Life&style

Znaš li gdje završe masne naslage kad smršavimo?

Kad netko smršavi, gdje nestane masnoća iz tijela? Od 150 liječnika, nutricionista i osobnih trenera koji su sudjelovali u istraživanju, točno ih je odgovorilo samo troje. Ti sada imaš pravi odgovor - i prilično je iznenađujuć

Rijetke su među nama koje nisu bile na dijeti kako bi izgubile višak kilograma. Ali jesi li se kad zapitala kamo odlazi taj višak?
Znanstvenici sa Sveučilišta New South Wales postavili su u sklopu istraživanja upravo to jednostavno pitanje stručnjacima: kad netko smršavi, gdje je nestala masnoća iz tijela? Na njihovo zaprepaštenje, od 150 liječnika, nutricionista i osobnih trenera koje su ispitali, točno ih je odgovorilo samo troje. 

 | Autor: Instagram Instagram
Andrew Brown, profesor biotehnologije i biomolekularne znanosti na Sveučilištu i njegov asistent Ruben Meerman nabrojali su najčešće pogreške u svojem izvješću: najveći broj ispitanika odgovorio je da se masti pretvaraju u energiju, ali to se protivi prirodnim zakonima očuvanja materije; mnogo ih smatra da se pretvaraju u mišiće, što je nemoguće, a treća najčešća teorija je glasila da masnoće odlaze iz tijela kroz debelo crijevo, ali ni to nije točno. Pa dobro, kamo onda odlaze te masne naslage?


Masnoća se pretvara u ugljični dioksid i vodu. Ugljični dioksid izlazi iz tijela izdisajem, a voda izlazi kroz znoj ili mokraću. Ako izgubiš 10 kg viška, točno 8,4 kg izići će kroz pluća, a preostalih 1,6 kg pretvara se u vodu. Drugim riječima, gotovo sva težina koju si izgubila izlazi iz tijela s dahom.
Iako to zvuči sasvim neobično, zapravo gotovo sve što pojedemo napušta tijelo kroz pluća. Svi ugljikohidrati koje probaviš i gotovo sve masnoće pretvaraju se u vodu i ugljični dioksid, a to vrijedi i za alkohol i bjelančevine, osim što se mala količina bjelančevina pretvara u ureu i ostale čvrste tvari i izbacuje s mokraćom

 

Photo: Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • slaven

    "Iako to zvuči sasvim neobično, zapravo gotovo sve što pojedemo napušta tijelo kroz pluća. Svi ugljikohidrati koje probaviš i gotovo sve masnoće pretvaraju se u vodu i ugljični dioksid, a to vrijedi i za alkohol i bjelančevine, osim što se ... prikaži još!
  • slaven

    "najveći broj ispitanika odgovorio je da se masti pretvaraju u energiju" - i to je točno i ne protivi se zakonu o očuvanju materije (Einstein se negdje u grobu okreće), koji glasi: "Ukupna masa i energija u sustavu (svemiru) je ... prikaži još!