Life&style

Znaš li kako možeš otkriti 2 najplodnija dana u svom ciklusu?

  • Svaka žena je posebna i jedinstvena, a takav je i njezin menstrualni ciklus. Upravo je zbog toga ponekad teško s točnošću odrediti koji su to najplodniji dani unutar njega
  • Premda su kalendar za utvrđivanje ovulacije i mjerenje bazalne temperature dvije vrlo popularne metode, one nisu najpreciznije. Kao najbolja opcija nameće se korištenje digitalnog testa
  • Clearblue Digital test brzo i jednostavno ti otkriva dva najplodnija dana mjereći promjene u razini luteinizirajućeg hormona, a odlikuje se pouzdanošću većom od 99%

Jedan od najvećih mitova veznih uz menstruaciju navodi kako mjesečni ciklusi traju 28 dana. Točniji odgovor ipak glasi: Prosječni ciklus mjesečnice traje 28 dana, no svaka je žena jedinstvena i ciklus u gotovo 50 posto žena varira sedam dana ili više. Budući da duljina ciklusa mjesečnice varira, varira i vrijeme ovulacije pa utvrđivanje plodnih dana može predstavljati izazovan zadatak.

Razdoblje plodnosti žene u jednom ciklusu je doista kratko, a uključuje svega nekoliko dana prije i poslije ovulacije. Tehnički gledano, najplodniji dan svakog ciklusa je upravo dan ovulacije. Međutim, zbog činjenice da spermiji mogu preživjeti nekoliko dana u tijelu žene tijekom njezinog plodnog vremena, postoji i nekoliko dana prije tog razdoblja kada također imaš mogućnost zatrudnjeti tijekom nezaštićenog spolnog odnosa. Izvan tog "razdoblja plodnosti", koje traje oko šest dana, šanse da ostaneš u drugom stanju su male.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Kalendarska metoda

Jedna od najpopularnijih metoda izračuna plodnih dana jest ona kalendarska koja se vrši uz pomoć kalkulatora za utvrđivanje ovulacije. Uz njega možeš okvirno odrediti razdoblje kada je moguće postići trudnoću (plodni dani) ili razdoblje tijekom mjeseca kada je manji rizik od neplaniranog začeća (neplodni dani). Također, možeš odrediti  datume testiranja za trudnoću. Primjer jednog takvog kalkulatora možeš pronaći ovdje.

Ako se odlučiš na ovaj način utvrđivanja plodnih dana iznimno je važno da si detaljno upoznata s trajanjem menstrualnog ciklusa. Pouzdano izračunavanje plodnih dana ovisi o pravilnosti tvog menstrualnog ciklusa. Kako bi računanje plodnih dana bilo što pouzdanije, važno je da su menstrualni ciklusi pravilni. Podaci koje je nužno unijeti u kalkulator su oni o duljini trajanja ciklusa te prvom danu posljednje mjesečnice, a radi preciznijeg izračuna uključuju se i podaci o trajanju menstruacije. Ipak, kalkulator plodnih dana nije znanstveno dokazana metoda!

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Mjerenje temperature

Još jedna od metoda korištena pri utvrđivanju plodnih dana jest mjerenje bazalne temperature. Riječ je o temperaturi tijela u mirovanju, a poznato je kako je ona niža u prvoj fazi ciklusa i kreće se između 36 – 36,5 °C. Nakon same ovulacije zbog povišene razine hormona temperatura se povisuje za 0,3 – 0,5 °C, sve do iduće menstruacije.

Bazalnu se temperaturu mjeri odmah nakon buđenja, ali prije ustajanja iz kreveta. Preporučuje se korištenje digitalnog toplomjera i dobivene vrijednosti je potrebno redovito zapisivati. Plodnim danima se obično smatraju ona 2-3 dana prije povišenja temperature. Ipak, stres, bolest, neprospavane noći, konzumacija alkohola i lijekova mogu značajno utjecati na pouzdanost same metode.

 | Autor:

Test za utvrđivanje ovulacije

Preciznijom metodom smatra se test za utvrđivanje ovulacije koji utvrđuje promjene u tvojim hormonima plodnosti u mokraći. Clearblue Digital test za utvrđivanje ovulacije imaju pouzdanost veću od 99% u otkrivanju naglog porasta razine LH do kojeg dolazi od 24 do 36 sati prije ovulacije. Stoga je znatno precizniji od kalendarske metode i metode temperaturom u predviđanju najplodnijih dana.

Prednost Clearblue Digital testa jest u tome što prikazuje tvoja dva najplodnija dana i utvrđuje kada je najveća mogućnost da zatrudniš. Jednostavan je za upotrebu, dolazi uz detaljne upute za korištenje, a uz pomoć jasnog digitalnog zaslona svoje rezultate možeš očitati jednostavnije nego ikad prije.

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Tvoja dva najplodnija dana počinju od trenutka kad Clearblue digitalni test za utvrđivanje ovulacije otkrije nagli porast razine
LH-a. Ako s partnerom aktivno radiš na bebi, upusti se u spolni odnos u bilo koje vrijeme tijekom sljedećih 48 sati kako biste uvećali mogućnost da zatrudnite. U pakiranju se nalazi 10 testova, a njegova cijena iznosi 199,90 kuna.

Korištenje testa je doista jednostavno, a u uputama je navedena i tablica koja sugerira kojeg je dana menstrualnog ciklusa najbolje započeti s testiranjem. Primjerice, ako tvoj ciklus traje 27 dana, testiranje možeš započeti 10. dan ciklusa. Možeš se testirati u bilo koje doba dana, no to bi trebalo biti u približno isto vrijeme svakog dana (mnoge žene smatraju da je najprikladnije rano ujutro). Od preostalih uputa znaj kako je važno piti normalnu količinu tekućine i ne mokriti 4 sata prije testiranja.

 | Autor:

Kako potvrditi trudnoću?

Osim digitalnog testa za utvrđivanje ovulacije, Clearblue u svojoj ponudi ima nekoliko različitih testova za utvrđivanje trudnoće. Uz standardni test za otkrivanje trudnoće, tu je i onaj koji karakterizira jednostavno rukovanje budući da vrh mijenja boju te tako možeš biti sigurna da je mokraća upijena.

Nadalje, dostupan je i test za iznimno rano utvrđivanje trudnoće zahvaljujući kojem se testiranje može obaviti do šest dana prije izostale mjesečnice. Tu je i test Clearblue Digital za utvrđivanje trudnoće s pokazateljem tjedana i riječ je o prvom i jedinom testu koji je, prema provedenim istraživanjima, pri utvrđivanju trajanja trudnoće pouzdan kao i ultrazvuk.

Sponzorirani sadržaj missMIND za miss7

 

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Ornela

    Osobno već četiri godine mjerm bazalnu temperaturu i samo mogu reći da je ova druga polovica krivulje netočna ;) Temperatura se nakon ovulacije povisi iznad temperature ovulacije i tako ostane sve do pada kada nastupa menstruacija. Inače ovo je najpouzdanija ... prikaži još!