Life&style

Znaš li kako pravilno otvoriti i servirati pjenušac?

Pjenušac ne piješ svaki dan pa onda nije čudno da možda ne znaš kako ga otvoriti, a da pritom ne ozlijediš sebe, nekog drugog, razbiješ lampu i izliješ pola sadržaja po tepihu - misli koje bar nama prolaze kroz glavu svaki put kad bocu primimo u ruke. Pa, ususret najvećem slavlju godine, vrijeme je za "Otvaranje pjenušca 101".

Nijedno piće nije prikladnije za slavlje od onoga koji je, čini se, samo za slavlje i stvoren. Zato smo ti ove godine pripremili mali vodič koji će te naučiti kako pravilno otvoriti bocu pjenušca, a ne tebi je da, u trenutku kad kazaljka pokaže 12 sati, pokažeš svoje naučene vještine. Dogovoreno? Pa krenimo.

Postoji razlog zbog kojega se pjenušac uvijek servira u kanti s ledom. Naime, da bi spriječili bujanje i prštanje pića u trenutku kad otvorimo bocu, on mora biti dobro rashlađen. Točnije, njegova temperatura mora biti oko 7 Celzijevih stupnjeva.  | Autor: Getty Images Getty Images
Korak 1: Bocu rashladi u kanti s ledom oko pola sata prije otvaranja

Korak 2: Oko boce omotaj krpu; to će pomoći da pluteni čep ne odleti u ekran televizora, ali i uhvatiti dio tekućine koja bi se mogla izliti.

Korak 3: Bocu uhvati za vrat palcem osiguravajući pluteni čep, a onda polako počni odmotavati žičanu "košaricu" koji ga pridržava.

Korak 4: Nakon što si uklonila žicu, bocu drži pod kutem od 45 stupnjeva. Čep drži jednom rukom, a dno boce drugom. Počni okretati bocu - ne čep - polako i oprezno.

Korak 5: polako opusti čep i počni točiti.

Kako bi pjenušac imao najbolji okus, toči ga u posebne čaše, uske i visoke tzv. flute čaše kako bi zadržao punu aromu i sporije gubio mjehuriće, a kako bi izbjegla preveliko pjenušanje, pobrini se da se tekućina slijeva niz stijenku čaše, baš kao kad točiš pivo.  | Autor: Getty Images Getty Images
Za kraj, unatoč tome što si bezbroj puta imala priliku vidjeti, nikad ali NIKAD nemoj mućkati bocu (nisi na pobjedničkom postolju formule1). Osim što tako stvaraš dodatni pritisak, jednom kad se pjenušac otvori bit će potpuno ishlapljen i time izgubiti svoj originalan okus i teksturu.

Pa, nazdravlje i sretna Nova godina!

Photo: Getty Images

Komentari 0