Life&style

Znaš li zašto bi trebala jesti više ketchupa?!

Nakon što nam je nedavno jedna istraživačka studija potvrdila da je za doručak bolje pojesti pizzu nego žitarice, podatak da je kečap zapravo zdrav nas još više oduševljava!

Možda je logičan odabir ako jedeš krumpiriće, pizzu ili burger, ali razveselit ćemo te ako ti kažemo da od sada ketchup možeš jesti i kao umak uz zdrave ručkove koji sadrže pravilan omjer ugljikohidrata i proteina. No, jedno harvardsko istraživanje s kraja 90-ih nas podsjeća da je crveni pigment iz rajčica itekako zdrav i da smanjuje rizik od raka. Spomenuto istraživanje je pokazalo da likopen, pigment koji daje crvenu boju rajčicama je dobar za zdravlje. A najviše likopena ima upravo u procesiranim proizvodima od rajčice, pa eto nam odgovora zašto ketchup možemo jesti bez ustručavanja. 

 | Autor:

Eksperti iz Amerike i Velike Britanije okupljeni oko udruženja Royal Society of London su zaključili da prehrana bogata likopenima, dakle ketchup-om, smanjuje rizik od srčanih bolesti te rak prostate. Malo istraživanje provedeno unutar studije Harvardova sveučilišta dokazalo je da konzumiranje likopena najmanje 2 puta tjedno smanjuje rizik od raka prostate i do 34%. I sad najzanimljivije - unošenjem ketchup-a u organizam unosiš i do 2.5 puta više likopena nego klasičnim rajčicama.  | Autor: Instagram Instagram

No, ne smijemo zanemariti važnost neobrađenih rajčica, omiljene ljetne namirnice. Bogate su vitaminima C, A i K, a sadrže i vitamine B skupine. Neizostavne su ljetnim salatama, ali i sendvičima. Ipak, opet se vraćamo slavnom ketchup-u koji nam možda malo bolje prija uz sendviče. Termičkom obradom likopen prelazi u iskoristiviji oblik zbog čega je ketchup s pizze hranjiviji nego nekoliko cherry rajčica u salati. Prilično dobra zamjena, složit ćeš se?   | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Ako te brine da ketchup sadrži neke druge sastojke zbog kojih traje duže nego što bi trebao (da, mislimo na konzervanse), na tržištu postoji i ketchup bez konzervansa. Tvoja jedina briga treba biti - ljuti ili blagi?

Photo: None

Komentari 0