Life&style

Znanstveno dokazano: Djeca inteligenciju nasljeđuju od mame

S godinama je sve lakše prepoznati koje smo karakteristike naslijedili od kojeg roditelja i sve nam se više pjeva ona "I got it from my mama".

Sjećaš se pjesme od Will.I.Ama? Pa, riječi te pjesme poprimile su jedan potpuno novi oblik budući da znanstvenici tvrde kako su puno veće da se inteligencija naslijedi upravo od naših mama. Drugim riječima, ako se možeš pohvaliti visokim IQ-om, sad znaš kome moraš zahvaliti.



Naime, ako si pokušaš premotati film negdje u drugu polovicu osnovne škole, onda ćeš se sjetiti nečega o tome kako žene imaju dva X kromosoma, dok muškarci imaju X i Y.

Pa, znanost je otkrila kako je upravo taj X kromosom onaj s genima inteligencije, pa onda nije teško izračunati kako su šanse da si pamet naslijedila od mame dvostruko veće.



Da bi stvar bila još zanimljivija, ako svoju inteligenciju odnosno geni inteligencije naslijediš od tate, ta će inteligencija biti deaktivirana. Bez brige, neki od tih gena jednako djeluju i u slučaju tate, gdje su jedino aktivirani onda kad dolaze upravo od njega.

Ne zvuči toliko komplicirano, zar ne?
 

Možda vas zanima O dobi mame kada te rodila može ovisiti i OVO Rubrika Life&style Life&style
 

Postoji niz istraživanja koja potvrđuju ovu tvrdnju, a prvo je provedeno čak 1984. Proučavajući, koevoluciju mozga i analizirajući kondicioniranje genoma, došli su do zaključka da su majčini geni pridonijeli "razvoju centra razmišljanja u mozgu".

U prvom eksperimentu, istraživači su stvorili embrij štakora s genima njihove majke ili oca. Ipak, nakon što su embrij prenijeli u maternicu odraslog štakora, umrli su. To je znanstvenike dovelo do saznanja kako neki geni mogu biti aktivirani isključivo ako dođu od majke ili oca.

 

Photo: Getty Images

Komentari 0