Life&style

Znaš li koja je najzdravija namirnica na svijetu?

Da, točno, dobro si pomislila - to jest sorta povrća, ali posebna, mlada, koje sama možeš uzgojiti – čak i u stanu

Kad kupiš salatu ili neko drugo povrće, znaš da je ubrano nekoliko dana ranije. Svakim transportom i skladištenjem povrće gubi vitalne tvari i energiju. Svježe ubrano povrće možeš pronaći tek u nekim trgovinama ili eventualno na tržnici. Idealno bi bilo kad sama mogla zasaditi povrće. Ali to je jako teško, jer većina nas nema dovoljno vremena, niti prostora. 

KLICE! 

Predivna alternativa su klice! Mogu se uzgajati (i brati) cijele godine – bez velike muke na prozorskoj klupici ili kuhinjskom stolu. Kad uzgojiš vlastite klice, ubereš ih i pojedeš, one su još uvijek pune vitalnosti i životne snage. Za klice su gubitak vitalnih tvari strane riječi. Stoga su klice najzdravija namirnica koju bi svatko trebao konzumirati. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Uzmi sa sobom na posao krišku ukusnog integralnog kruha sa sjemenkama premazanu maslacem ili nekim vegetarijanskim namazom, a u zdjelici ponesi svježe klice – i imaš najzdraviji gablec na svijetu gotov u tren oka! Ne voliš „čiste“ klice? Dodaj im malo nekog finog dressinga ili pesta. 

Jeftino i superzdravo 

Sjemenke za klice su, povrh svega, i jako jeftine. Od malog pakiranja možeš uzgojiti brojne obroke klica. Osim toga, kuhinja s klicama nije nimalo dosadna, jer postoje brojne sorte klica: klice brokule, kvinoje, graha, rotkve, suncokreta, leće, kupusa, mladog luka i tako dalje. 

Moraš si jedino nabaviti posude za uzgoj klica, posaditi neke bio sorte i upustiti se u fascinantan svijet uzgoja klica – što će i djeci pričinjavati zadovoljstvo i zabavu. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0