Life&style

Znali smo! Zdravo je jesti čvarke, špek i kobasice!

Ako izbjegavaš bakin savjet „moraš jesti jaku hranu da bi bila zdrava" (čitaj: slaninu, kobasice i krmenadle) i misliš da pritom činiš dobro svom zdravlju – nisi u pravu

Naime, prema najnovijim istraživanjima, prehrana siromašna masnoćama povećava rizik od prerane smrti gotovo za 25%! To naravno ne znači da ne možeš pojesti nikakav low fat proizvod, niti da sve treba prelijevati svinjskom masti. Govorimo o prehrani u kojoj su masnoće proglašene državnim neprijateljem s kojim se treba boriti do istrebljenja. 
Istraživanje provedeno na 135.000 ljudi na pet kontinenata pokazalo je da je prehrana koja uključuje umjeren unos masnoća, zajedno s voćem i povrćem - ali uz izbjegavanje hrane bogate ugljikohidratima – povezana s manjim rizikom od smrti. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Povrh toga, općeprošireno i popularno vjerovanje kako je konzumiranje veće količine masnoće (oko 35% energije) opasno za zdravlje, ne samo da je demantirano već je otkriveno je da je zapravo povezano s manjim rizikom od smrti. 
Doduše, prehrana bogata ugljikohidratima (više od 60% energije) povezana je s većom smrtnošću, tvrde znanstvenici. 

Rezultati dugotrajnih i opsežnih istraživanja sakupljeni su u velikom globalnom istraživanju koje su vodili znanstvenici sa Health Research Institute (PHRI) of McMaster University te Hamilton Health Sciences u Hamiltonu (Kanada). Znanstvenici su istraživali prehrambene navike ispitanika u trajanju od sedam i pol godina. Što se tiče unosa masnoća, otkriveno je da nisu povezane s ozbiljnim kardiovaskularnim bolestima. Rezultat je valjan za sve glavne tipove masnoća – zasićene, poluzasićene i mononezasićene masnoće, a zasićene su čak povezali s manjim rizikom od moždanog udara. 

Znanstvenici su istaknuli da je možda rezultat ovog istraživanja iznenađenje za mnoge, ali novi rezultati poklopili su se s istraživanjima koja se provode već dva zadnja desetljeća.

„Smanjenje unosa masnoća automatski dovodi do povećanja unosa ugljikohidrata, a naša otkrića mogu objasniti zašto je kod određene populacije – poput stanovnika Južne Azije – koji ne konzumiraju puno masnoće, ali unose puno ugljikohidrata, veća i ranija smrtnost“, kažu znanstvenici. 

Međutim, voditelji ovog istraživanja također upozoravaju, odnosno stavljaju naglasak na umjerenost.
„Umjerenost je najvažniji aspekt prehrane. Nije dobro pretjerivati, ali ni uskraćivati si većinu prehrambenih proizvoda“, kaže dr. Salim Yusuf.  

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0