Life&style

Životinjski uzorak u interijerima

Upotreba krzna i kože u opremanju interijera nije novijeg datuma, već ona seže daleko u povijest i prisutna je, u različitim oblicima i različitim stilskim razdobljima, od antike do suvremenih stilskih izričaja. Prirodno ili eko krzno i koža materijali su koji i danas vrlo jasno podcrtavaju luksuz, udobnost, odvažnost i senzualnost, a današnje napredne tehnologije omogućavaju upotrebu motiva životinjskog krzna, dlake i kože u različitim materijalima poput papirnatih ili tekstilnih tapeta do keramičkih pločica.

Osim klasičnog i rustikalnog stila, krzno i kožu može se naći i u moderno uređenim prostorima. U korištenju takvog uzorka iznimno je važno imati osjećaj za mjeru – primjerice, uzorak leoparda, tigra ili zebre, gdje je jedan komad namještaja, poput sofe, fotelje ili stolića za kavu sasvim dovoljan za postizanje željenog 'egzotičnog' učinka. Sličan vizualni efekt postiže se i primjerice posteljinom ili prekrivačem životinjskog uzorka za krevet u spavaćim sobama...

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Isto vrijedi i za stolice presvučene dlakavom kožom ponija, uključujući i neke kultne primjerke dizajnerskog sjedećeg namještaja koji u ovoj varijanti najbolje 'sjeda' ako se smješta u zaseban dio prostorije. Takve tople stolice i naslonjači dobro će izgledati na najrazličitijim podnim oblogama, uključujući i kontrasne hladnije jednobojne keramičke pločice. Iako nema čvrstog pisanog pravila o nemiješanju različitih životinjskih uzoraka, predlažemo da se ipak zadržite na jednom uzorku po prostoriji.

U suvremeno uređenim ali i rustikalnim prostorima izvrsno će se uklopiti i tepih izrađen od prirodne kože teleta, koji se obično smješta ispred otvorenog kamina, stolića za kavu ili omiljenog naslonjača za čitanje. Danas su posebno 'in' kožni tepisi sastavljeni od više izrezanih manjih komada koji zajedno čine zanimljiv klasični mozaik. Takvi sagovi posebno će atraktivno izgledati u minimalistički uređenim prostorima s namještajem jednostavnih linija i minimalnim dodatnim dekorom. Za sve koji vole toplinu, predlažem sagove od debelog eko krzna ili janjeće vune, koji nikada neće razočarati sve one koji vole pod nogama osjetiti savršeno meki dodir čim ustanu iz toplog kreveta. Jednobojne varijante uvijek će se pokazati lakšima za kombiniranje s ostatkom namještaja u tom prostoru, a zagasitije boje jamčit će lakše održavanje.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Životinjski uzorak sve je popularniji i u kupaonicama, gdje će se primjerice, uz keramičke pločice koje oponašaju tigrovo krzno, krokodilovu ili zmijsku kožu, naći i sanitarije identičnog uzorka. Ako ste željni promjene, a ne želite mijenjati osnovnu kupaonsku opremu, savjetujemo da u jednobojno uređene kupaonice smjestite dekorativne dodatke sa životinjskim motivima – posude za cvijeće ili za četkice za zube, držače za sapun, ručnike, okvire ogledala…

Jednobojni kožni namještaj također se može lijepo kombinirati s jastucima ili tepisima od prave ili eko kože i/ili krzna. Posebno profinjeno i luksuzno izgledaju fronte ormara većih dimenzija presvučene u zmijsku ili krokodilsku kožu, a za one razigranije tu su uvijek i već gotovi paneli različitih životinjskih uzoraka, poput zebre, leoparda  ili žirafe. Takvi motivi mogu se sve češće naći i na kuhinjskim elementima, uglavnom mlađih ili odvažnijih osoba.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kombiniranje boja i životinjskog uzorka

Izražajnost životinjskog uzorka traži smireniju, neutralnu paletu, a najbolje će doći do izražaja u monokromatski uređenim prostorima. Bijela, crna boja i sve nijanse sive boje uvijek se pokazuju dobrim podlogama za sve životinjske uzorke, kao i sve nijanse smeđe boje. Za one koji žele naglasiti neukroćenu divlju snagu i erotiku predlažemo životinjske uzorke kombinirati s tamno crvenom ili ljubičastom bojom. U mladenačkim, tinejdžerskim ili studentskim sobama predlažemo upotrebu 'otkvačenog' životinjskog uzorka u žarkim bojama, poput stiliziranog motiva leopardovog krzna u žarko rozoj ili tirkizno plavoj varijanti.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Životinjski uzorak može se koristiti i u interijerima mlađe djece – npr. u tematski uređenim 'safari' sobama mladih istraživača, koje primjerice može krasiti tepih s uzorkom žirafe ili tigra te uokvireni posteri divljih životinja.   

Za kraj…

Prekomjerna upotreba životinjskog uzorka može vrlo lako iz luksuza prijeći u neželjeni kič,  naročito ako se kombiniraju različiti uzorci. Stoga savjetujemo da se životinjski uzorci koriste suzdržano, uz izbjegavanje kombiniranja s ultra žarkim bojama, sjajnim mramorom i prekomjernim korištenjem zlatnih i sličnih blještavijih dekorativnih detalja.  

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Opći savjeti

  • Životinjski uzorak neće se dobro uklopiti u prostorije u kojima je već prisutno mnoštvo različitih boja – jednobojni prostori ili oni u kojima prevladava samo par neutralnih boja pojačat će efekt i zadržati željeni dojam elegancije.
  • U životinjski uzorak mogu se obojati i radijatori, okviri prozora ili vrata…
  • Ako ne volite životinjski uzorak na namještaju, ali istovremeno želite dašak afričke divljine, predlažem da se na zidove objesi jednostavan okvir za slike u kojem će se nalaziti tkanina sa životinjskim uzorkom krzna ili kože. Alternativno, dobro će izgledati i stilizirana samostojeća skulptura žirafe ili pak više figurica zebre na jednoj od komoda.
  • Prostor će se dodatno osvježiti i ako stari obod stolne lampe zamijenite obodom sa životinjskim printom.
  • Za naglašavanje dojma egzotike predlažemo uz namještaj životinjskog uzorka smjestiti posude s tropskim sobnim biljkama većih dimenzija.
Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0