uspjeh i izazvao toliki interes. Vjerujem da ćemo kroz ovaj projekt u suradnji s miss7 doprijeti do još više ljudi koji žive istu životnu filozofiju, kao i da ćemo neke potaknuti da to požele i počnu živjeti. Muškarci koje ćemo predstaviti u kalendaru Eudaimonija 2018 pravi su eudajmonisti i istinska inspiracija svima oko sebe. Upravo zato želimo ispričati njihove priče i potaknuti u svakome od čitatelja taj eudajmonistički način promišljanja koji nas vodi do osobnog rasta.

 

Photo: Ivor Mažar

Komentari 0