Life&style

Znamo što dodati piletini kako bi ti uvijek ispala mekana, sočna i topila se u ustima

  • Pečeno pile, svi ga pripremamo, no jesmo li svi velemajstori čiji recept se dijeli?
  • Uglavnom, u ovaj iskušani trik kunu se chefovi, a koristi ga i Jamie Oliver
  • Nije ništa komplicirano, a treba ti tek namirnica koju sigurno imaš u hladnjaku - mlijeko

Pečeno pile može pripremiti svatko, no prava je vještina da meso ostane sočno i istovremeno nježno i mekano, baš da se topi u ustima. Pri tom je izazov veći ako imaš domaće pile koje je trčalo dvorištem - njegovo meso treba duže i pažljivije peći da ne bude tvrdo. Engleski popularni chef iliti Goli Kuhar Jamie Oliver kaže kako trebaš biti stvarno dobar kuhar (ili kuharica) da pile bude savršeno - zlatne kožice, sočno i ukusno. Njegova tajna? Upotrijebiti mlijeko!

anketa | Autor: miss7 miss7

Malo si skeptična oko ove kombinacije sastojaka? Pečenka s mlijekom? Treba mu ipak vjerovati. Dok se peče, kaže, pile treba zalijevati s mlijekom. Objašnjenje: kalcij iz mlijeka pokreće djelovanje prirodnih enzima u mesu što pomaže da ono omekša. Također, smanjuje se kiselost, a isto vrijedi čak i ako upotrijebimo mlijeka koja nisu životinjskog porijekla, na primjer kokosovo. Kao bonus, mlijeko stvara kremasti sok na piletu pa će ono biti još sočnije.

Zapravo, ima smisla kad razmislimo. Uostalom, mlijeko i mliječni proizvodi poput vrhnja i maslaca često se kombiniraju s piletinom, kao kad pripremamo piletinu u vrhnju, piletinu s četiri vrste sira, piletinu u umako sa šampinjonima... Poznati Jemiejev recept za piletinu ide otprilike ovako: pile začiniti pa prepržiti sa svih strana u tavi da kožica postane zlatna. Zatim meso prebaciti na lim za pečenje, začiniti cimetom, listovima žalfije, limunovom koricom, neoguljenim režnjevima češnjaka i obilato zaliti mlijekom pa peći sat i pol podlijevajući tim sokom i dodatnim mlijekom ako treba Ovako pripremljeno pile bit će zvijezda ručka.

Ida Prester demonstrirala nam je kako napraviti samopregled dojki. miss7 te podsjeća da pozoveš prijateljicu s kojom ćeš sklopiti #pinkypromiss - obećanje uz koje ćete lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki.

Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ANA

    Music-Milanović... decentno i osvježavajuće..