- Postoji puno razloga zašto naprosto obožavamo jagode
- Jedna stvar nas ipak malo smeta, a to je njihovo brzo kvarenje
- Zato imamo sjajne vijesti – pronašli smo genijalan trik kojem možemo produljiti svježinu naših omiljenih bobica
Jedva smo dočekale sezonu jagoda i zato imamo mnoštvo razloga. Osim što su preukusni međuobroci za grickanje, ovi bobičasti plodovi voća genijalan su dodatak našim slasticama i kolačima. Usput, jagode imaju toliko zdravstvenih prednosti. Omiljene crvene bobice obiluju antioksidansima, vitaminom C, kalijem, magnezijem i vlaknima. Pune vitamina i minerala mogu utjecati na poboljšanje vida, snižavanje visokog krvnog tlaka, jačanje imunološkog sustava i sprječavanje kardiovaskularnih bolesti. Šuška se i o afrodizijačkim svojstvima jagoda. Nije ni čudo što se nalaze u samom vrhu najzdravijih namirnica!
Ipak, jagode imaju jedan nedostatak koji nam uvijek pokvari raspoloženje. Brzo izgube svježinu, a prizor jagoda koje nisu više za jelo može biti poprilično i neugodan. Kako onda spriječiti hvatanje plijesni i svoje zalihe održati što duže zdravima i ukusnima?
Za produljenu svježinu ovog voća poslužit će ti odličan i jednostavan trik. Sve što ti treba su ocat i voda. U veliku zdjelu ulij ½ šalice alkoholnog octa i 2 ½ šalice vode, a u smjesu uroni jagode na nekoliko minuta. Naravno, količinu vode i octa možeš prilagoditi količini jagoda, samo pripazi da je omjer tekućina isti.
Ocat će ukloniti bakterije i eventualne spore plijesni zbog čega će se jagode sporije kvariti. I ne brini, jagode poslije neće imati okus po octu.
Nakon što si jagode izvadila iz zdjele s tekućinom, osuši ih na papirnatom kuhinjskom ručniku ili u sušilici za salatu. Prije nego što ih pohraniš u hladnjak provjeri da su sasvim suhe, a za svaki slučaj zaštiti ih papirnatim kuhinjskim ručnikom.
Ovaj odličan trik produljit će i svježinu drugog bobičastog voća poput malina i borovnica.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.